Από τον ήλιο το 13% της ηλ. ενέργειας στην Ελλάδα το δίμηνο Ιουνίου-Ιουλίου

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Από τον ήλιο το 13% της ηλ. ενέργειας στην Ελλάδα το δίμηνο Ιουνίου-Ιουλίου
Τέταρτη πανευρωπαϊκά η Ελλάδα, μαζί με την Ιταλία, στη συμμετοχή των φωτοβολταϊκών στην ηλεκτροπαραγωγή, σύμφωνα με τη δεξαμενή σκέψης Ember

Η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις 7 ευρωπαϊκές χώρες όπου το ποσοστό των φωτοβολταϊκών στην παραγωγή ρεύματος ξεπέρασε το διψήφιο ποσοστό το δίμηνο Ιουνίου-Ιουλίου, συμβάλλοντας έτσι ώστε για πρώτη φορά η συμμετοχή του ήλιου στο «μίγμα» ηλεκτροπαραγωγής σε όλη την Ευρώπη να αγγίξει το 10%.

Αυτό επισημαίνει η δεξαμενή σκέψης Ember σε ανάλυσή του για τους πρώτους δύο μήνες του φετινού καλοκαιριού, σύμφωνα με την οποία η χώρα μας κατατάσσεται τέταρτη (μαζί με την Ιταλία), με κριτήριο το «ηλιακό μερίδιο» στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, με 13%. Μεγαλύτερη επίδοση είχα τρία μόλις κράτη, και συγκεκριμένα η Ολλανδία (17%), η Γερμανία (17%) και η Ισπανία (16%).

Όσον αφορά το «ηλιακό ρεκόρ» σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, το μερίδιο 10% των φωτοβολταϊκών «μεταφράζεται» στη παραγωγή 39 TWh (Τεραβατώρων) ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία είναι αυξημένη κατά 5,1 TWh από το δίμηνο Ιουνίου-Ιουλίου 2020.

Οκτώ εθνικά ρεκόρ

Τα πανευρωπαϊκό ρεκόρ συνοδεύθηκε παράλληλα από εθνικά ρεκόρ οκτώ ρεκόρ στη συμμετοχή των φωτοβολταϊκών στο «μίγμα» ηλεκτροπαραγωγής, δηλαδή στην Εσθονία, τη Γερμανία, την Ουγγαρία, τη Λιθουανία, την Ολλανδία, την Πολωνία, την Πορτογαλία και την Ισπανία.

Συγκριτικά με το δίμηνο Ιουνίου-Ιουλίου 2018, η Ουγγαρία έχει τετραπλασιάσει τη συμμετοχή των φωτοβολταϊκών στην τοπική ηλεκτροπαραγωγή. ενώ η Ολλανδία και η Ισπανία έχουν διπλασιάσει τις επιδόσεις τους. Στην περίπτωση της Εσθονίας και της Πολωνίας, όπου το «ηλιακό μερίδιο» ήταν σχεδόν μηδενικό το 2018, τα φωτοβολταϊκά συμμετείχαν με 10% και 5% αντίστοιχα το δίμηνο Ιουνίου-Ιουλίου 2021.

Σύμφωνα με την Ember, ήδη από το καλοκαίρι του 2020, στην Ελλάδα και την Πορτογαλία η ηλιακή ενέργεια είχε ξεπεράσει για πρώτη φορά τον λιγνίτη σε συμμετοχή στην ηλεκτροπαραγωγή. Φέτος αυτό συνέβη στην Ουγγαρία, στην οποία η ηλιακή ενέργεια αύξησε το μερίδιό της σε 12% το φετινό καλοκαίρι, έναντι 3% το δίμηνο Ιουνίου-Ιουλίου 2018. Στην ίδια χώρα, το μερίδιο της ηλεκτροπαραγωγής από άνθρακα περιορίσθηκε σε μόλις 10% το φετινό καλοκαίρι, έναντι 17% τον Ιούνιο-Ιούλιο του 2018.

Υστέρηση έναντι του άνθρακα

Παρά πάντως τις παραπάνω εξελίξεις, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ε.Ε. από φωτοβολταϊκά παραμένει μικρότερη από τους θερμοηλεκτρικούς σταθμούς με καύσιμο άνθρακα, από τους οποίους προήλθε το 14% του ρεύματος στην Ευρωπαϊκή Ένωση τον Ιούνιο-Ιούλιο 2021 (58 TWh).

Τα τελευταία δύο χρόνια, τα 27 ευρωπαϊκά κράτη-μέλη αυξάνουν στο σύνολό τους κάθε έτος κατά 14 TWh περίπου την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά. Ωστόσο, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ετήσια αύξηση θα πρέπει να αυξηθεί σε 30 TWh, για να επιτευχθούν οι αναθεωρημένοι ευρωπαϊκοί κλιματικοί στόχοι για το 2030.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Το «φράγμα» των 1,5 εκατ. πελατών έσπασαν οι ιδιώτες προμηθευτές ρεύματος

Ιστορικό ρεκόρ τον Ιούλιο στο χονδρεμπορικό κόστος ρεύματος – Στα ύψη και η κατανάλωση

gazzetta
gazzetta reader insider insider