Ο βαριεστημένος trader της Lehman που έχτισε περιουσία 6,7 δισ. δολαρίων με μια «καυτή» εφαρμογή

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο βαριεστημένος trader της Lehman που έχτισε περιουσία 6,7 δισ. δολαρίων με μια «καυτή» εφαρμογή
Η εταιρεία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών Revolut αναπτύχθηκε ραγδαία από όταν ο 36χρονος Storonsky την ξεκίνησε το 2015 μαζί με τον Vlad Yatsenko, έναν προγραμματιστή ο οποίος εργαζόταν για την Deutsche Bank.

Χρειάστηκε να περάσουν 7 χρόνια ώστε ο Nikolay Storonsky να αποχωρήσει επιτέλους από την επενδυτική τραπεζική. Σε ηλικία κάτω των 30 ετών εργαζόταν για τις Lehman Brothers και Credit Suisse προτού εξέλθει από τον κλάδο το 2013.

«Ως τραπεζίτης, είχα φτάσει ήδη στο μάξιμουμ», δήλωσε τέσσερα χρόνια αργότερα στο Bloomberg o Storonsky, ο οποίος εκτελούσε συναλλαγές παραγώγων και για τις δύο τράπεζες στο Λονδίνο. «Κατάντησε πολύ βαρετό».

Ήταν εν μέρει η δυσαρέσκειά του για την καριέρα του που ώθησε τον Storonsky, ο οποίος κατάγεται από τη Ρωσία, να γίνει συνιδρυτής της Revolut, η οποία παρέχει online χρηματοοικονομικές υπηρεσίες. Την περασμένη εβδομάδα η Revolut άντλησε 800 εκατ. δολάρια από επενδυτές, συμπεριλαμβανομένων της SoftBank Group και της Chase Coleman’s Tiger Global Management, με αποτίμηση 33 δισ. δολαρίων. Με αυτά τα δεδομένα, το μερίδιο του Storonsky αξίζει περίπου $6,7 δισ., σύμφωνα με τον Δείκτη Δισεκατομμυριούχων του Bloomberg.

H αποτίμηση της εταιρείας έχει εξαπλασιαστεί από τον τελευταίο γύρο χρηματοδότησης το 2020 και είναι μία ακόμη εταιρεία χρηματοοικονομικής τεχνολογίας που αντλεί κεφάλαια με εντυπωσιακή αποτίμηση. Τον Μάρτιο, η εταιρεία πληρωμών μέσω κινητής Stripe έγινε η μεγαλύτερη startup των ΗΠΑ με αποτίμηση 95 δισ. δολαρίων μετά τον τελευταίο γύρο χρηματοδότησης. Η τοπική ανταγωνίστρια της Revolut, Wise, εισήλθε στο χρηματιστήριο με άμεση εισαγωγή αυτόν τον μήνα και πλέον διαθέτει κεφαλαιοποίηση περίπου 13 δισ. δολαρίων, σχεδόν τριπλάσια σε σύγκριση με 12 μήνες πριν. Αυτό πυροδότησε φόβους για αποτιμήσεις-φούσκα.

Ταχεία ανάπτυξη

Η Revolut αναπτύχθηκε ταχέως από όταν ο 36χρονος Storonsky την ξεκίνησε το 2015 μαζί με τον Vlad Yatsenko, έναν προγραμματιστή ο οποίος εργαζόταν για την Deutsche Bank. Ξεκίνησε με μια pre-paid χρεωστική κάρτα, χωρίς προμήθειες συναλλαγών στο εξωτερικό, αλλά σήμερα οι υπηρεσίες της περιλαμβάνουν τραπεζικούς λογαριασμούς, διεθνή μεταφορά κεφαλαίων, συναλλαγές κρυπτονομισμάτων και μετοχών καθώς και πληρωμές λογαριασμών και εργαλεία διαχείρισης budget.

«Η ιδέα ήταν πάντα να επεκταθούμε πέρα από τις συναλλαγές στο εξωτερικό», δήλωσε o Storonsky, ο οποίος έχει σπουδάσει φυσικός, στο Bloomberg το 2017. «Προσπαθούμε να βγούμε όσο πιο γρήγορα γίνεται, η ταχύτητα είναι πολύ πιο σημαντική ως προτεραιότητα από το να θέσουμε έναν στόχο για το πόσο μεγάλο θέλουμε να μεγαλώσουμε».

Αυτό το μοντέλο έχει προσελκύσει νεαρούς χρήστες οι οποίοι ξεκίνησαν σιγά σιγά να επεκτείνουν τη χρήση της Revolut. Ο 29χρονος Owen Barron από το Δουβλίνο άρχισε να χρησιμοποιεί την Revolut το 2017. Του άρεσαν οι χαμηλότερες προμήθειες για τις ξένες συναλλαγές και τη χρήση των ΑΤΜs στο εξωτερικό. Πλέον χρησιμοποιεί την εφαρμογή καθημερινά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider