Aντισταθμιστικά μέτρα ζητά η εστίαση για το «μίνι lockdown του κλάδου»

Ρομίνα Νικηφόρου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Aντισταθμιστικά μέτρα ζητά η εστίαση για το «μίνι lockdown του κλάδου»
Για «μίνι lockdown» στην εστίαση κάνει λόγο ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΕ, Γιώργος Καββαθάς, στον απόηχο των μέτρων που ανακοινώθηκαν. Εκτιμά πως οι απώλειες για τις επιχειρήσεις θα φτάσουν έως και το 50% και ζητά να ληφθούν αντισταθμιστικά μέτρα.

«Μίνι lockdown» για τον κλάδο χαρακτηρίζουν οι εκπρόσωποι της εστίασης, τα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες και θα ισχύσουν από τις 13 Σεπτεμβρίου σε καφετέριες, εστιατόρια και μπαρ, σύμφωνα με τα οποία στο εσωτερικό των καταστημάτων θα μπαίνουν μόνο εμβολιασμένοι και νοσήσαντες πολίτες. Για τον λόγο αυτό, τονίζουν πως είναι αναγκαία η παράλληλη λήψη αντισταθμιστικών μέτρων από την πλευρά της Πολιτείας, ώστε οι επιχειρήσεις να παραμείνουν βιώσιμες.

Σύμφωνα με όσα επισημαίνει στο insider.gr o πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων, Γιώργος Καββαθάς εκτιμάται ότι οι απώλειες για τις επιχειρήσεις θα φτάσουν έως και το 50% καθώς με βάση τα σημερινά δεδομένα, οι πολίτες σε νεότερες ηλικίες που αποτελούν και την πλειονότητα των πελάτων κυρίως σε καφετέριες και μπαρ, σε σημαντικό ποσοστό είναι ανεμβολίαστοι και επομένως αποκλείονται από τους εσωτερικούς χώρους για ολόκληρο τον χειμώνα. Πρόβλημα το οποίο επίσης θα κληθούν να χειριστούν οι επιχειρηματίες είναι οι μεικτές παρέες, στις οποίες κάποιοι θα είναι εμβολιασμένοι και κάποιοι ανεμβολίαστοι. Οι συνέπειες για τις επιχειρήσεις από την εφαρμογή των μέτρων, όπως σημειώνει ο κ. Καββαθάς, αναμένεται να φανούν μετά το φθινόπωρο, όταν οι θερμοκρασίες θα πέσουν και οι εσωτερικοί χώροι θα αποτελούν προτεραιότητα για τους πελάτες των καταστημάτων εστίασης.

Τι μέτρα ζητούν οι επιχειρηματίες εστίασης

Οι επιχειρηματίες της εστίασης κάνουν λόγο για προσπάθεια «εργαλειοποίησης του κλάδου» από την πλευρά της κυβέρνησης σημειώνοντας ότι σέβονται την προσπάθεια για την αντιμετώπιση της πανδημίας, προτρέπουν τους πολίτες και τους εργαζομένους τους να εμβολιαστούν, ζητούν ωστόσο να παράσχει αντισταθμιστικά μέτρα προς τις επιχειρήσεις για να μπορέσουν να επιβιώσουν. Σύμφωνα με τον κ. Καββαθά, η ΠΟΕΣΕ, η οποία τις επόμενες ημέρες αναμένεται να στείλει και σχετικές επιστολές προς τα αρμόδια υπουργεία ζητά μέτρα όπως η μείωση ενοικίων, δυνατότητα αναστολών συμβάσεων εργασίας και νέα προγράμματα επιστρεπτέας προκαταβολής για τις επιχειρήσεις του κλάδου.

Όπως υπενθυμίζουν τέλος οι εκπρόσωποι του κλάδου, οι επιχειρήσεις της εστίασης έχουν πληγεί βαρύτατα κατά την πολύμηνη περίοδο που έμειναν κλειστές και ο 1,5 μήνας του καλοκαιριού που δούλεψαν λόγω και του τουρισμού, δεν μπορεί να ισοσκελίσει τις απώλειες και να καλύψει τα συσσωρευμένα χρέη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Με το βλέμμα στο φθινόπωρο και εν αναμονή ανακοινώσεων οι επιχειρήσεις σε εστίαση-ψυχαγωγία

gazzetta
gazzetta reader insider insider