ΟΤΕ: Έκτακτο μέρισμα 25 λεπτά ανά μετοχή και περαιτέρω επενδύσεις στην Ελλάδα

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΟΤΕ: Έκτακτο μέρισμα 25 λεπτά ανά μετοχή και περαιτέρω επενδύσεις στην Ελλάδα
To συνολικό μέρισμα (τακτικό και έκτακτο) που θα δώσει ο όμιλος θα είναι το υψηλότερο της 20ετίας.

Έκτακτο μέρισμα 25 λεπτά ανά μετοχή θα διανείμει ο ΟΤΕ στους μετόχους του μέσα στο 2021 από την πώληση της Telekom Romania Communications S.A. (“TKR”) η οποία ολοκληρώθηκε χθες. Η πώληση μάλιστα αναμένεται να απελευθερώσει πόρους και για περαιτέρω επενδύσεις του ομίλου επί ελληνικού εδάφους, οι οποίες θα έχουν στόχο την ενίσχυση του δικτύου σταθερής και κινητής.

Βάσει της χθεσινής ανακοίνωσης του Ομίλου, το τελικό τίμημα για το 54% της Telekom Romania διαμορφώθηκε εντέλει στα 295,6 εκατ. ευρώ από τα 268 εκατ. ευρώ που υπολογιζόταν αρχικά και το ποσό που θα διανεμηθεί στους μετόχους μέσω έκτακτου μερίσματος και επαναγοράς ιδίων μετοχών, διαμορφώνεται στα 174 εκατ. ευρώ. Βέβαια αν τηρηθεί ο στόχος της Πολιτικής Αμοιβών του ΟΤΕ προς τους μετόχους η αναλογία θα είναι 65% για το έκτακτο μέρισμα και 35% προς ίδιες μετοχές, δηλαδή θα δοθούν για το έκτακτο μέρισμα 113 εκατ. ευρώ ή το ποσό των 0,25 ευρώ ανά μετοχή.

Αν προστεθούν σε αυτό και τα 0,68 ευρώ ανά μετοχή που έχουν ήδη διανεμηθεί φέτος για τη χρήση του 2020 (μέρισμα ήδη αυξημένο κατά 20% σε σχέση με πέρσι που είχε δοθεί μέρισμα 0,55 ευρώ για τη χρήση 2019) το συνολικό μέρισμα (τακτικό και έκτακτο) θα είναι το υψηλότερο της 20ετίας, αφού τα μέχρι σήμερα υψηλότερα μερίσματα ανέρχονται στα 0,75 ευρώ ανά μετοχή και είχαν δοθεί το 2008 και το 2009.

Να θυμίσουμε ότι η συναλλαγή αφορά την σταθερή της Ρουμανίας. Ο ΟΤΕ συνεχίζει να δραστηριοποιείται στην περιοχή μέσω του 100% της Telekom Romania Mobile που κατέχει πλέον (σ.σ. εξαγόρασε το 30% που είχε η Telekom Romania στην Telekom Romania Mobile για να προχωρήσει η συμφωνία με την Orange).

Περαιτέρω ανάπτυξη των υποδομών στην Ελλάδα

Πέραν του μερίσματος η ολοκλήρωση της πώλησης της Telekom Romania θα ανοίξει το δρόμο για την περαιτέρω ανάπτυξη των υποδομών του Ομίλου στην χώρα μας όπως επεσήμανε ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου, Μιχάλης Τσαμάζ, στην δήλωση του σχετικά με την ολοκλήρωση της συναλλαγής στη Ρουμανία.

«Η πώληση της Telekom Romania Fixed είναι μια στρατηγική απόφαση που ανοίγει το δρόμο για την περαιτέρω ανάπτυξη των υποδομών του Ομίλου ΟΤΕ στην Ελλάδα, ενισχύοντας παράλληλα τις μακροπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξής του και την αξία για τους μετόχους. Επιπλέον, η συμφωνία αυτή δημιουργεί αναπτυξιακές προοπτικές για την Telekom Romania Fixed και ενισχύει την ανταγωνιστικότητα της ρουμανικής αγοράς, προς όφελος των πελατών και της κοινωνίας. Ο Όμιλος ΟΤΕ παραμένει στην αγορά της Ρουμανίας μέσω της Telekom Romania Mobile. Στόχος της εταιρείας είναι η επίτευξη θετικών ταμειακών ροών μέσω μιας ανανεωμένης προσέγγισης της αγοράς. Πρόκειται λοιπόν για μια επωφελή συμφωνία για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη. Θέλω να ευχαριστήσω τη Διοίκηση και τους εργαζομένους της Telekom Romania για όλα τα επιτεύγματα της εταιρείας μέχρι σήμερα και να ευχηθώ μια εξίσου επιτυχημένη συνέχεια» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσαμάζ.

Να θυμίσουμε ότι ήδη ο όμιλος έχει ανακοινώσει μεγάλες επενδύσεις για την επόμενη πενταετία με στόχο να επεκτείνει το δίκτυο 5G καθώς και τα δίκτυα οπτικών ινών μέχρι το σπίτι (FTTH).

Ήδη στην περίπτωση του 5G η πανελλαδική κάλυψη έχει ξεπεράσει το 50% ενώ στην περίπτωση της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης έχει φτάσει στο 90%. Ο νέος στόχος που έχει οριστεί είναι η πληθυσμιακή κάλυψη να φτάσει το 60% πανελλαδικά μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Αντίστοιχα στην περίπτωση των FTTH συνδέσεων ο όμιλος επεκτάθηκε σε 10 νέες περιοχές προσφέροντας COSMOTE Fiber σε περισσότερα από 3,4 εκατομμύρια νοικοκυριά κι επιχειρήσεις πανελλαδικά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

OTE: Προς έκτακτο μέρισμα 174 εκατ. ευρώ στους μετόχους

Cosmote: «Tο πιο γρήγορο δίκτυο κινητής στην Ελλάδα» για 5η συνεχή χρονιά

OTE: Τρεις νέες αξιολογήσεις από δείκτες βιώσιμης ανάπτυξης επιβεβαιώνουν σημαντικές επιδόσεις σε θέματα ESG

gazzetta
gazzetta reader insider insider