Attica Bank: Η ενεργοποίηση του DTC, σε πανευρωπαϊκή πρεμιέρα, ανοίγει τον δρόμο της εξυγίανσης

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Attica Bank: Η ενεργοποίηση του DTC, σε πανευρωπαϊκή πρεμιέρα, ανοίγει τον δρόμο της εξυγίανσης
Attica Bank
«Κούρσα» για να δοθεί στην Τράπεζα το «φιλί της ζωής» και η ευκαιρία ανάκαμψης σε υγιείς βάσεις. Ποια θα είναι η διαδικασία για την ενεργοποίηση του αναβαλλόμενου φόρου που θα αποτελέσει πανευρωπαϊκό «μπούσουλα».

Σε νέα εποχή, η οποία θέτει τις προοπτικές για την πλήρη εξυγίανσή της κλείνοντας τις πληγές του παρελθόντος, μπαίνει η Αttica Bank, μετά τη ρύθμιση του αναβαλλόμενου φόρου από το Υπουργείο Οικονομικών.

Η ρύθμιση που έγινε σε χρόνο – ρεκόρ δύο μηνών και σε αχαρτογράφητα νερά, καθώς σε όλη την Ευρώπη δεν υπήρχε προηγούμενο ενεργοποίησης του αναβαλλόμενου φόρου, όχι μόνο δίνει το «φιλί της ζωής» στην Αttica Bank, αλλά θέτει το πλαίσιο για μια διαδικασία που θα μπορεί να εφαρμοστεί και σε περιπτώσεις εξυγίανσης ή ειδικής εκκαθάρισης τραπεζών.

Σημειώνεται ότι για το κατεπείγον της περίπτωσης της Αttica Bank χρειάστηκε να συγκληθεί στο Υπουργείο Οικονομικών το Συμβούλιο Συστημικής Ευστάθειας, το οποίο είχε συγκληθεί τελευταία φορά στην περίοδο επιβολής των capital controls το 2015.

Μετά τη ρύθμιση του DTC, την οποία το Υπουργείο Οικονομικών διαπραγματευόταν παράλληλα με τους Θεσμούς, και την Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου που ορίζει τις διαδικασίες ενεργοποίησης του αναβαλλόμενου φόρου, η Attica Bank, όπως έγραψε χθες το insider.gr, μπορεί πλέον να εξυγιάνει πλήρως τον ισολογισμό της και να καλύψει τις συνολικές κεφαλαιακές της ανάγκες, που η Διοίκησή της εκτιμά σε 300 εκατ. ευρώ, αναζητώντας κεφάλαια και από τις αγορές με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η ΑΜΚ προγραμματίζεται για τον Σεπτέμβριο.

Σημειώνεται ότι για την 1η Σεπτεμβρίου ήταν προγραμματισμένη αρχικά να γίνει η γενική συνέλευση των μετόχων της Attica Bank. Στις 16 Ιουνίου η Τράπεζα ανακοίνωσε ότι επισπεύδει για τις 7 Ιουλίου τη γενική της συνέλευση. Η αλλαγή αυτή περιόρισε ασφυκτικά τους χρόνους για τη διαμόρφωση του πλαισίου ενεργοποίησης του αναβαλλόμενου φόρου, ενός θέματος ιδιαίτερα περίπλοκου και με την εμπλοκή πολλών φορέων. Σημειώνεται ότι κατόπιν εντολής του Υφυπουργού Οικονομικών αρμόδιου για το χρηματοπιστωτικού σύστημα, Γ. Ζαββού, και υπό τον συντονισμό του γραφείου του, στις 6 Μαΐου ξεκίνησε να δουλεύει για το πλαίσιο ρύθμισης του DTC ομάδα εργασίας. Σε αυτήν συμμετείχαν εκπρόσωποι της Διεύθυνσης Χρηματοοικονομικής Πολιτικής, του γραφείου Γενικού Γραμματέα Οικονομικής Πολιτικής, του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, του γραφείου Γενικού Γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής, του γραφείου Υφυπουργού Οικονομικών Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας, της ΑΑΔΕ, της Μονάδας Αποκρατικοποιήσεων, Διαχείρισης κινητών Αξιών και Επιχειρησιακού Σχεδιασμού, της Τράπεζας της Ελλάδος και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, με σκοπό την οριστικοποίηση του σχεδίου Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου (ΠΥΣ).

Σύμφωνα με την ΠΥΣ που τιτλοφορείται «Ρύθμιση θεμάτων προαιρετικής μετατροπής αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων, επί προσωρινών διαφορών, σε οριστικές και εκκαθαρισμένες απαιτήσεις έναντι του Ελληνικού Δημοσίου, κατ’ εφαρμογή του άρθρου 27Α του ν. 4172/2013» (ΦΕΚ Α113/06-07-2021), τα βήματα της διαδικασίας που θα ακολουθήσει η Attica Bank (ισχύουν και για μελλοντικές περιπτώσεις) για να ενεργοποιηθεί ο αναβαλλόμενος φόρος είναι τα εξής:

  • Έγκριση οικονομικών καταστάσεων της Τράπεζας από τη Γενική Συνέλευση των μετόχων.
  • Με την έγκριση των οικονομικών καταστάσεων γεννάται η αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση και η Τράπεζα δημιουργεί ειδικό αποθεματικό.
  • Μέχρι 15 ημέρες μετά, ο ορκωτός ελεγκτής της Τράπεζας θα πρέπει να προσκομίσει ειδική έκθεση που έχει συνταχθεί με το Διεθνές Λογιστικό Πρότυπο 805, για να πιστοποιήσει το ποσό της οριστικής και εκκαθαρισμένης αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης.
  • Η Τράπεζα υποβάλλει τη φορολογική της δήλωση
  • 30 ημέρες μετά την υποβολή της φορολογικής δήλωσης, το ελληνικό Δημόσιο οφείλει να καταβάλει την απαίτηση.
  • Κατόπιν, έως 5 ημέρες μετά, η Τράπεζα εκδίδει warrants (παραστατικούς τίτλους δικαιωμάτων κτήσης κοινών μετοχών ή συνεταιριστικών μερίδων) προς το Ελληνικό Δημόσιο.
  • Ακολούθως, και συγκεκριμένα όχι πριν από 15 ημέρες και όχι πάνω από 30, οι υφιστάμενοι μέτοχοι μπορούν να ασκήσουν το δικαίωμά τους να αγοράσουν τους τίτλους. Το ίδιο μπορούν να πράξουν και τρίτοι.
  • Κάθε τίτλος έχει αντίστοιχη αξία με την αξία μιας μετοχής, η οποία είναι η αγοραία αξία της μετοχής των 30 ημερών πριν καταστεί εισπρακτέα η φορολογική απαίτηση.
  • Στη συνέχεια, σε όχι λιγότερες από 5 ημέρες και όχι περισσότερες από 15, οι τίτλοι εισάγονται προς διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο. Η διαπραγμάτευσή τους διαρκεί 15 ημέρες και μετά οι τίτλοι μετατρέπονται αυτόματα σε μετοχές και πηγαίνουν αυτοδικαίως στο ΤΧΣ.
  • Όταν μετατρέπονται οι μετοχές, η Τράπεζα κεφαλαιοποιεί και το ειδικό αποθεματικό.

Σημειώνεται ότι η ΠΥΣ προβλέπει και διαδικασία φορολογικού ελέγχου. Με την υποβολή της φορολογικής δήλωσης από την Τράπεζα, η ΑΑΔΕ ξεκινά ειδικό φορολογικό έλεγχο που διαρκεί 3 μήνες, με αντικείμενο τον σχηματισμό της αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Attica Bank: Το πλάνο κεφαλαιακής ενίσχυσης – Ανάγκες για νέα κεφάλαια 300 εκατ. ευρώ, βλέπει η Διοίκηση

Θ. Πανταλάκης: Η Αttica Bank θα επιλύσει μαζί το ζήτημα των ΜΕΔ και του αναβαλλόμενου φόρου

gazzetta
gazzetta reader insider insider