Σε ομαλή αποπληρωμή επιστρέφει το 80% των δανείων σε μορατόριουμ πληρωμών

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε ομαλή αποπληρωμή επιστρέφει το 80% των δανείων σε μορατόριουμ πληρωμών
Ενθαρρυντικά τα μηνύματα που παίρνουν οι τράπεζες από τα δάνεια που είχαν τεθεί σε αναστολή πληρωμών που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2020. Ποσοστό 20% των δανείων αναμένεται να «κοκκινίσει». Με την μέχρι στιγμής εικόνα, τα νέα NPLs της πανδημικής κρίσης φαίνεται να συγκρατούνται στο χαμηλό εύρος των 5 – 6 δις. ευρώ. Μεγάλο στήριγμα η «Γέφυρα».

Ενθαρρυντικά μηνύματα από την μετά - moratoria πορεία των δανείων που είχαν τεθεί σε αναστολή πληρωμής, παίρνουν οι τράπεζες.

Αν και η εικόνα θα γίνει σαφέστερη από το τέλος Μαρτίου, οι διαπιστώσεις των τραπεζών από το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου δείχνουν ότι το 80% των δανείων που βρίσκονταν σε μορατόριουμ πληρωμών που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου του 2020, επέστρεψαν σε ομαλή αποπληρωμή. Η εξέλιξη αυτή «συγκρατεί» το ύψος των νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων που αναμένεται να αφήσει πίσω της η πανδημική κρίση στο χαμηλότερο εύρος (των 5 – 6 δισ. ευρώ) που έχουν εκτιμήσει οι τράπεζες. Με ποσοστό 20% των δανείων σε μορατόριουμ να μην επιστρέφουν σε κανονική αποπληρωμή και επί συνόλου αναστολών πληρωμών της τάξεως των 28 δισ. ευρώ, τα νέα NPLs διαμορφώνονται σε 5,6 δισ. ευρώ.

Τις τάσεις στα δάνεια σε μορατόριουμ πληρωμών, έδειξε χθες η Eurobank. Σε σύνολο δανείων στην Ελλάδα 4,9 δισ. ευρώ που η Τράπεζα είχε θέσει σε μορατόριουμ πληρωμών, τα 3,3 δισ. ευρώ έληξαν στις 31/12/20. Moratoria 900 εκατ. ευρώ λήγουν στις 31 Μαρτίου, ενώ στο τέλος του 2021 λήγουν άλλα 700 εκατ. ευρώ που αφορούν δάνεια στον κλάδο του Τουρισμού.

Σημειώνεται ότι από τα 4,9 δισ. ευρώ των μορατόριουμ, ποσοστό 48% αφορά σε νοικοκυριά, 29% μεγάλες επιχειρήσεις και 23% μικρές.

Η Τράπεζα εκτιμά ότι από τα moratoria των 4,9 δισ. ευρώ, το 80% των δανείων θα επανέλθει σε ομαλή εξυπηρέτηση και απομένει ποσοστό 20% το οποίο θεωρεί πως θα καταλήξει «κόκκινο». Ειδικότερα:

  • Ειδικότερα, το 42% των δανειοληπτών που είχαν μπει σε μορατόριουμ που έληξε, έχουν επανέλθει στην κανονική αποπληρωμή του δανείου τους με ίδια μέσα.
  • Ποσοστό 20% των δανειοληπτών έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα «Γέφυρα 1», λαμβάνοντας κρατική επιδότηση των δόσεων στεγαστικών δανείων για 9 μήνες ή πρόκειται να ενταχθούν στο «Γέφυρα 2» που αναμένεται να οριστικοποιηθεί το προσεχές διάστημα και να λάβουν κρατική επιδότηση διάρκειας 8 μηνών σε επιχειρηματικά δάνεια.
  • Ποσοστό 5% των δανειοληπτών που βρίσκονταν σε μορατόριουμ χρειάστηκε να μπουν σε πρόγραμμα step – up για να μπορέσουν να εξυπηρετούν το δάνειό τους. Σημειώνεται ότι το ποσοστό αυτό είναι μικρότερο από αυτό που υπολόγιζε η Τράπεζα. Το πρόγραμμα step – up της Eurobank προβλέπει καταβολή της μισής μηνιαίας δόσης μέχρι το τέλος του 2021 και πληρωμή του 100% από τον Ιανουάριο του 2022.
  • Ποσοστό 13% των μορατόριουμ, τα οποία θα λήξουν στο τέλος του 2021, αφορούν κυρίως δάνεια του Τουρισμού και καλής ποιότητας πελάτες.

Η πρώτη εικόνα για την εξέλιξη των μορατόριουμ από την Eurobank, δεν αναμένεται να διαφέρει πολύ και για τις άλλες τράπεζες, με κοινό χαρακτηριστικό, το μεγάλο στήριγμα που δίνει στους δανειολήπτες για την επάνοδό τους σε ομαλή αποπληρωμή, το πρόγραμμα «Γέφυρα».

Σημειώνεται ότι οι πληρωμές του μηνός Φεβρουαρίου για την κρατική επιδότηση δόσεων δανείων από το πρόγραμμα «Γέφυρα» ανήλθαν σε 24,3 εκατ. ευρώ. Χορηγήθηκαν σε 113.514 δάνεια και κάλυψαν 72.134 δικαιούχους. Συνυπολογίζοντας και τις προηγούμενες τρεις φάσεις πληρωμών του προγράμματος, των μηνών Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2020 και Ιανουαρίου 2021, το συνολικό ποσό της κρατικής επιδότησης που έχει καταβληθεί, μέχρι σήμερα, στους δικαιούχους του προγράμματος «Γέφυρα» ανέρχεται στα 72,2 εκατ. ευρώ.

Επισημαίνεται ότι η 31η Μαρτίου 2021, είναι η καταληκτική προθεσμία εντός της οποίας οι δανειολήπτες που έχουν μη εξυπηρετούμενο δάνειο, καταγγελμένο ή μη, θα πρέπει να το έχουν ρυθμίσει. Συνεπώς, πρέπει άμεσα να ολοκληρώσουν την επικοινωνία με την τράπεζά τους ή την εταιρεία διαχείρισης δανείων. Εφόσον συμφωνηθεί μία βιώσιμη ρύθμιση της οφειλής, οι δικαιούχοι θα λάβουν την κρατική επιδότηση της δόσης του δανείου τους, συνολικής διάρκειας 9 μηνών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider