Α. Σιάμισιης (ΕΛΠΕ): Το 2022 η πλήρης ανάκαμψη από την κρίση της πανδημίας

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Α. Σιάμισιης (ΕΛΠΕ): Το 2022 η πλήρης ανάκαμψη από την κρίση της πανδημίας

Στην επόμενη χρονιά τοποθέτησε ο Διευθύνων Σύμβουλος των ΕΛΠΕ, Ανδρέας Σιάμισιης, την πλήρη επιστροφή στην κανονικότητα του 2019, δηλαδή στα δεδομένα της «προ Covid» εποχής, απαντώντας σε σχετική ερώτηση στο χθεσινό conference call με αναλυτές για τα οικονομικά αποτελέσματα του περσινού έτους και του 4ου τριμήνου 2020. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σιάμισιης επισήμανε ότι η πανδημία θα επηρεάσει όλη τη διετία 2020-2021.

Όσον αφορά το τρέχον έτος, επισήμανε ότι το πρώτο τρίμηνο θα είναι χειρότερο από το 2020, με δεδομένο ότι βρισκόμαστε εν μέσω ενός νέου παρατεταμένου lockdown. Το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο θα εξελιχθούν καλύτερα από τα αντίστοιχα χρονικά διαστήματα του περασμένου έτους. Όσον αφορά τους τελευταίους τρεις μήνες της χρονιάς, εκτίμησε πως θα είναι παρόμοιοι ή ελαφρώς καλύτεροι από την αντίστοιχη περσινή περίοδο του 2020.

Σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο των ΕΛΠΕ, τα επόμενα λίγα χρόνια τα ταξίδια θα παραμείνουν επίσης λιγότερα, εν μέρει επειδή δεν θα έχουν ξεπερασθεί πλήρως οι φόβοι που προκάλεσε ο Covid, αλλά και γιατί οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες τηλεδιασκέψεων θα περιορίσουν τις μετακινήσεις για επαγγελματικούς λόγους. Επίσης, ζητήματα που αφορούν την ενεργειακή μετάβαση θα δημιουργήσουν νέα δεδομένα.

Ο κ. Σιάμισιης εξέφρασε την αισιοδοξία πως στο τέλος του 2021 ο Όμιλος θα καταγράψει καλύτερα οικονομικά αποτελέσματα, καθώς και πρόοδο στην υλοποίηση της ατζέντας στρατηγικού μετασχηματισμού που έχει καταρτίσει. «Οι ισχυρές επιχειρήσεις θα βγουν τελικά ακόμη πιο ενδυναμωμένες από την κρίση», υπογράμμισε.

Ένδειξη σταθερότητας το μέρισμα

Κάνοντας έναν απολογισμό του περσινού έτους, επισήμανε πως η πανδημία επηρέασε τη διύλιση και εμπορία πετρελαιοειδών όσο λίγους άλλους επιχειρηματικούς τομείς, με δεδομένο ότι ο συγκεκριμένος κλάδος είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τις μεταφορές. Σε αυτό το εξαιρετικά δυσμενές πλαίσιο, σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο των ΕΛΠΕ, ο Όμιλος κατάφερε να μετριάσει τις επιπτώσεις. Ως ένδειξη σταθερότητας, όπως επισήμανε, αποτελεί η διανομή μερίσματος.

Επίσης, κατά τη διάρκεια της κρίσης, επιτεύχθηκε η προστασία της υγείας και ασφάλειας του προσωπικού των συνεργατών των ΕΛΠΕ, κάτι που αποτελούσε την πρώτη προτεραιότητα, διασφαλίσθηκε ο συνεχής εφοδιασμός της αγοράς με καύσιμα και ενέργεια. Παράλληλα, προωθήθηκε η ατζέντα του Ομίλου στην «καθαρή» ενέργεια. «Παρά τις προκλήσεις, παραμείναμε επικεντρωμένοι στον στρατηγικό μας στόχο, για μείωση του ανθρακικού μας αποτυπώματος κατά 50%», επισήμανε.

Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με τον κ. Σιάμισιη, παραμένει εν ισχύι ο σκοπός για την ανάπτυξη ενός χαρτοφυλακίου ΑΠΕ συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 600 MW. Μάλιστα, όπως επισήμανε ο Διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης των ΕΛΠΕ, Γιώργος Αλεξόπουλος, η εταιρεία προχωρά πιο γρήγορα στην επίτευξή του από ό,τι ήταν προγραμματισμένο, με συνέπεια έως τις αρχές του 2022 να έχει αναπτύξει ΑΠΕ 300 MW.

Διαβάστε επίσης:

ΕΛΠΕ: Kαθαρά κέρδη το 2020 παρά την πανδημία – Πρόταση για μέρισμα

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider