Επιχειρήσεις | Τράπεζες
06-09-2021 | 13:12

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες εξακολουθούν να μεταφέρουν τα κέρδη τους σε «φορολογικούς παραδείσους»

Newsroom
Μοιράσου το
Οι ευρωπαϊκές τράπεζες εξακολουθούν να μεταφέρουν τα κέρδη τους σε «φορολογικούς παραδείσους»
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Οι κορυφαίες τράπεζες στην Ευρώπη εξακολουθούν να χρησιμοποιούν φορολογικούς παραδείσους για να εξοικονομούν τμήμα των κερδών τους, μια τάση που έχει αλλάξει ελάχιστα από το 2014 παρά τις γνωστοποιήσεις από χώρα σε χώρα οι οποίες έγιναν υποχρεωτικές, ανέφερε το Φορολογικό Παρατηρητήριο της ΕΕ σε έκθεση του τη Δευτέρα.

Ο ανεξάρτητος ερευνητικός φορέας, συγχρηματοδοτούμενος από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ανέφερε ότι οι αποκαλύψεις από 36 μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες έδειξαν ότι κατέγραψαν συνολικά 20 δισ. ευρώ ή περίπου το 14% των συνολικών κερδών, σε φορολογικούς παραδείσους, αν και λίγοι απασχολούνταν εκεί.

Τα κέρδη που έχουν καταγραφεί από τράπεζες σε φορολογικούς παραδείσους είναι περίπου 238.000 ευρώ ανά εργαζόμενο, έναντι 65.000 ευρώ σε μη φορολογικούς παραδείσους, αναφέρει η έκθεση.

«Αυτό υποδηλώνει ότι τα κέρδη που έχουν καταχωρηθεί σε φορολογικούς παραδείσους μετατοπίζονται κυρίως από άλλες χώρες όπου παράγονται οι υπηρεσίες», πρόσθεσε.

Οι φόροι έχουν γίνει ένα ευαίσθητο ζήτημα, με τις κυβερνήσεις που έχουν έλλειψη κεφαλαίων έχοντας δημιουργήσει τρύπες στην οικονομία λόγω του κορονοϊού να επιδιώκουν να συμφωνήσουν σε έναν κοινό συντελεστή φορολόγησης των Big Tech, ειδικότερα.

Οι εκθέσεις ανά χώρα που φωτίζουν την εσωτερική λειτουργία των τραπεζών δεν κατάφεραν να αλλάξουν την συμπεριφορά τους παρά την άνοδο των φορολογικών θεμάτων στη δημόσια ατζέντα, αναφέρεται στην έκθεση.

«Πιο φιλόδοξες πρωτοβουλίες - όπως ένας παγκόσμιος ελάχιστος φόρος με συντελεστή 25% - μπορεί να είναι απαραίτητες για τον περιορισμό της χρήσης φορολογικών παραδείσων από τον τραπεζικό τομέα».

 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.