Αστέρας Βουλιαγμένης: Πώς «γύρισε» σε κερδοφορία – Η πώληση των οικοπέδων με τις πολυτελείς βίλες

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αστέρας Βουλιαγμένης: Πώς «γύρισε» σε κερδοφορία – Η πώληση των οικοπέδων με τις πολυτελείς βίλες
Γιατί το ξενοδοχειακό συγκρότημα που ελέγχει το Four Seasons στη Βουλιαγμένη πέτυχε εκτίναξη μεγεθών. Τι αποκαλύπτει η ετήσια χρηματοοικονομική έκθεση.

«Κρίνοντας από τις κρατήσεις του ξενοδοχείου μέχρι την ημερομηνία δημοσίευσης του παρόντος και σε συνδυασμό με τη σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων οι προοπτικές του ξενοδοχείου για το 2021 προμηνύονται εξαιρετικά ευοίωνες», αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην ετήσια οικονομική έκθεση της εταιρείας Αστήρ Παλάς Βουλιαγμένης.

Σύμφωνα με τις δημοσιοποιημένες οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας που ελέγχει το ξενοδοχειακό συγκρότημα Four Seasons στη Βουλιαγμένη, τα ενοποιημένα έσοδα του Ομίλου για τη χρήση 2020 ανήλθαν σε 145,402 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας μία αύξηση της τάξης του 167,79% έναντι 54,296 εκατ. το 2019. Η αύξηση αυτή προήλθε κυρίως από την πώληση των τριών κάθετων ιδιοκτησιών (οικοπέδων) που έλαβε χώρα τον Σεπτέμβριο του 2020 (έναντι ποσού άνω των 110 εκατ. ευρώ για τα πρώτα από τα συνολικά 13 οικόπεδα, όπου θα αναπτυχθούν ισάριθμες πολυτελείς κατοικίες).

Ο Όμιλος το 2020 εμφάνισε αποτελέσματα εκμετάλλευσης κέρδη 80,711 εκατ. ευρώ κυρίως λόγω της πραγματοποίησης πώλησης των τριών καθέτων ιδιοκτησιών (οικοπέδων). Μετά από φόρους ο όμιλος παρουσίασε κέρδη 59,605 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 19,470 εκατ. το 2019. Σε επίπεδο ισολογισμού, τα συνολικά ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα του ομίλου κατά την 31 Δεκεμβρίου 2020 ήταν 36,815 εκατ. ευρώ. Το σύνολο των δανείων του ομίλου κατά την 31 Δεκεμβρίου 2020 ήταν 174,949 εκατ. ευρώ.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, το 2020 ήταν μία δύσκολη οικονομική περίοδος, εξαιτίας της εμφάνισης του Κορονοϊού (Covid-19), γεγονός πρωτόγνωρο για την παγκόσμια οικονομία και το σύνολο των Κρατών. Εξαιτίας της εμφάνισής του και των κυβερνητικών μέτρων που έπρεπε να ληφθούν η πλειονότητα των επιχειρήσεων αναγκάστηκε να περιορίσει ή/και να διακόψει την δραστηριότητα τους. Το ξενοδοχείο, όσο και οι υπόλοιπες επιχειρηματικές μονάδες της εταιρείας αναγκάστηκαν να διακόψουν την δραστηριότητα τους από το Μάρτιο 2020 έως και τα μέσα Ιουνίου 2020, και να περιορίσουν σημαντικά την λειτουργία τους κατά το δεύτερο Lockdown που έλαβε χώρα από τις αρχές του Νοεμβρίου μέχρι και το τέλος Δεκεμβρίου του 2020.

Οι μέχρι στιγμής γνωστές επιπτώσεις του Κορωνοϊού στον Όμιλο είναι η μείωση των εσόδων για το 2021 εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων που εφαρμόστηκαν από τον Ιανουάριο έως και τις 15 Μαΐου 2021 και των χαμηλότερων συντελεστών πληρότητας για το χρονικό αυτό διάστημα του 2021, λόγω των επιπτώσεων της συνεχής εξάπλωσης του Κορωνοϊού στις ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο και στις λοιπές βασικές χώρες όπου εδρεύουν οι πελάτες του Ομίλου αλλά και των περιοριστικών μέτρων εισόδου στην χώρα μας και των διαδημοτικών μετακινήσεων.

Στις 17 Ιουνίου 2020 ξεκίνησε η λειτουργεία του εστιατορίου Privilege Beach House εντός της παραλίας του Αστέρα η οποία στέφθηκε με επιτυχία καθώς επανάφερε δυναμικά στο προσκήνιο την παρουσία του Αστέρα στην παραλιακή ζώνη.

Στις 22 Ιουλίου 2020 ξεκίνησε η λειτουργία του εστιατορίου Beef Bar, του νέου μέλους της διεθνούς φήμης αλυσίδας εστιατορίων που διακρίνεται για τις υψηλής ποιότητας προδιαγραφές του, το οποίο αποτέλεσε σημείο συνάντησης του καλοκαιριού για επιφανείς πελάτες και όχι μόνο, παρά την πανδημία που έπληξε την χώρα μας. Βάσει των μέχρι τώρα ενδείξεων, τα αποτελέσματα του εστιατορίου αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά εντός του 2021.

Για το 2020 το Ξενοδοχείο ΑΡΙΩΝ παρέμεινε κλειστό καθ’ όλη την διάρκεια του έτους , ενώ το Ξενοδοχείο ΝΑΥΣΙΚΑ ήταν κλειστό για την περίοδο 22/03/2020 έως 12/06/2020 κατά εφαρμογή των κυβερνητικών διατάξεων.

Τον Ιούλιο 2020 η εταιρεία σύναψε σύμβαση δανείου συνολικού ύψους Ευρώ 22εκ στα πλαίσια του προσωρινού πλαισίου με ιδιαίτερα προνομιακό επιτόκιο.

Τον Σεπτέμβριο 2020, η εταιρεία ολοκλήρωσε την πώληση των πρώτων από τις δεκατρείς κάθετες ιδιοκτησίες έναντι ποσού που ξεπέρασε τα 110 εκατ. ευρώ και εν συνεχεία τον Νοέμβριο 2020 η εταιρεία, σε εφαρμογή του όρου cash sweep, που σχετιζόταν με την πώληση των πρώτων οικοπέδων, προχώρησε στην αποπληρωμή ύψους € 70 εκατ. έναντι ομολογιακού δανείου ύψους μέχρι € 265 εκατ.. Η αποπληρωμή αυτή οδήγησε σε σημαντική μείωση του επιτοκίου δανεισμού του εν λόγω ομολογιακού βάσει του σχετικού όρου της δανειακής σύμβασης.

Τέλος τον Δεκέμβριο 2020 η Εταιρεία προχώρησε στην εξόφληση της υπό σειράς ΦΠΑ ύψους Ευρώ 4,3 εκατ. και κεφαλαίου κίνησης ύψους Ευρώ 1εκατ. που είχε λάβει για τις τρέχουσες ανάγκες της.

Προοπτικές

Το 2020 αποτέλεσε μια χρονιά πρόκληση για την παγκόσμια οικονομία με σημαντικές επιπτώσεις στους κλάδους του Τουρισμού και των Ακινήτων. Το αρνητικό αποτύπωμα του Covid-19, ήταν εμφανές τόσο στην παγκόσμια τουριστική κίνηση όσο και στην Ελληνική τουριστική αγορά. Σε αυτό το εξαιρετικά δύσκολο περιβάλλον, ο Όμιλος κατάφερε αξιοποιώντας τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης αλλά και με τις κατάλληλες στρατηγικές κινήσεις να προασπίσει την λειτουργική του κερδοφορία, να εξασφαλίσει πρόσθετη χρηματοδότηση με πολύ ευνοϊκούς όρους και τέλος με αξιοσημείωτη προσήλωση να ολοκληρώσει την πώληση τριών από τις δεκατρείς κάθετες ιδιοκτησίες που διαθέτει.

Συγκεκριμένα, το ξενοδοχείο μετά από τρεις μήνες αναστολής λειτουργίας επαναλειτούργησε τον Ιούνιο του 2020 και υπό την διαχείριση της Four Seasons κατάφερε να επιμηκύνει και να ολοκληρώσει τη θερινή σεζόν πετυχαίνοντας τον Οκτώβριο του 2020 ρεκόρ πωλήσεων και κερδοφορίας της περιόδου 2019 - 2020.

Είναι πλέον αντιληπτό ότι το ξενοδοχείο ήταν ένα από τα ξενοδοχεία με τις καλύτερες επιδόσεις παγκοσμίως στο χαρτοφυλάκιο της Four Seasons. Κρίνοντας από τις κρατήσεις του ξενοδοχείου μέχρι την ημερομηνία δημοσίευσης του παρόντος και σε συνδυασμό με τη σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων οι προοπτικές του ξενοδοχείου για το 2021 προμηνύονται εξαιρετικά ευοίωνες.

Σε ότι αφορά τις στρατηγικές συνεργασίες, εντός του καλοκαιριού του 2020 ξεκίνησαν και τα δύο πολυαναμενόμενα branded εστιατόρια, το Beefbar (Ιούλιο 2020) και το PRIVILEGE (Ιούνιο 2020) τα οποία υπό την καθοδήγηση των πολύπειρων διαχειριστών/συνεργατών μας, κατάφεραν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να εδραιωθούν ως δύο από τους κορυφαίους προορισμούς στην Αθηναϊκή Ριβιέρα. Ήδη από τα αποτελέσματα του Μαΐου2021 διαφαίνονται πολύ θετικές τάσεις για το υπόλοιπο της χρονιάς.

Τέλος σε ότι αφορά την παραλία του Αστέρα (Astir Beach), η επαναλειτουργία της τον Μάιο του 2020 κάτω από αυστηρά μέτρα ασφάλειας και προστασίας αποτέλεσε τόσο για το Αθηναϊκό όσο και το διεθνές κοινό μία όαση απόδρασης. Το 2021 ο Όμιλος επένδυσε στην ανακαίνιση της παραλίας εκτιμώντας ότι η επισκεψιμότητα της παραλίας θα εκτιναχθεί μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων και το άνοιγμα της τουριστικής αγοράς τον Μάϊο του 2021 γεγονός που επιβεβαιώθηκε από τις πολύ υψηλές πληρότητες που σημειώθηκαν κατά την επαναλειτουργία της παραλίας στις αρχές του Μαΐου 2021.

Να σημειωθεί ότι η μαρίνα Βουλιαγμένης έλαβε, πρόσφατα, την άδεια δόμησης για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό των χερσαίων υποδομών της έκτασης. Οι κατασκευαστικές εργασίες έχουν προϋπολογισμό 45 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider