Αυξάνονται οι επενδύσεις σε τηλεοπτικές και κινηματογραφικές παραγωγές

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αυξάνονται οι επενδύσεις σε τηλεοπτικές και κινηματογραφικές παραγωγές
tehran backstage
127 εκατ. ευρώ για την παραγωγή 125 έργων που έχουν λάβει έγκριση χρηματοδότησης - Οι νέες παραγωγές που μπαίνουν στα χρηματοδοτικά εργαλεία Cash Rebate & Tax Relief

Άγριες Μέλισσες, Ευτυχία, Έτερος Εγώ - Χαμένες Ψυχές, είναι μόνο μερικές από τις εγχώριες τηλεοπτικές σειρές και ταινίες που τα τελευταία χρόνια καταγράφουν υψηλά ποσοστά τηλεθέασης. Παρά τον μεγάλο αριθμό των Ελλήνων τηλεθεατών που τις παρακολούθησαν βέβαια, είναι μάλλον λίγοι εκείνοι που γνωρίζουν ότι οι εν λόγω παραγωγές περιλαμβάνονται στη μακρά λίστα των έργων που εντάσσονται στο καθεστώς του ν. 4487/2017 για επιδότηση των επιλέξιμων δαπανών (cash rebate) αλλά και στο καθεστώς της φορολογικής ελάφρυνσης (tax relief). Τα παραπάνω κίνητρα μάλιστα φαίνεται να ενεργοποιούν τις επενδύσεις στον εν λόγω κλάδο, με αρκετές νέες παραγωγές να εντάσσονται σε αυτά, υποσχόμενες αφενός να εμπλουτίσουν το περιεχόμενο της μικρή μας οθόνη κι αφετέρου να ενισχύσουν το καλλιτεχνικό κλάδο που επλήγη σοβαρά από την πανδημία.

Να θυμίσουμε ήδη από το 2020 και αξιολογώντας τις συνέπειες από το πλήγμα που δέχθηκε η παγκόσμια οπτικοακουστική βιομηχανία, το ΕΚΟΜΕ και το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης διατήρησαν πλήρως λειτουργικό το πρόγραμμα ενίσχυσης της εγχώριας οπτικοακουστικής παραγωγής και προχώρησαν σε αναβάθμιση των χρηματοδοτικών εργαλείων Cash Rebate και Tax Relief με στόχο την προσέκλυση ακόμα περισσότερων παραγωγών, τόσο εγχώριων όσο και διεθνών. Για την ακρίβεια και με την τροποποίηση του σχετικού νόμου η επιδότηση των επιλέξιμων δαπανών του επενδυτικού σχεδίου μιας εταιρείας παραγωγής ανέρχεται στο 40% από 35% που ήταν στο παρελθόν. Επί του πρακτέου δηλαδή, για κάθε 100 ευρώ που δαπανά στη χώρα μας ένας παραγωγός ταινίας, σειράς, ντοκιμαντέρ ή ψηφιακού παιχνιδιού εισπράττει τα 40.

127 εκατ. ευρώ για την παραγωγή 125 έργων που έχουν λάβει έγκριση χρηματοδότησης

Για επιχορηγήσεις που καταβάλλονται προς Έλληνες και ξένους παραγωγούς μέσω του Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ) έχουν ήδη δεσμευτεί περίπου 75 εκατ. ευρώ έως και το 2022 από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Παρά την πανδημία μάλιστα έως και τον Απρίλιο της τρέχουσας χρονιάς το ελληνικό κράτος χορήγησε 46 εκατομμύρια ευρώ για την παραγωγή κινηματογραφικών ταινιών μυθοπλασίας, τηλεοπτικών σειρών, ντοκιμαντέρ, animation και ψηφιακών παιχνιδιών.

Η κινητικότητα συνεχίζεται και το 2021, λόγω της έναρξης εφαρμογής από τον Δεκέμβριο της προηγούμενης χρονιάς του κινήτρου φορολογικής ελάφρυνσης (tax relief) ύψους 30%, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις των αρμόδιων φορέων ότι η συγκεκριμένη φοροελάφρυνση, σε συνδυασμό με το cash rebate του 40%, θα καταστήσει την Ελλάδα από τις πλέον ελκυστικές, παγκοσμίως, χώρες στον συγκεκριμένο κλάδο.

Σύμφωνα με το ΕΚΟΜΕ, η αναθεώρηση της νομοθεσίας και η κατάργηση πρόσθετων γραφειοκρατικών αγκυλώσεων είχε ως αποτέλεσμα το πρόγραμμα να υποδεχθεί περί τις 166 αιτήσεις χρηματοδότησης για την παραγωγή κινηματογραφικών ταινιών μυθοπλασίας, τηλεοπτικών σειρών, ντοκιμαντέρ, animation και ψηφιακών παιχνιδιών έως και τον Απρίλιο του 2021. Από αυτές, 125 έργα έχουν λάβει έγκριση χρηματοδότησης, με το σύνολο της επένδυσης στη χώρα μας από την παραγωγή τους, να διαμορφώνεται στα 127€ εκατομμύρια, ενώ η δημόσια δαπάνη (επιστροφή μέσω του cash rebate) αναμένεται να αγγίξει τα 46€ εκατομμύρια εφόσον τηρηθούν από τους δικαιούχους όλα όσα προβλέπει ο Νόμος.

Στις εν λόγω παραγωγές μάλιστα έχουν απασχοληθεί πάνω από 31.000 εργαζόμενοι, με τα γυρίσματα να διατρέχουν περισσότερες από 150 τοποθεσίες ανά την Ελλάδα.

Η παραγωγή ελληνικού περιεχομένου είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντική και για το 2021 με 15 ελληνικές ταινίες μυθοπλασίας, 26 τηλεοπτικές σειρές, 17 ντοκιμαντέρ, 2 video games και 2 ταινίες μικρού μήκους να αναμένεται αναμένεται να ολοκληρωθούν χάρη στην οικονομική ενίσχυση του ΕΚΟΜΕ.

Μέσω της χρηματοδότησης του Cash Rebate, το ελληνικό σινεμά προβλέπεται να ενισχυθεί με πάνω από 3,2€ εκατομμύρια. Μάλιστα, η πρόβλεψη για τη χρηματοδότηση της ελληνικής παραγωγής και διανομής οπτικοακουστικών έργων μέσω της δραστηριοποίησης παρόχων περιεχομένου του εξωτερικού στην Ελλάδα (όπως Netflix, Apple TV, Disney + κλπ.), ανοίγει το δρόμο για ακόμα πιο συστηματική υποστήριξη της εγχώριας παραγωγής.

Πολλά νέα έργα - 2ος κύκλος για το Tehran του AppleTV+ σε συμπαραγωγή CosmoteTV

Να θυμίσουμε ότι από τα έργα που έχουν χρηματοδοτηθεί τα προηγούμενα τρία χρόνια, τα μισά περίπου αποτελούν ελληνικές παραγωγές και τα υπόλοιπα διεθνείς από χώρες προέλευσης όπως οι ΗΠΑ, η Κορέα, το Ισραήλ, τη Βρετανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Γερμανία, η Ισπανία, η Ολλανδία, το Βέλγιο, η Φινλανδία, η Τουρκία, η Κίνα, η Αλβανία, η Κύπρος, η Σερβία, η Ρουμανία, η Ουγγαρία και η Σουηδία.

Τις τελευταίες ημέρες μάλιστα εγκρίθηκαν αρκετές ακόμα παραγωγές, να υπαχθούν στο καθεστώς χρηματοδότησης. Ο λόγος για την κινηματογραφική ταινία μυθοπλασίας «ΜΙΝΟΡΕ», με προϋπολογισμό επιλέξιμων δαπανών ύψους 277.057,00€ και ποσό της επιχορήγησης (40%) 110.822,80€ καθώς η τηλεοπτική σειρά μυθοπλασίας 75 επεισοδίων με τίτλο η ΠΕΘΕΡΑ της «ΤΑΝΓΟΥΙΡ ΠΡΟΝΤΑΚΣΙΟΝΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ» με προϋπολογισμό επιλέξιμων δαπανών ύψους 2.165.445 € και ποσό επιχορήγησης στις 866.178 ευρώ.

Επιπλέον έχει εγκριθεί η ταινία μυθοπλασίας «ΣΤΟ ΒΟΡΡΑ» της «ΒΑΣΙΛΑΡΟΣ-ΠΕΡΕΤΖΗΣ Ο.Ε.» με προϋπολογισμό επιλέξιμων δαπανών 187.065€ και ποσό επιχορήγησης 74.826€, η ταινία μυθοπλασίας μικρού μήκους «ΚΑΘΩΣ ΚΑΙΓΟΜΑΣΤΕ» της «TROPICAL UNDERGROUND ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΑΛΛΟΔΑΠΗΣ» με προϋπολογισμό επιλέξιμων δαπανών 140.043 € και ποσό επιχορήγησης 56.017€ καθώς και ο δεύτερος κύκλος της δημοφιλής σειράς Tehran (Τεχεράνη), ο πρώτος kύκλος της οποίας προβλήθηκε στο AppleTV+ και συμπαραγωγός ήταν η Cosmote TV. O προϋπολογισμός για τον δεύτερο κύκλο της σειράς τα γυρίσματα της οποίας είχαν πραγματοποιηθεί και στην Αθήνα, ανέρχεται στα 3.300.000 € ενώ το πόσο της επιχορήγησης φτάνει το 1.320.000 €.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Νέες παραγωγές και διεθνείς συνεργασίες ετοιμάζει η Cosmote TV για το 2021

Αυτή είναι η νέα σειρά της Apple που γυρίστηκε στην Ελλάδα σε συνεργασία με την Cosmote TV

Σελίδα γυρίζει η Nova - Επενδύσεις σε περιεχόμενο, νέες υπηρεσίες και δίκτυα για την επόμενη ημέρα

gazzetta
gazzetta reader insider insider