«Τρέχει» ο «Ηρακλής 2» - Σύσκεψη σήμερα με τις τράπεζες

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Τρέχει» ο «Ηρακλής 2» - Σύσκεψη σήμερα με τις τράπεζες
Ο «Ηρακλής 2», θα βρεθεί σήμερα στο επίκεντρο σύσκεψης των τραπεζιτών με τον αρμόδιο για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, υφυπουργό Οικονομικών, Γιώργο Ζαββό. Θα συζητηθούν τα ζητούμενα των τραπεζών, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση με την DGComp. Στόχος, η αίτηση για τον «Ηρακλή 2» να υποβληθεί στην Κομισιόν έως τέλος Φεβρουαρίου. Τι επιταχύνει τις διαδικασίες.

Με ταχείς ρυθμούς εξελίσσονται οι διαπραγματεύσεις για την παράταση του «Ηρακλή», με στόχο την επίτευξη μονοψήφιου δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων από τις τράπεζες φέτος.

Ο «Ηρακλής 2», θα βρεθεί σήμερα στο επίκεντρο σύσκεψης των τραπεζιτών με τον αρμόδιο για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, Υφυπουργό Οικονομικών, Γιώργο Ζαββό. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα συζητηθούν οι προτάσεις που έχουν υποβάλει οι τράπεζες για ακόμη καλύτερους όρους στις τιτλοποιήσεις τους, καθώς και το πώς θα αποτραπεί το ενδεχόμενο κεφαλαιακών απωλειών για τις τράπεζες συνεπεία της δραστικής μείωσης των κόκκινων δανείων. Η κοινή γραμμή στα παραπάνω θέματα θα επιτευχθεί στο μέτρο που αυτά δεν θα δημιουργούν δημοσιονομικό κόστος.

Τα ζητούμενα των τραπεζών για μεγαλύτερη ευελιξία στις τιτλοποιήσεις περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την αναφορά προόδου για την πορεία των ανακτήσεων σε τριμηνιαία αντί της μηνιαίας βάσης, καθώς και την παροχή μεγαλύτερης περιόδου χάριτος σχετικά με την επίτευξη των ανακτήσεων.

Ο νόμος του «Ηρακλή» προβλέπει την επιβολή ποινών στους Servicers, εφόσον αυτοί αποτύχουν στις επιδόσεις ανακτήσεων, με την εφαρμογή των ποινών αυτών να επέρχεται 24 μήνες μετά την παροχή της εγγύησης του Δημοσίου. Το διάστημα που προβλεπόταν αρχικά ήταν 12 μήνες και αυξήθηκε στους 24 μήνες με τροπολογία στον νόμο, μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του Covid-19. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ζητούμενο των τραπεζών και των διαχειριστών είναι το διάστημα αυτό να επιμηκυνθεί μέχρι τους 36 ή και 48 μήνες.

Υπενθυμίζεται ότι ο νόμος του «Ηρακλή» προβλέπει πως αν οι καθαρές ανακτήσεις των διαχειριστών από τις τιτλοποιήσεις υπολείπονται κατά 20% τουλάχιστον, από τις ανακτήσεις για τις οποίες έχουν δεσμευτεί στα business plans, τότε αναβάλλεται τουλάχιστον κατά 20% και η αμοιβή τους. Αυτή καταβάλλεται ή την ημερομηνία στην οποία θα αποπληρωθούν πλήρως οι senior τίτλοι των τιτλοποιήσεων ή όταν επιτευχθούν οι συνολικές καθαρές εισπράξεις (ανακτήσεις) που προβλέπουν τα business plans.

Ο νόμος προβλέπει επίσης ότι ο διαχειριστής θα μπορεί να αντικαθίσταται σε περίπτωση κατάπτωσης της εγγύησης του Δημοσίου, υπό την προϋπόθεση ότι για δύο διαδοχικές περιόδους εκτοκισμού, οι συνολικές καθαρές εισπράξεις από τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου των τιτλοποιημένων απαιτήσεων υπολείπονται κατά ποσοστό τουλάχιστον 30% του συνολικού ποσού καθαρών εισπράξεων που είχε προϋπολογιστεί.

Γιατί «τρέχει» ο «Ηρακλής 2»

Μετά την δέσμευση του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, στο Eurogroup της 30ής Νοεμβρίου 2020 για την παράταση του ελληνικού Asset Protection Scheme προκειμένου να μειωθεί περαιτέρω δραστικά ο συστημικός κίνδυνος για τις ελληνικές τράπεζες, η διαπραγμάτευση με την DGComp για τον «Ηρακλή 2» ξεκίνησε άμεσα. Στόχος είναι μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου η διαπραγμάτευση να έχει ολοκληρωθεί και να αποσταλεί στην Κομισιόν το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για την παράταση του «Ηρακλή». Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το ΥΠΟΙΚ έχει λάβει τη σύμφωνη γνώμη ΕΚΤ/SSM για παράταση του «Ηρακλή», με επιπλέον εγγυήσεις 12 δισ. ευρώ για την μείωση NPLs 30 – 32 δισ. ευρώ.

Όπως έχει γράψει το insider.gr, η επιταχυνόμενη τροχιά στην οποία κινούνται οι διαπραγματεύσεις για τον «Ηρακλή 2» συνδέεται στενά με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που πρόκειται να υλοποιήσει εντός του έτους η Τράπεζα Πειραιώς και με το «σήμα» για εξυγίανση των ελληνικών τραπεζών που επιδιώκεται να σταλεί στους διεθνείς επενδυτές.

Η επίσπευση του «Ηρακλή 2», πάντως, φαίνεται να υπαγορεύεται και από την αυξημένη ζήτηση για τον «Ηρακλή 1», η οποία δεν μπορεί να καλυφθεί με το εναπομείναν ποσό κρατικών εγγυήσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, πέραν της τιτλοποίησης Vega, ύψους 5 δισ. ευρώ, της Τράπεζας Πειραιώς με την οποία θα ολοκληρωθεί η πρώτη περίοδος του «Ηρακλή», δύο ακόμη τράπεζες φέρονται να επιθυμούν να καταθέσουν αιτήματα για βελτιωμένη συμμετοχή τους στο σχήμα. Η υποβολή τριών νέων αιτήσεων, αντί της μίας με την οποία ολοκληρώνεται βάσει του προγραμματισμού ο «Ηρακλής 1», δεν θα μπορούσε να ικανοποιηθεί από το 1 δισ. ευρώ κρατικών εγγυήσεων που απομένει από το σύνολο των 12 δισ. που προορίζονταν για την πρώτη φάση του HAPS. Υπενθυμίζεται ότι μετά την 8η κατά σειρά αίτηση συμμετοχής τράπεζας στον «Ηρακλή» που υπέβαλε πρόσφατα η Εθνική Τράπεζα για την τιτλοποίηση Frontier, το ύψος των κρατικών εγγυήσεων που έχουν χορηγηθεί στις τράπεζες για τους senior τίτλους που θα διακρατήσουν ανέρχεται σε 11 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider