Πιέσεις να φρενάρει τη χρηματοδότηση ορυκτών καυσίμων δέχεται η Barclays

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πιέσεις να φρενάρει τη χρηματοδότηση ορυκτών καυσίμων δέχεται η Barclays
Κάποιοι παράγοντες της αγοράς υποστηρίζουν ότι οι τράπεζες συμβάλλουν σημαντικά στην υπερθέρμανση του πλανήτη.

H Barclays, o βασικός χρηματοδότης των ευρωπαϊκών ενεργειακών επιχειρήσεων δέχεται νέες πιέσεις από τους μετόχους της για μείωση του δανεισμού σε εταιρείες άνθρακα, πετρελαίου και φυσικού αερίου υποστηρίζοντας ότι πρέπει να προσαρμόσει τη δανειοδότηση στη Συμφωνία για το Κλίμα.

Μια ομάδα μεμονωμένων επενδυτών, υπό το συντονισμό της αυστραλιανής μη κυβερνητικής οργάνωσης Market Forces, υπέβαλε ψήφισμα καλώντας τη βρετανική τράπεζα να προσαρμόσει τη χρηματοδότησή της για εταιρείες άνθρακα, πετρελαίου και φυσικού αερίου στους στόχους της Συμφωνίας για το Κλίμα του Παρισιού. Οι επενδυτές απαιτούν επίσης από την τράπεζα να εισαγάγει βραχυπρόθεσμους, μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους για τη σταδιακή κατάργηση της χρηματοδότησης στις βιομηχανίες αυτές και να δίνει στοιχεία για την πρόοδό της.

Κάποιοι παράγοντες της αγοράς υποστηρίζουν ότι οι τράπεζες συμβάλλουν σημαντικά στην υπερθέρμανση του πλανήτη μέσω των χρηματοδοτικών και δανειοδοτικών τους δραστηριοτήτων, παρέχοντας στους κορυφαίους ρυπαίνοντες στον κόσμο χρηματοδότηση.

«Η Barclays εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει έναν σαφή και τρέχοντα κίνδυνο για το κλίμα μέσω της τεράστιας χρηματοδότησης των παγκόσμιων εκπομπών», δήλωσε ο Adam McGibbon, εκπρόσωπος του Market Forces, το οποίο εδρεύει στο Εδιμβούργο. «Δεν υπάρχει λογικό σχέδιο ευθυγράμμισης με τη Συμφωνία για το Κλίμα το οποίο να μην περιλαμβάνει τη σταδιακή κατάργηση της χρηματοδότησης ορυκτών καυσίμων», αναφέρει.

Πέρυσι, η Barclays έγινε η πρώτη τράπεζα της Ευρώπης που αντιμετώπισε ένα ψήφισμα για την κλιματική αλλαγή όταν μια ομάδα επενδυτών με επικεφαλής τη ΜΚΟ ShareAction ζήτησε να καταργήσει σταδιακά τη χρηματοδότηση σε εταιρείες ενέργειας που δεν ευθυγραμμίζονται με τους κλιματικούς στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού.

Η τράπεζα απάντησε ανακοινώνοντας το δικό της σχέδιο μείωσης των καθαρών εκπομπών αερίων θερμοκηπίου κατά τις επόμενες τρεις δεκαετίες και είπε ότι σχεδιάζει να προσαρμόσει τις δραστηριότητες δανεισμού ώστε να είναι συμβατές με τους στόχους της συμφωνίας του Παρισιού.

Από τότε που υπογράφηκε η συμφωνία για το κλίμα του Παρισιού τον Δεκέμβριο του 2015, η Barclays προώθησε τη διάθεση ομολόγων και δανείων 93,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων για ενεργειακές εταιρείες, εξαιρουμένων των ΑΠΕ, σύμφωνα με στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από το Bloomberg.

Η JPMorgan Chase & Co., η Wells Fargo & Co. και η Citigroup Inc. υπήρξαν οι μεγαλύτεροι δανειστές εταιρικών εκπομπών, ενώ η HSBC Holdings Plc και η BNP Paribas SA συγκαταλέγονται στους μεγαλύτερους χρηματοδότες της Ευρώπης, σύμφωνα με το Bloomberg.

Οι μέτοχοι θα ψηφίσουν στην ετήσια συνάντηση της τράπεζας τον Μάιο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider