«Πράσινο» επενδυτικό πλάνο 1 δισ. ευρώ από την Intrakat

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Πράσινο» επενδυτικό πλάνο 1 δισ. ευρώ από την Intrakat
Την ενίσχυση του «αποτυπώματός» του και στις Ανανεώσιμες Πηγές προωθεί ο εισηγμένος κατασκευαστικός όμιλος. Έπονται και άλλες στρατηγικές συνεργασίες.

Την ενίσχυση του «αποτυπώματός» του και στον τομέα της «πράσινης» ενέργειας, δηλαδή στις Ανανεώσιμες Πηγές (ΑΠΕ), προωθεί ο εισηγμένος κατασκευαστικός όμιλος Intrakat, υπό τον Π. Σουρέτη, ακολουθώντας το μοτίβο και άλλων μεγάλων σχημάτων του ευρύτερου χώρου των υποδομών, μέσω ενός επενδυτικού προγράμματος που σε βάθος 8ετίας μπορεί να ανέλθει στα επίπεδα του 1 δισ. ευρώ.

Το γκρουπ, συμφερόντων Σ. Κόκκαλη, στοχεύει προφανώς στις μεγάλες μπίζνες που δρομολογούνται στο ενεργειακό μέτωπο (και μέσω Ταμείου ανάκαμψης), ιδίως στις ΑΠΕ, στη δημιουργία επαναλαμβανόμενων εσόδων σε επίπεδο EBITDA, σε σταθερές ταμειακές ροές που προσφέρουν αυτού του είδους οι επενδύσεις και σε ώθηση της κερδοφορίας του.

Σήμερα, επιβεβαιώνοντας σενάρια περί επικείμενων εξελίξεων στον όμιλο, η Intrakat γνωστοποίησε την έναρξη της διαδικασίας συγχώνευσης, δια απορρόφησης, με την εταιρεία «ΓΑΙΑ ΑΝΕΜΟΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΑΝΑΠΤΥΞΕΩΝ».

Όπως αναφέρθηκε νωρίτερα στο πλαίσιο τηλεδιάσκεψης με αναλυτές, ο όμιλος Intrakat προωθεί ευρύτερες στρατηγικές συνεργασίες σε όλους τους βασικούς τομείς δράσεις (business units), δηλαδή σε Δημόσια Εργα και Επενδύσεις (43 δισ. ευρώ), Παραχωρήσεις συν ΣΔΙΤ (7 δισ. ευρώ), Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, Ακίνητα με έμφαση στον Τουρισμό. Στόχος είναι η μεγέθυνση της αξίας προς όφελος των μετόχων μέσω στρατηγικών συνεργειών, συγχωνεύσεων κ.α.

Σε αυτή τη φάση η ΓΑΙΑ ΑΝΕΜΟΣ έχει υπό κατασκευή 93MW (έως το 2023 ο ορίζοντας), επιπλέον 415MW (έως το 2024) και άλλα 616MW την περίοδο από το 2024 και μετά (για επιπλέον 3-4 έτη). Η Intrakat προσβλέπει σε υπεραξίες από την κατασκευή και τη λειτουργία ενός χαρτοφυλακίου που φτάνει τα 1,1GW, ένα επενδυτικό πλάνο άνω του 1 δισ. ευρώ.

Οσον αφορά στη χρηματοδότηση του πλάνου, η διοίκηση του γκρουπ έκανε λόγο για ίδια κεφάλαια, συμμετοχή των τραπεζών (με δάνεια) αλλά και για διεθνή επενδυτικά κεφάλαια. Μάλιστα, σημείωσε ότι ήδη γίνονται διαβουλεύσεις και επαφές, ενώ για την πρώτη τριετία θα απαιτηθούν 300 εκατ. ευρώ.

Η διοίκηση του ομίλου χαρακτήρισε συγκυριακή, λόγω πανδημίας, την πτώση των μεγεθών το 2020, ενώ προέβλεψε ότι η επιστροφή στην κανονικότητα θα φέρει βελτίωση στα αποτελέσματα, προσθέτοντας ότι οι ταμειακές ροές και το περιθώριο μικτού κέρδους παρέμειναν σταθερά και ανθεκτικά.

Οσον αφορά στο ανεκτέλεστο, υπάρχουν 380,9 εκατ. ευρώ υπογεγραμμένες συμβάσεις συν 225 εκατ. ευρώ προς υπογραφή (στα 210 εκατ. ευρώ ήταν το 2020 στις αρχές, δεν προχώρησαν έργα λόγω συνθηκών). Η Intrakat στοχεύει στα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης, στο ΕΣΠΑ 2021-2027, στα ΣΔΙΤ, στα projects 8GW που σχετίζονται με τους «πράσινους» στόχους που έχουν τεθεί έως το 2030.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider