ΔΑΠΕΕΠ: Εκτίμηση για 45% άλμα φέτος στην προσθήκη νέων ΑΠΕ

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΔΑΠΕΕΠ: Εκτίμηση για 45% άλμα φέτος στην προσθήκη νέων ΑΠΕ
Πρόβλεψη για την έναρξη λειτουργίας καινούριων μονάδων ισχύος 1.454 MW εντός του 2021, στο τελευταίο Δελτίο του Διαχειριστή, συγκριτικά με τους νέους «πράσινους» σταθμούς 999,3 MW που τέθηκαν σε λειτουργία το 2020

Δυναμική θα είναι φέτος η ενίσχυση της «πράσινης» ηλεκτροπαραγωγής στο εγχώριο μίγμα, καθώς σύμφωνα με το τελευταίο Δελτίο του ΔΑΠΕΕΠ, μέσα στη χρονιά εκτιμάται πως θα τεθούν σε λειτουργία καινούρια έργα συνολικής ισχύος 1.454 MW.

Το ποσό αυτό «μεταφράζεται» σε μία αύξηση κατά 45% περίπου έναντι του 2020, όταν στο ηλεκτρικό σύστημα είχαν ξεκινήσει να παράγουν ηλεκτρική ενέργεια καινούρια έργα ΑΠΕ συνολικής ισχύος 999,3 MW.

Σύμφωνα με τον Διαχειριστή, από το χαρτοφυλάκιο σταθμών ανανεώσιμης ενέργειας που θα τεθούν σε λειτουργία φέτος, τα αιολικά πάρκα αναμένεται να αγγίξουν τα 640 MW, ενώ τα φωτοβολταϊκά τα 787 MW. Αισθητά μικρότερη θα είναι η αύξηση της διείσδυσης των υπόλοιπων τεχνολογίων, με τα καινούρια μικρά υδροηλεκτρικά να φτάνουν τα 10 MW, τις μονάδες βιομάζας τα 15 MW και τους σταθμούς συμπαραγωγής ΣΗΘΥΑ τα 2 MW.

Σε σχέση με τα έργα ανά τεχνολογία που ξεκίνησαν την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, τα παραπάνω νούμερα καταδεικνύουν την «επέλαση» των φωτοβολταϊκών. Είναι ενδεικτικό πως, αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις του ΔΑΠΕΕΠ, τότε η ενίσχυση της εγκατεστημένης ισχύος φωτοβολταϊκών θα είναι αυξημένα κατά 76% συγκριτικά με το 2020, όταν συνδέθηκαν νέα ηλιακά πάρκα συνολικής ισχύος 447 MW.

Συγκράτηση των χονδρεμπορικών τιμών

Η προοπτική περαιτέρω αύξησης του «πράσινου» μεριδίου στο εγχώριο μίγμα δεν θα έχει μόνο περιβαλλοντικά οφέλη, με τη μείωση των εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου. Παράλληλα, αναμένεται να συμβάλει και στη «φρενάρισμα» των χονδρεμπορικών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας και, κατά συνέπεια, του ενεργειακού κόστους νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Ο λόγος είναι πως η «πράσινη» ηλεκτροπαραγωγή συμμετέχει στην αγορά με την υποβολή προσφορών με μηδενικές τιμές, με συνέπεια όσο μεγαλύτερη είναι, τόσο περισσότερο να μειώνει τις χονδρεμπορικές τιμές. Μάλιστα, το οικονομικό της αποτέλεσμα μεγεθύνεται όταν είναι ακριβή η θερμοηλεκτρική παραγωγή που «εκτοπίζει» με αυτό τον τρόπο. Κάτι που ισχύει στην παρούσα συγκυρία, όπου έχουν πάρει «φωτιά» τόσο οι τιμές των δικαιωμάτων ρύπων, όσο και οι διεθνείς τιμές φυσικού αερίου.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο ΔΑΠΕΕΠ στην ανακοίνωσή του, το νέο Δελτίο επιβεβαιώνει για μία ακόμη φορά ότι οι ΑΠΕ ρίχνουν τις τιμές της χονδρεμπορικης αγοράς. «Με ανάλυση και συγκρίσεις μεταξύ διείσδυσης ΑΠΕ και τιμών χονδρεμπορικής, έγινε εμφανές ότι όταν υπήρξε μειωμένη παραγωγή ΑΠΕ (ειδικά των Αιολικών λόγω άπνοιας), σε συνδυασμό με μεγαλύτερη ζήτηση από την κατανάλωση, οι τιμές εκτοξεύθηκαν.

Μάλιστα, με βάση τον Διαχειριστή, το οικονομικό αυτό όφελος θα ενισχυθεί όταν οι ΑΠΕ θα συνδυαστούν με την αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας. Σύμφωνα με τον ΔΑΠΕΕΠ, τότε θα λύσουν τα μεγάλα προβλήματα εξισορρόπησης των τιμών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider