Ψάλτης: Οι ευκαιρίες και οι προκλήσεις στην οικονομία από το Ταμείο Ανάκαμψης

Αλέξανδρος Βέλμαχος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ψάλτης: Οι ευκαιρίες και οι προκλήσεις στην οικονομία από το Ταμείο Ανάκαμψης
Ο CEO της Alpha Bank δήλωσε πως υπάρχει προσδοκία για το ότι το αναπτυξιακό μείγμα κινείται προς τις επενδύσεις αλλά και στη βιωσιμότητα του χρέους.

Στην ευκαιρίες και στους κινδύνους που παρουσιάζονται στην ελληνική οικονομία για το επόμενο χρονικό διάστημα αναφέρθηκε ο CEO της Alpha Bank, Βασίλης Ψάλτης, μιλώντας σε πάνελ του 5ου ετήσιου συνεδρίου του Κύκλου Ιδεών, σε συνεργασία με την Συμεών Γ. Τσομώκος ΑΕ, με τίτλο «Η Ελλάδα μετά V».

Ο ίδιος ανέφερε πως στην Ελλάδα «υπάρχει η θετική προσδοκία για την πορεία της οικονομίας και πως αυτή η προσδοκία έγκειται στις προοπτικές για το αναπτυξιακό μείγμα που διαμορφώνεται στη χώρα».

Όπως είπε, είναι η πρώτη φορά από την είσοδο της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ, που υπάρχει μία σαφής κατεύθυνση αλλαγής του παραγωγικού μίγματος.

Σε αντίθεση με την πρώτη δεκαετία μετά την υιοθέτηση του ευρώ που η ανάπτυξη στηρίχθηκε στην κατανάλωση, σημείωσε ο κ. Ψάλτης, προσθέτοντας πως «έχουμε τη δυνατότητα στροφής στις επενδύσεις, με τη σημαντική υποστήριξη και από του πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης».

Όπως είπε ο ίδιος, υπάρχει προσδοκία για το ότι το αναπτυξιακό μείγμα κινείται προς τις επενδύσεις αλλά και στη βιωσιμότητα του χρέους.

Για τους κινδύνους που υπάρχουν για την ελληνική οικονομία, ο επικεφαλής της Alpha Bank ανέφερε πως υπάρχουν ακόμα κίνδυνοι, κυρίως για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που προβλέπονται στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στα ρίσκα εφαρμογής του στρατηγικού σχεδίου αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου, συνέχισης του μεταρρυθμιστικού έργου και χαλάρωσης της δημοσιονομικής πολιτικής.

Σημείωσε πάντως πως τα τελευταία χρόνια είναι δεδομένη η προσπάθεια της κυβέρνησης να προωθήσει μεταρρυθμίσεις φιλικές προς το επιχειρείν, που δείχνει ότι κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση.

«Πρόκειται μόνο για το πρώτο βήμα όσων πρέπει να αλλάξουν, αλλά ο μεταρρυθμιστικές κινήσεις δημιουργούν αισιοδοξία ότι υπάρχει η πολιτική βούληση το έργο αυτό να συνεχιστεί» συμπλήρωσε.

Επιπλέον, ιδιαίτερα ενθαρρυντικό χαρακτήρισε ο κ. Ψάλτης το γεγονός ότι έχει βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα και η λειτουργία του κρατικού μηχανισμού.

Όπως συμπλήρωσε, «η κυβέρνηση έχει αφήσει προσδοκίες για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που προβλέπονται στο Ταμείο Ανάκαμψης».

Σε ερώτηση για μέτρα, όπως τα κίνητρα συγχωνεύσεων των επιχειρήσεων, ο κ. Ψάλτης δήλωσε πως «είναι ένα θετικό πρώτο βήμα και δείχνει την πορεία που θα πρέπει να ακολουθήσουμε».

Για τα δάνεια

Για τη δανειοδότηση των επιχειρήσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης, επιβεβαίωσε ότι οι «μεγάλες επιχειρήσεις έχουν επενδυτικά πλάνα και ώριμα σχέδια. Εκεί που αλλάζουν τα πράγματα είναι όταν πηγαίνεις πιο χαμηλά.

Η μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα είναι η ραχοκοκαλιά της οικονομίας και πρέπει να στηριχθεί», προσθέτοντας ότι οι τράπεζες διευρύνουν τα κριτήρια και εξετάζουν την ικανότητα της ηγετικής ομάδας μιας εταιρείας αλλά και τη βιωσιμότητα του επενδυτικού σχεδίου» για να συμπληρώσει πως «δεν είμαστε απλά δανειστές, προσπαθούμε να είμαστε και σύμβουλοί τους».

Σε ερώτηση για τη χορήγηση των δανείων προς τις επιχειρήσεις, ο CEO της Alpha Bank σχολίασε ότι «έχει φτάσει η ώρα να είμαστε ειλικρινείς, δήλωσε σε ό,τι αφορά τη συζήτηση για το εάν δίνει το τραπεζικό σύστημα δάνεια. Πολλές επιχειρήσεις έκλεισαν στην κρίση και άφησε μεγάλες ζημιές στις τράπεζες

. Δεν μπορούμε να μη σεβόμαστε τα αυστηρά κριτήρια χορήγησης, γιατί διαφορετικά δεν σεβόμαστε τους αποταμιευτές μας. Καταλαβαίνω την πικρία όσων δεν έχουν δάνεια, αλλά υπάρχουν λόγοι».

Από το 2022 αποκλιμάκωση της ενεργειακής κρίσης

Απαντώντας σε ερώτημα για την ενεργειακή κρίση, ο κ. Ψάλτης είπε πως «θέλουμε να ελπίζουμε πως θα ομαλοποιηθούν οι συνθήκες. Υπάρχουν δομικές αλλαγές αλλά η ΕΕ στο παρελθόν έδειξε, έστω με καθυστέρηση, να ανταποκρίνεται. Πιστεύω το ευνοϊκό σενάριο, ότι θα υπάρξει ανακατωσούρα έως το πρώτο εξάμηνο του 2022 αλλά μετά θα έχουμε ομαλοποίηση»

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider