Τράπεζες
01-03-2021 | 12:23

Visa: Στηρίζει την ψηφιακή προσαρμογή 8 εκατ. μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ευρώπη

Νένα Μαλλιάρα
Μοιράσου το
Visa: Στηρίζει την ψηφιακή προσαρμογή 8 εκατ. μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ευρώπη

Aποφασιστικά βήματα προς τον στόχο της να βοηθήσει οκτώ εκατομμύρια μικρές επιχειρήσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη να εξοικειωθούν και να επωφεληθούν από το ψηφιακό εμπόριο για να ανακάμψουν οικονομικά από την πανδημία του Covid-19, πραγματοποιεί η Visa.

Η Visa (NYSE: V) ανακοίνωσε σήμερα ότι περισσότεροι από 100 συνεργάτες της σε όλη την Ευρώπη συμμετέχουν στην πρωτοβουλία Where You Shop Matters για να βοηθήσουν τους ιδιοκτήτες μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ) να αναπτύξουν ψηφιακές δεξιότητες και να συνεχίσουν να εξυπηρετούν τις κοινότητές τους.

Πάνω από δύο εκατομμύρια μικρές επιχειρήσεις σε όλη την Ευρώπη έχουν υποστηριχθεί από την έναρξη του προγράμματος το καλοκαίρι του 2020. Η ανακοίνωση σηματοδοτεί ένα ορόσημο για τη δέσμευση της Visa να βοηθήσει 8 εκατομμύρια μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ) στην Ευρώπη - και 50 εκατομμύρια παγκοσμίως- να συνδεθούν στο διαδίκτυο, να εξοικειωθούν και να διασφαλίσουν το μέλλον της επιχείρησής τους.

Σε όλη την Ευρώπη, η πανδημία του Covid-19 εξακολουθεί να έχει καταστροφικές συνέπειες για τις μικρές επιχειρήσεις. Έρευνα που διεξήγαγε η Visa αποκάλυψε ότι το 65% των μικρών επιχειρήσεων ανησυχούν για το μέλλον του .Καθώς πολλοί κλάδοι λειτουργούν υπό περιορισμούς ή η λειτουργία τους έχει διακοπεί, πολλές μικρές επιχειρήσεις μεταφέρουν όλο και περισσότερο τις δραστηριότητές τους στο διαδίκτυο και υιοθετούν τις ψηφιακές πληρωμές. Τα δεδομένα της Visa δείχνουν ότι σε πάνω από 10 χώρες στην Ευρώπη έχει σημειωθεί αύξηση 20% στις διαδικτυακές πωλήσεις, ενώ οκτώ στις δέκα συναλλαγές γίνονται πλέον ανέπαφα.

H Ανδριάνα Παππά, Επικεφαλής της Visa στην Ελλάδα δήλωσε: «Οι μικρές επιχειρήσεις διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο για τις κοινότητές μας και πολλές συνεχίζουν να λειτουργούν υπό τις δύσκολες συνθήκες που επέφερε η πανδημία του Covid-19. Μας εμπνέει η καινοτομία και το επιχειρηματικό πνεύμα που έχουν δείξει πολλοί ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων, προσαρμόζοντας τον τρόπο με τον οποίο δραστηριοποιούνται ώστε να συνεχίσουν να εξυπηρετούν τους πελάτες τους. Είμαστε περήφανοι για το γεγονός ότι περισσότερες από δύο εκατομμύρια μικρές επιχειρήσεις επωφελήθηκαν από πρωτοβουλίες συνεργατών μας. Δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε να δουλεύουμε με τους πελάτες και τους συνεργάτες μας για μια οικονομική ανάκαμψη που θα διατηρήσει τις μικρές επιχειρήσεις στο επίκεντρο των κοινοτήτων μας».

Από τότε που ανακοίνωσε τη δέσμευσή της να υποστηρίξει οκτώ εκατομμύρια μικρές επιχειρήσεις σε όλη την Ευρώπη στο ταξίδι προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους, η Visa ένωσε τις δυνάμεις της με τράπεζες, κυβερνήσεις, εμπορικές πλατφόρμες και συνεργάτες τεχνολογίας για να ενεργοποιήσει ψηφιακά τις μικρές επιχειρήσεις. Οι κυριότερες πρωτοβουλίες περιλαμβάνουν:

• Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα: Η Visa συνεργάζεται με τις κυβερνήσεις της Τσεχίας, της Πολωνίας και της Σλοβακίας, για να παρέχει στις μικρές επιχειρήσεις πρόσβαση σε τερματικά και λογισμικό ανέπαφων συναλλαγών, χωρίς χρέωση για τους πρώτους 12 μήνες. Οι κυβερνήσεις σε 29 χώρες ανταποκρίθηκαν και αύξησαν το όριο των ανέπαφων συναλλαγών για να διευκολύνουν τους καταναλωτές να πληρώνουν χωρίς να αγγίζουν το POS.

• Νέα τεχνολογία αποδοχής πληρωμών: Το «Tap-to-Phone», μια νέα τεχνολογία της Visa που μεταμορφώνει τις κινητές συσκευές σε τερματικά πληρωμών, βοηθά χιλιάδες ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων στην Ιταλία, την Πολωνία, τη Ρουμανία, την Τουρκία, την Ουκρανία και το Ηνωμένο Βασίλειο να δέχονται ψηφιακές πληρωμές. Στην Τουρκία για παράδειγμα, η τεχνολογία αυτή ενεργοποιεί ένα νέο σύστημα παράδοσης τροφίμων που επιτρέπει στους καταναλωτές να παραγγέλνουν από εκατοντάδες εστιατόρια και να πληρώνουν κατά την παράδοση .

• Νέα διαδικτυακά εργαλεία: Η διαδικασία δημιουργίας μιας online επιχείρησης μπορεί να είναι αποθαρρυντική. Η Visa συνεργάζεται με διαδικτυακές πλατφόρμες και ψηφιακές αγορές, ώστε τα μικρά καταστήματα να μπορούν να αποκτήσουν διαδικτυακή παρουσία με ελάχιστο κόστος και χωρίς ταλαιπωρία. Αυτά τα προγράμματα έχουν ξεκινήσει σε 15 χώρες της Ευρώπης και υποστηρίζουν χιλιάδες τοπικές επιχειρήσεις. Η Visa έχει επίσης επεκτείνει την πλατφόρμα Practical Business Skills, μια παγκόσμια ψηφιακή πλατφόρμα που παρέχει δωρεάν εκπαιδευτικούς πόρους, με στόχο να βοηθήσει τους ιδιοκτήτες μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων να πάρουν ασφαλείς, τεκμηριωμένες αποφάσεις για την ανάπτυξη των επιχειρήσεών τους μέσω εκτεταμένου ψηφιακού μετασχηματισμού.

• Νέα τραπεζικά εργαλεία: Οι μικρές εταιρείες στρέφονται επίσης σε ψηφιακά τραπεζικά εργαλεία για να βοηθηθούν στη διαχείριση των οικονομικών τους σε μια κρίσιμη για αυτές περίοδο. Σε συνεργασία με τράπεζες και FinTechs σε ολόκληρη την Ευρώπη, η Visa διαθέτει 30 νέα προγράμματα επαγγελματικών καρτών που βοηθούν τις μικρές επιχειρήσεις να διαχειρίζονται καλύτερα τις ταμειακές ροές και τις αγορές τους, προσφέροντας παράλληλα πρόσβαση σε καινοτόμα, νέα εργαλεία επιχειρηματικής τραπεζικής.

•Δέσμευση της κοινότητας: Η Visa έχει επεκτείνει την καμπάνια Where You Shop Matters, καλώντας τους καταναλωτές να ψωνίζουν τοπικά και να υποστηρίζουν μικρές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις κοινότητές τους. Παραδείγματα τοπικών εκστρατειών για την ενίσχυση της υποστήριξης στα τοπικά καταστήματα αποτελούν οι Champion Green (Ιρλανδία), Smart SME (Τουρκία), Fiver Fest (Ην. Βασίλειο) και εβδομάδα Kaufnebenan (Γερμανία). Στην Ελλάδα η Visa έχει πραγματοποιήσει αντίστοιχες καμπάνιες από το καλοκαίρι του 2020, στηρίζοντας έμπρακτα τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Πάνω από 100 προγράμματα έχουν ξεκινήσει υποστηριζόμενα από συνεργάτες της Visa, συμπεριλαμβανομένων μεταξύ άλλων των Alpha Bank Romania, Akbank, Axerve, Banca Sella, BeeDigital, CEC Bank, Co-Operative bank, Clickandcollection.com, Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, Fiserv, Fruugo, Glovo, iCard-myPOS, Israel Credit Cards, Jyske , Juni, Tyl by NatWest, Nexi, Orderbird, Oma Savings Bank Plc, Payplug,Shopify, SparNord, Swedbank Τράπεζα Πειραιώς, Viva Wallet, WorldLine, Yell. Αυτές οι πρωτοβουλίες βοήθησαν να παρασχεθούν εργαλεία, δεξιότητες και πόροι σε περισσότερες από  δύο εκατομμύρια μικρές επιχειρήσεις, για να τις βοηθήσουν να προσαρμοστούν, να πραγματοποιήσουν συναλλαγές στο διαδίκτυο και να καλύψουν τη ζήτηση των καταναλωτών για ψηφιακές πληρωμές.

Θετική αρχή, αλλά πρέπει να γίνουν περισσότερα

Με πολλές οικονομίες στην Ευρώπη να ξεκινούν το 2021 με περαιτέρω περιορισμούς, η Visa επιστρατεύει τη βοήθεια του δικτύου της και καλεί περισσότερους συνεργάτες της να υποστηρίξουν τις πρωτοβουλίες της για τη στήριξη των μικρών επιχειρήσεων, με στόχο την ψηφιοποίηση εκατομμυρίων μικρών εταιρειών σε αυτήν την κρίσιμη για την ανάκαμψη περίοδο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.