Σήμερα ο Τζεφ Μπέζος αφήνει το «τιμόνι» της Amazon

Χρυσάνθη Στέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σήμερα ο Τζεφ Μπέζος αφήνει το «τιμόνι» της Amazon
Ποιος είναι όμως ο διάδοχος του Τζεφ Μπέζος που αναλαμβάνει το τιμόνι του αμερικανικού success story;

«Τέλος εποχής» για τον Τζεφ Μπέζος και την Amazon, καθώς ο ιδρυτής της πιο επιτυχημένης εταιρείες ηλεκτρονικού λιανικού εμπορίου αποχωρεί από τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου και παραδίδει τη σκυτάλη στον διάδοχο του, Άντι Τζάσσι.

Η αγάπη του Jeff Bezos για το Διάστημα και ο αγώνας δρόμου για την κατάκτηση του, ήταν ο καθοριστικός παράγοντας για την λήψη της απόφασης που συγκλόνισε τον παγκόσμιο επιχειρηματικό κόσμο. Πλέον, ο τίτλος του Μπέζος στην Amazon θα είναι «Πρόεδρος», όμως η προσοχή του θα στραφεί σχεδόν αποκλειστικά στη διαστημική εταιρεία Blue Origin και τις αποστολές «εκτός ατμόσφαιρας».

Μια αυτοκρατορία από το «μηδέν»

Τα διεθνή μέσα ενημέρωσης χαρακτηρίζουν την πορεία που καταγράφει τα τελευταία 25 χρόνια η Amazon, ως την πιο κερδοφόρα και γόνιμη περίοδος οποιασδήποτε αμερικάνικης επιχείρησης διαχρονικά.

Ξεκινώντας από μία απλή ιδέα, η Amazon εξελίχθηκε από ένα online βιβλιοπωλείο, σε έναν online γίγαντα και έδωσε στον ιδρυτή της, το τίτλο του πιο πλούσιου ανθρώπου στον κόσμο. Σήμερα, η περιουσία του ξεπερνάει τα 193,5 δισ. δολάρια.

Την τελευταία δεκαετία, ο Μπέζος οδήγησε την Amazon σε μια χρηματιστηριακή αξία 1,7 τρισ. δολαρίων, φτάνοντας σε μεγέθη τεχνολογικούς γίγαντες όπως η Microsoft και η Apple.

Το «δεξί χέρι» του Μπέζος

Ποιος είναι όμως ο διάδοχος του Τζεφ Μπέζος που αναλαμβάνει το τιμόνι του αμερικανικού success story;

Ο Άντυ Τζάσσυ ξεκίνησε να εργάζεται στην εταιρεία, αμέσως μετά την αποφοίτηση του από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ το 1997 και θεωρείται ως ο φυσικός διάδοχος του Μπέζος στο τιμόνι της Amazon. «Ο Τζάσσυ είναι ο πιο προσγειωμένος CEO που θα συναντήσετε», δήλωσε πρώην υπάλληλος στο Business Insider. Αρκετοί, ακόμη, συμφωνούν, αν και υπογραμμίζουν πόσο «σκληρός» μπορεί να είναι ο επί θύραις CEO της Amazon. «Δεν ανέχεται να τον κοροϊδεύουν. Όσοι δεν καταβάλλουν τις μέγιστες δυνατές προσπάθειες στα επιχειρηματικά μίτινγκ δεν έχουν δεύτερη ευκαιρία τουλάχιστον για μεγάλο διάστημα«, είπε ένας πρώην διευθυντής της AWS, ο Σκοτ Τσάνσελορ.

Σύμφωνα με τον Guardian, ο Τζάσσυ είναι ο άνθρωπος που βρίσκεται πίσω από την Amazon Web Services (AWS) την εταιρεία που εδώ και καιρό αποτελεί έναν από τους πιο επιτυχημένους - και επικερδής - κλάδους της Amazon. Καθώς, από την ίδρυση του έχει αναπτυχθεί σε μία από τις μεγαλύτερες υπηρεσίες cloud παγκοσμίως και ανταγωνίζεται για την πρωτιά, κορυφαίες τεχνολογικές εταιρείες όπως η Oracle και η Microsoft. Μάλιστα, εκτιμάται πως σχεδόν το μισό μερίδιο της διεθνούς αγοράς, σήμερα, ανήκει στην AWS.

«Είναι πολύ δύσκολο να χτίσεις μια επιχείρηση που αντέχει στο χρόνο», δήλωσε σχετικά ο Τζάσσυ προσθέτοντας «για να το καταφέρεις πρέπει να επανεφεύρεις τον εαυτό σου ξανά και ξανά». Όμως ο - μελλοντικός - νέος CEO της Amazon, έχει τη ψήφο εμπιστοσύνης του Μπέζος. «Ο Άντι είναι πασίγνωστος μέσα στην εταιρεία και βρίσκεται στην Amazon σχεδόν όσο κι εγώ... Θα είναι ένας εξαίρετος ηγέτης» έγραψε χαρακτηριστικά ο Μπέζος στη επιστολή με την οποία ανακοίνωσε την αποχώρηση του.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Απόλυτη κυριαρχία Amazon - Έχει σχεδόν τις μισές πωλήσεις e-commerce στις ΗΠΑ

ΗΠΑ: Μια 82χρονη θα πετάξει με τον Τζεφ Μπέζος στο διάστημα, στις 20 Ιουλίου

gazzetta
gazzetta reader insider insider