Φουντώνει η μάχη Cosmote TV - ΝΟVA για το αθλητικό περιεχόμενο - Θέμα ημερών οι ανακοινώσεις

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Φουντώνει η μάχη Cosmote TV - ΝΟVA για το αθλητικό περιεχόμενο - Θέμα ημερών οι ανακοινώσεις
Aρκετές ανατροπές να αναμένονται στο μέχρι πρότινος εδραιωμένο τηλεοπτικό σκηνικό, με πολλούς αγώνες της Super League να πρόκειται να αλλάξουν στέγη.

Θέμα λίγων ημερών φαίνεται να αποτελούν οι ανακοινώσεις για τους ποδοσφαιρικούς αγώνες της νέας αγωνιστικής περιόδου της Super League, με αρκετές ανατροπές να αναμένονται στο μέχρι πρότινος εδραιωμένο τηλεοπτικό σκηνικό. Κι αυτό γιατί πολλοί αγώνες θα μπορούσαν να αλλάξουν τηλεοπτική στέγη και να μεταδίδονται πλέον από την Cosmote TV αντί της Nova.

Οι πρώτες ενδείξεις για τις αλλαγές που έρχονται, είχαν δοθεί κάποιους μήνες πριν, με τους επικεφαλής των ΟΤΕ και NOVA να στέλνουν για πρώτη φορά διαφορετικά σε σχέση με το παρελθόν μηνύματα. Ήδη κατά την τελευταία ενημέρωση των αναλυτών για τα οικονομικά αποτελέσματα του Ομίλου ο επικεφαλής του ΟΤΕ κ. Μιχάλης Τσαμάζ, είχε αφήσει εννοηθεί ότι στα σχέδια της Cosmote TV περιλαμβάνεται η διεκδίκηση των δικαιωμάτων μετάδοσης των ποδοσφαιρικών αγώνων της Super League. «Τα προηγούμενα χρόνια δεν είχαμε εκφράσει ενδιαφέρον, αυτή την περίοδο το εξετάζουμε, χωρίς ωστόσο να έχουν παρθεί συγκεκριμένες αποφάσεις. Υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις που θα πρέπει να διευκρινιστούν» είχε αναφέρει χαρακτηριστικά.

Στον αντίποδα και η CEO της United Group κ. Victoriya Boklag αναφερθείσα στο περιεχόμενο της τηλεοπτικής πλατφόρμας της Nova, το οποίο αποτελεί τον δεύτερο πυλώνα μετασχηματισμού της νέας εποχής της εταιρείας μετά την εξαγορά, είχε επισημάνει ότι έμφαση θα δοθεί και στο αθλητικό περιεχόμενο, το οποίο χάρη στην United έχει ήδη εμπλουτιστεί με διεθνείς διοργανώσεις. Ερωτηθείσα μάλιστα για μια δυνητική απώλεια της ελληνικής Super League, μιας και η CosmoteTV έχει αφήσει για πρώτη φορά ανοιχτό το ενδεχόμενο διεκδίκησής της, απάντησε ότι «οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν τελειώσει ακόμα, ωστόσο οι μέχρι τώρα επενδύσεις σε αθλητικό περιεχόμενο δεν έχουν αποφέρει καρπούς σε επίπεδο συνδρομητών κυρίως εξαιτίας της πειρατείας».

Να θυμίσουμε ότι η Nova έχει διετές συμβόλαιο για την αναμετάδοση των αγώνων του Άρη, του Ατρόμητου και του ΠΑΣ Γιάννινα, όπερ σημαίνει ότι οι αγώνες θα μεταδίδονται από εκεί.

Οι υπόλοιπες 14 ομάδες βέβαια μιας και προχωρούν ήδη από πέρυσι σε μονομερείς συμφωνίες για την εκχώρηση των δικαιωμάτων μετάδοσης, θα μπορούσαν να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και με τους δύο παρόχους τηλεοπτικού περιεχομένου. Ήδη η Cosmote TV φαίνεται να διεκδικεί σθεναρά 8 από τις 13 ομάδες (Παναθηναϊκό, ΑΕΚ, ΟΦΗ, Παναιτωλικός, Λαμία, Βόλο, Απόλλωνα Σμύρνης και Ιωνικό) με πληροφορίες να αναφέρουν ότι οι συζητήσεις βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο, κάτι που δεν αποκλείει βέβαια ανατροπές της τελευταίας στιγμής.

Τη διαδικασία φαίνεται να επιτάχυναν οι εξελίξεις για την αναμετάδοση των αγώνων του αγγλικού πρωταθλήματος, οι οποίοι αποτελούν ένα από τα πιο εμπορικά πακέτα ξένων αθλητικών διοργανώσεων. Να θυμίσουμε ότι στην περίπτωση της Premier League, τα δικαιώματα μετάδοσης σε Ελλάδα και σε άλλες χώρες διαχειρίζεται πλέον agency, και όπως όλα δείχνουν θα καταλήξουν για την περίοδο 2022-2025 στον όμιλο της United, δηλαδή στη Nova.

Αντίστοιχα το ιταλικό πρωτάθλημα θα μεταδίδεται σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr από την Cosmote TV. Σε κάθε περίπτωση οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να έχουν συμφωνήσει μέχρι τον Αύγουστο, όπου και θα πρέπει να ξεκινήσει το πρωτάθλημα.

Πέρα από το ενδιαφέρον των φιλάθλων, η κατακύρωση των αγώνων έχει και επιχειρηματικό ενδιαφέρον αφού αφενός είναι ο βασικότερος λόγος προσέλκυσης συνδρομητών κι αφετέρου θα μπορούσαν να επηρεάσουν την εμπορική συμφωνία που διατηρεί η Nova με τις Vodafone και Wind για αναμετάδοση του αθλητικού της περιεχομένου. Η συμφωνία της Nova με Vodafone και Wind, η οποία λήγει τον Σεπτέμβριο, προσθέτει στο χαρτοφυλάκιό της πρώτης περί τους 100 χιλιάδες συνδρομητές χονδρικής (το 30% προέρχεται από την Wind Vision και το 70% περίπου από την Vodafone TV). Μέχρι σήμερα και οι εμπλεκόμενες εταιρείες φαίνονται πρόθυμες για ανανέωση της συμφωνίας, κάτι που θα μπορούσε να διαφοροποιηθεί αν αλλάξει χέρια το ελληνικό πρωτάθλημα.

To αθλητικό περιεχόμενο της Cosmote TV

Να θυμίσουμε ότι στην περίπτωση της Cosmote TV έως και την αγωνιστική περίοδο 2023-24, έχει εξασφαλιστεί η αναμετάδοση των 137 αγώνες του UEFA Champions League, από τη φάση των play-offs έως και τον τελικό, οι 141 αγώνες του UEFA Europa League, από τη φάση των ομίλων μέχρι και τον τελικό καθώς και οι 141 αγώνες της νεοσύστατης διοργάνωσης UEFA Europa Conference League, που θα κάνει το ντεμπούτο της το 2021.

Επιπλέον στην Cosmote TV για την ίδια περίοδο θα προβάλλονται το UEFA Super Cup, ο ετήσιος τελικός μεταξύ των νικητών του UEFA Champions League και του UEFA Europa League, που διεξάγεται στην αρχή κάθε αγωνιστικής περιόδου και οι αγώνες του UEFA Youth League, της διοργάνωσης που αναδεικνύει τους αυριανούς πρωταγωνιστές των γηπέδων. Έως το 2022 από την Cosmote TV θα μεταδίδεται και η Premier League, και το FA Cup.

Παράλληλα η Cosmote TV έχει διασφαλίσει την πορτογαλική Liga Portugal Bwin έως το 23, την ρωσική Premier League έως το 2021-22 το ισπανικό Copa del Rey έως το 2021-22, και το Copa Libertadores και Copa Sudamericana της Λατινικής Αμερικής.

Τέλος μέσω COSMOTE TV θα μεταδίδεται και η διοργάνωση UEFA Nations League, με τα Nations League Finals να διεξάγονται τον ερχόμενο Οκτώβριο (σε παράλληλη μετάδοση με ελεύθερο κανάλι εθνικής εμβέλειας), ζωντανές μεταδόσεις των Ευρωπαϊκών Προκριματικών για την ανάδειξη των ευρωπαϊκών ομάδων που θα λάβουν μέρος στο FIFA World Cup 2022, επιλεγμένους αγώνες της δεύτερης κατηγορίας της Σκωτίας, της cinch Championship και όλους τους αγώνες της Εθνικής Ελλάδος, σε παράλληλη μετάδοση και από ελεύθερο κανάλι εθνικής εμβέλειας.

Στα κανάλια COSMOTE SPORT θα μεταδίδεται αποκλειστικά και ένας σημαντικό αριθμό διεθνών φιλικών αγώνων στο πλαίσιο προετοιμασίας των εθνικών ομάδων, πριν την τελική φάση του UEFA Euro 2020 (έως και τις 9/6/21) αλλά και του FIFA World Cup 2022, καθώς και τα φιλικά ματς της ΑΕΚ, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της για τη σεζόν 2021-22.

Στην περίπτωση του Μπάσκετ, η Cosmote TV μεταδίδει ΝΒΑ, WNBA, ACB Liga Endesa, VTB United League, Turkish Basketball Super League.

Το αθλητικό περιεχόμενο της Nova

Στην περίπτωση της Nova τώρα, μέσα από τα αθλητικά κανάλια της θα μεταδίδεται από τις 13 Αυγούστου η La Liga Ισπανίας (1η και 2η κατηγορία) μέχρι το 2026, η Bundesliga της Γερμανίας (1η και 2η κατηγορία) μέχρι το 2025, η Ligue 1 Γαλλίας μέχρι το 2024.

Παράλληλα το Eredivisie Ολλανδίας, το Jupiler Pro League του Βελγίου, το Championship της Αγγλίας, το Major League Soccer (MLS) Αμερικής, το Coppa Italia & Super Coppa Italiana και το League Cup (Carabao Cup) της Αγγλίας.

Στη Nova θα προβάλλεται και το UEFA Nations League & European Qualifiers από το 2022 έως το 2028 (όλες οι Εθνικές ομάδες της UEFA, οι αγώνες της Ελλάδας σε μαγνητοσκόπηση), δηλαδή

  • Το UEFA Nations League, που θα διεξαχθεί το 2022, 2024 και 2026
  • Το UEFA Nations League Finals που θα διεξαχθεί το 2023, 2025 και 2027 (σ.σ. σε περίπτωση συμμετοχής της Εθνικής μας ομάδας, οι συγκεκριμένοι αγώνες της θα μεταδίδονται απευθείας). Το Nations League 2022 θα διεξαχθεί το διάστημα Ιούνιος-Σεπτέμβριος του 2022 και τα Finals τον Ιούνιο του 2023 με μορφή Final Four. Ακολούθως, το UEFA Nations League αναμένεται να διεξαχθεί από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Νοέμβριο μαζί με τους Τελικούς τον Ιούνιο σε παρόμοιο format.

Τέλος, τα Προκριματικά για το Euro 2024 και 2028, τα Προκριματικά για το FIFA World Cup 2026 και
διεθνείς φιλικές αναμετρήσεις εθνικών ομάδων.

Στην περίπτωση του Μπάσκετ, μέσω Nova οι συνδρομητές θα παρακολουθούν EuroLeague με Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό και 330 αποκλειστικούς αγώνες έως το F4, EuroCup και FIBA Basketball έως το 2025 με περισσότερα από 1.000 παιχνίδια.

Το Νovasports θα προβάλλει τα επόμενα χρόνια τα προκριματικά του FIBA World Cup, την τελική φάση του FIBA World Cup που θα φιλοξενηθεί σε τρεις χώρες (Ινδονησία, Ιαπωνία, Φιλιππίνες) από τις 25 Αυγούστου έως τις 10 Σεπτεμβρίου 2023, τα Προολυμπιακά τουρνουά ανδρών και γυναικών το 2024 και τα παιχνίδια των προκριματικών και την τελική φάση του EuroBasket 2025.

Τέλος μέσω Novasports θα αναμεταδίδονται τα Lega Basket Serie A – 16 ομάδες, δυνατά ονόματα όπως Αρμάνι Μιλάνο, Βίρτους Μπολόνια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Νέες παραγωγές και διεθνείς συνεργασίες ετοιμάζει η Cosmote TV για το 2021

Σκληρό ροκ Nova-ΟΤΕ, κινητικότητα σε ασφάλειες, ACS

United Group: Μετασχηματίζουμε την Νova, αποχαιρετάμε την Forthnet, ενδιαφερόμαστε για την Wind

gazzetta
gazzetta reader insider insider