Mε τον καύσωνα το πρώτο crash test στους εσωτερικούς χώρους της εστίασης

Ρομίνα Νικηφόρου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Mε τον καύσωνα το πρώτο crash test στους εσωτερικούς χώρους της εστίασης
Ένα πρώτο crash test για τη λειτουργία των εσωτερικών χώρων της εστίασης αναμένεται το επόμενο δεκαήμερο λόγω των υψηλών θερμοκρασιών. Η ανησυχία των επαγγελματιών του κλάδου.

Ο καύσωνας που αναμένεται να πλήξει τη χώρα το επόμενο δεκαήμερο, θα αποτελέσει και την πρώτη... δοκιμασία για τη λειτουργία των εσωτερικών χώρων της εστίασης, οι οποίοι από τις 15 Ιουλίου υποδέχονται μόνο εμβολιασμένους ή νοσήσαντες πελάτες.

Κι αυτό γιατί οι υψηλές θερμοκρασίες οδηγούν συνήθως τους πολίτες στην αναζήτηση εσωτερικών χώρων με κλιματισμό κατά τις εξόδους τους σε εστιατόρια και καφετέριες. Με δεδομένο ότι ο καύσωνας θα διαρκέσει για περίπου 10 μέρες, οι επιχειρηματίες θα κληθούν να εφαρμόσουν την περίοδο αυτή, ίσως για πρώτη φορά τα μέτρα που έχουν τεθεί σε ισχύ για τους εσωτερικούς χώρους καθώς μέχρι τώρα η πλειονότητα των πελατών τους, καθόταν έξω. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την ΚΥΑ στο εσωτερικό των καταστημάτων τα οποία λειτουργούν με πληρότητα 85%, επιτρέπεται η είσοδος μόνο με την επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή πιστοποιητικού νόσησης.

Ανησυχία και προβληματισμός

Ο προβληματισμός των επιχειρηματιών είναι έντονος για το ενδεχόμενο να κληθούν να διώξουν πελάτες που δεν θα επιτρέπεται να μπουν στα καταστήματα τους ή ακόμη και παρέες στις οποίες θα υπάρχει έστω κι ένας ανεμβολίαστος, σε μία περίοδο που υπάρχει μεγάλη ανησυχία για τη βιώσιμότητα σημαντικού αριθμού επιχειρήσεων. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την περασμένη εβδομάδα οι εκπρόσωποι του κλάδου εξέπεμψαν σήμα κινδύνου για 4 στις 10 επιχειρήσεις οι οποίες είναι αντιμέτωπες με το φάσμα του λουκέτου ενώ προειδοποίησαν για απώλειες περίπου 200.000 θέσεων εργασίας εφόσον δεν υπάρξουν παρεμβάσεις και στήριξη από την Πολιτεία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι περίπου το 22% των επιχειρήσεων του κλάδου έως τις 15 Ιουλίου παρέμενε κλειστό καθώς είτε δεν διέθετε εξωτερικούς χώρους είτε είχε τη δυνατότητα για τοποθέτηση ελάχιστων τραπεζοκαθισμάτων. Από την Δευτέρα πάντως, σύμφωνα με τη νέα ΚΥΑ που εκδόθηκε, μπορούν να λειτουργούν και καταστήματα εστίασης σε κλειστά εμπορικά κέντρα ανεξαρτήτως αν διαθέτουν δικά τους τραπεζοκαθίσματα ή εξυπηρετούνται από τραπεζοκαθίσματα σε κοινόχρηστους χώρους εντός των εμπορικών κέντρων.

Οι εκπρόσωποι της εστίασης επαναλαμβάνουν ότι η πραγματική εικόνα για την κατάσταση των επιχειρήσεων θα φανεί μετά το τέλος του καλοκαιριού, όταν θα γίνει η αποτίμηση της τουριστικής περιόδου αλλά και με τα μέτρα στήριξης σταδιακά να σταματούν. Σε κάθε περίπτωση, το επόμενο 10ήμερο υπό τις συνθήκες που διαμορφώνονται λόγω του καύσωνα, θα αποτελέσει μία άσκηση ετοιμότητας για τον κλάδο, ενόψει και του χειμώνα που ακολουθεί, σχετικά με το πώς θα λειτουργήσει το νέο μοντέλο στην εστίαση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Καμπανάκι» κινδύνου από την εστίαση για λουκέτα και απώλειες θέσεων εργασίας

«Παράθυρο» για υποχρεωτικούς εμβολιασμούς στην εστίαση

gazzetta
gazzetta reader insider insider