Attica Bank: Το πλάνο κεφαλαιακής ενίσχυσης – Ανάγκες για νέα κεφάλαια 300 εκατ. ευρώ, βλέπει η Διοίκηση

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Attica Bank: Το πλάνο κεφαλαιακής ενίσχυσης – Ανάγκες για νέα κεφάλαια 300 εκατ. ευρώ, βλέπει η Διοίκηση
Attica Bank
Σύμφωνα με τον Θ. Πανταλάκη, το λειτουργικό κόστος μειώθηκε κατά 12% σε ετήσια βάση το 2020, ενώ το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου που «έτρεξε» τον Μάιο του 2021 εξοικονόμησε 2,1 εκατ. ευρώ.

Διπλασιασμό του ισολογισμού της Attica Bank μέχρι το 2023, με αξιοποίηση των επιχειρηματικών ευκαιριών μέσω της δημιουργίας σύγχρονων τραπεζικών προϊόντων, ολοκλήρωση του ψηφιακού μετασχηματισμού (οι πρώτες ψηφιακές υπηρεσίες θα είναι διαθέσιμες στο κοινό εντός του γ΄ τριμήνου 2021) και επικέντρωση στη χρηματοδότηση των τομέων περιβάλλοντος, ενέργειας, υποδομών, μικρών επιχειρήσεων και επαγγελματιών, ανακοίνωσε στη Γενική Συνέλευση των μετόχων ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας, Θεόδωρος Πανταλάκης.

Όπως είπε, η Τράπεζα υλοποιεί ένα 3ετές σχέδιο εξυγίανσης του ισολογισμού της με πλήρη εκκαθάριση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (στόχος δείκτης ΜΕΔ κάτω του 1%) και παράλληλα την αντιμετώπιση του αναβαλλόμενου φόρου, κατόπιν και της σχετικής Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου με την οποία ρυθμίζεται η ενεργοποίηση του άρθρου 27Α του ν. 4172/2013. Με την ενεργοποίηση των διατάξεων του άρθρου 27Α η Τράπεζα θα προχωρήσει στον σχηματισμό ειδικού αποθεματικού, στη δωρεάν έκδοση παραστατικών τίτλων δικαιωμάτων κτήσεως κοινών μετοχών υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου (warrants) και σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με κεφαλαιοποίηση του ειδικού αποθεματικού.

Όπως αναφέρθηκε από τα μέλη της Διοίκησης της Αttica Bank η Τράπεζα θα προχωρήσει στο επόμενο δίμηνο στην πώληση των mezzanine ομολόγων της τιτλοποίησης «Ωμέγα» με την οποία θα ολοκληρωθεί ο κύκλος διαδοχικών τιτλοποιήσεων της Attica Bank που ξεκίνησαν τον Δεκέμβριο του 2016 και είναι συνολικού ύψους περί τα 3 δισ. ευρώ. Όπως αναφέρθηκε, τον Σεπτέμβριο του 2020 η Τράπεζα προχώρησε στην αναδιοργάνωση των ομολόγων της τιτλοποίησης Artemis και τον Δεκέμβριο στην Τρίτη τιτλοποίηση της σειράς Astir, ύψους 712,1 εκατ. ευρώ εκ των οποίων 340,5 εκατ. επιχειρηματικά μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα.

Η τιτλοποίηση «Ωμέγα» περιλαμβάνει τις απαιτήσεις της υφιστάμενης τιτλοποίησης με την αρχική ονομασία «Artemis» καθώς και σχεδόν το σύνολο των υφιστάμενων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της Τράπεζας κατά την 31.12.2020. Η πώληση των ενδιάμεσων ομολογιών της τιτλοποίησης «Ωμέγα» αναφέρθηκε ότι θα αποδώσει κεφαλαιακά κέρδη που θα ενισχύσουν τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας κατά 0,50 ποσοστιαία μονάδα.

Πέντε ποσοστιαίες μονάδες θα συνεισφέρει στον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας η ένταξη της τιτλοποίησης «Ωμέγα» στο σχήμα παροχής κρατικών εγγυήσεων «Ηρακλής», υπό την προϋπόθεση ότι η τιτλοποίηση θα λάβει την απαιτούμενη πιστοληπτική αξιολόγηση από ανεξάρτητο οίκο.

Με τη συναλλαγή αυτή εκτιμήθηκε ότι η Τράπεζα θα έχει εξοικονόμηση εποπτικών κεφαλαίων που αντιστοιχούν σε αύξηση κεφαλαίου 150 εκατ. ευρώ.

Οι κινήσεις της Τράπεζας για την ενίσχυση των εποπτικών της κεφαλαίων περιλαμβάνουν και αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με έκδοση κοινών μετοχών.

Όπως ανέφερε η Διοίκηση της Τράπεζας οι κεφαλαιακές ανάγκες της Τράπεζας έχουν υπολογιστεί σε περίπου 300 εκατ. ευρώ για την επόμενη τριετία. Η κεφαλαιακή αυτή ενίσχυση θα παράξει εκτιμώμενη πιστωτική επέκταση 2 δις. ευρώ.

Η Διοίκηση της Αttica Bank ανέφερε στον σχεδιασμό της και την έκδοση ομολόγου Tier I ή Tier II μέχρι το τέλος του έτους για την ενίσχυση του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας κατά 1,5 ποσοστιαία μονάδα.

Ο κ. Πανταλάκης αναφέρθηκε στην επικέντρωση του στρατηγικού πλάνου της Διοίκησης στη μείωση του λειτουργικού κόστους. Όπως είπε, το λειτουργικό κόστος μειώθηκε κατά 12% σε ετήσια βάση το 2020, ενώ το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου που «έτρεξε» τον Μάιο του 2021 εξοικονόμησε 2,1 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Ο CEO της Τράπεζας επεσήμανε επίσης την αύξηση των εσόδων τόκων κατά 15,7% το 2020, αλλά και τη συμβολή στα έσοδα από τη στρατηγική συνεργασία της Attica Bank με την Interamerican στις τραπεζοασφάλειες, καθώς επίσης τη σημαντική βελτίωση της ρευστότητας της Τράπεζας. Όπως είπε, οι καταθέσεις από το 2016 μέχρι το 2020 αυξήθηκαν κατά 1 δις. ευρώ, στο τέλος της περυσινής χρονιάς έφτασαν τα 2,8 δις. ευρώ και πλέον υπερβαίνουν τα 3 δις. (καταθέσεις 100 εκατ. ευρώ έχει αντλήσει η Τράπεζα από την διεθνή πλατφόρμα Raisin).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider