Apple: Οι εργαζόμενοι ξεσηκώνονται ενάντια στην μείωση της τηλεργασίας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Apple: Οι εργαζόμενοι ξεσηκώνονται ενάντια στην μείωση της τηλεργασίας
Apple
Η κίνηση έρχεται ως απάντηση στο υπόμνημα προς το προσωπικό στο οποίο αναφερόταν πως οι υπάλληλοι θα πρέπει να παραβρίσκονται στο γραφείο τουλάχιστον 3 ημέρες την εβδομάδα.

Οι εργαζόμενοι στην Apple ξεκίνησαν μία καμπάνια για να ανακόψουν τα σχέδια της διοίκησης για μια ευρεία επιστροφή τους στα γραφεία.

Η κίνηση έρχεται ως απάντηση στο υπόμνημα προς το προσωπικό που εστάλη από τον επικεφαλής της εταιρείας Τιμ Κουκ, στο οποίο αναφερόταν πως έως τον Σεπτέμβρη οι υπάλληλοι θα πρέπει να παραβρίσκονται στο γραφείο τουλάχιστον 3 ημέρες την εβδομάδα.

Αλλά το προσωπικό απαιτεί περισσότερη ευελιξία, σύμφωνα με μια εσωτερική επιστολή που επικαλούνται διεθνή μέσα.

Η πολιτική της Apple «έχει ήδη ωθήσει κάποιους συναδέλφους σε παραίτηση», αναφέρεται.

«Χωρίς την περιεκτικότητα που η ευελιξία επιφέρει, πολλοί εξ ημών αισθάνονται πως πρέπει να επιλέξουν ανάμεσα σε ένα συνδυασμό των οικογενειών μας, της ευημερίας μας και της ενθάρρυνσης να κάνουμε όσο γίνεται καλύτερα την δουλειά μας, από την μια, και στο να είμαστε κομμάτι της Apple από την άλλη», ισχυρίζονται οι εργαζόμενοι.

«Κατά την διάρκεια του προηγούμενου χρόνου δεν νοιώθαμε απλά ότι δεν ακουγόμαστε, αλλά αρκετές φορές νοιώθαμε πως αγνοούμασταν συνειδητά», καταγγέλλουν ενώ κατηγορούν την διοίκηση πως έχει «αποσυνδεθεί» από τους εργαζόμενους στο ζήτημα της απομακρυσμένης ή ευέλικτης εργασίας.

Η επιστολή εστάλη στο προσωπικό της Apple την προηγούμενη εβδομάδα με σκοπό να συγκεντρωθούν υπογραφές.

Το υπόμνημα του Τιμ Κουκ προς το προσωπικό έγραφε πως του έλειψε «η βαβούρα της δραστηριότητας» όσο δούλευε ατομικά, και πως ήξερε πως «δεν ήταν ο μόνος».

Η τριήμερη εργασιακή εβδομάδα στο γραφείο θα εφαρμοστεί σε όλο το εύρος της επιχείρησης με κάποιες ομάδες να χρειαστεί να δουλεύουν 4 και 5 ημέρες στο γραφείο.

Μέσα στην απαντητική επιστολή των εργαζομένων, απαιτούν:

-H Apple να αφήσει τις αποφάσεις για την τηλεργασία επάνω στις ίδιες τις ομάδες εργασίας.
-Μια πλατιά δημοσκόπηση μέσα στο προσωπικό της εταιρείας γι’ αυτό το θέμα.
-Συγκεκριμένες συζητήσεις με το προσωπικό όπου θα ερωτώνται για την παραγωγικότητα ενόσω βρίσκονται σε τηλεργασία.
-Ένα σχέδιο για να αντιμετωπιστούν δυσλειτουργίες και της τηλεργασίας αλλά και αυτής με φυσική παρουσία.
-Ενημέρωση σχετικά με το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της απομακρυσμένης και της επιτόπιας εργασίας.

Η Google έχει ήδη δημοσιεύσει παρόμοιες οδηγίες στο προσωπικό της, λέγοντας τους να γυρίσουν στο γραφείο 3 ημέρες την εβδομάδα τον Σεπτέμβριο.

Άλλοι τεχνολογικοί γίγαντες έχουν μια πιο χαλαρή προσέγγιση στο θέμα, καθώς τα μέτρα περιορισμού χαλαρώνουν σε όλον τον κόσμο.

Η Facebook έχει ανακοινώσει πως θεωρεί την τηλεργασία ως «το μέλλον» και πως το προσωπικό της μπορεί να συνεχίσει να εργάζεται από το σπίτι. Ωστόσο, έχει κατηγορηθεί πως στην πράξη αναγκάζει εργαζόμενους να επιστρέψουν στο γραφείο.

Και ακόμα πιο πίσω, τον Μάιο του 2020, η Twitter ανακοίνωσε στο προσωπικό της πως μπορεί να εργάζεται από το σπίτι «για πάντα» - με την υποσημείωση πως μόνο αν ο ρόλος του εργαζόμενου το επιτρέπει.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider