Ποιο είναι το growth story της Pasal - Κεφαλαιακή ενίσχυση και νέες business

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ποιο είναι το growth story της Pasal - Κεφαλαιακή ενίσχυση και νέες business

Η προσεχής γενική συνέλευση της εισηγμένης ΑΕΕΑΠ, Pasal Development, που έχει προγραμματιστεί για αύριο Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου, έχει ως βασικό θέμα την αλλαγή επωνυμίας του ομίλου ώστε να… συμβαδίζει με τη νέα «ταυτότητά» του μετά και τις τελευταίες διοικητικές και μετοχικές αλλαγές με την είσοδο της Sterner Stenhus, της οποίας ηγείται ο Ελληνοσουηδός επιχειρηματίας, Ηλ. Γεωργιάδης.

Ωστόσο, η αγορά σαφώς και περιμένει πολλά περισσότερα από την εταιρεία ακινήτων που εμφανίζεται να σχεδιάζει επενδύσεις πολύ άνω των 100-150 εκατ. ευρώ, πολλαπλασιάζοντας την αξία και το μέγεθος του χαρτοφυλακίου της.

Η ενίσχυση της «κεφαλαιακής δύναμης πυρός», και μάλιστα με μικτό μοντέλο, η μεγέθυνση του υπό διαχείριση χαρτοφυλακίου ακινήτων αλλά και η επέκταση σε νέους τομείς, αποτελούν βασικούς στόχους για την εισηγμένη που πλέον έχει περάσει σε νέα εποχή, έχοντας ολοκληρώσει και βασικά βήματα εξυγίανσης και αναδιάρθρωσης μέσα στο 2020.

Όσον αφορά στον τομέα της κεφαλαιακής ενίσχυσης, πληροφορίες της αγοράς θέλουν τη διοίκηση της εταιρείας να προγραμματίζει νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, της τάξης των 50 εκατ. ευρώ τουλάχιστον, η οποία τοποθετείται μέσα στους προσεχείς μήνες, ενδεχομένως το διάστημα Απριλίου-Μαΐου 2021. Μέρος της ΑΜΚ θα καλυφθεί με μετρητά, ενώ σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η αύξηση αναμένεται να πραγματοποιηθεί και με εισφορά ακινήτων. Σύμφωνα με ανθρώπους της εισηγμένης, το πλάνο ενίσχυσης της ρευστότητας της εταιρείας περιλαμβάνει και έξοδο στις αγορές μέσω ομολογιακών εκδόσεων, όταν αυτό κριθεί σκόπιμο και αναλόγως των συνθηκών, αν και ακόμα δεν έχει «κλειδώσει» το timing και το ύψος της έκδοσης.

Παρά την πανδημία, με τις αγοραπωλησίες ακινήτων να μειώνονται και τους επενδυτές να είναι επιφυλακτικοί, η Pasal κινείται με ανεβασμένες στροφές και σχεδιάζει σημαντικές επενδύσεις το 2021. Οι επόμενες κινήσεις του ομίλου αναμένεται να είναι στα big boxes (π.χ. γραφεία, εμπορικά καταστήματα, σούπερ μάρκετ), στον πολλά υποσχόμενο τομέα των logistics (εφοδιαστική αλυσίδα) όπου τα yields προσεγγίζουν το 8% και στα κοινωνικού χαρακτήρα κτήρια (ιδιαίτερα στους χώρους της εκπαίδευσης και της υγειονομικής περίθαλψης).

Η ανάπτυξη του Ομίλου στηρίζεται στη δημιουργία ενός χαρτοφυλακίου ακινήτων, το οποίο θα αποφέρει μακροπρόθεσμη αξία και θα ελαχιστοποιήσει τον επενδυτικό κίνδυνο με διαφοροποίηση των επενδύσεων σε διαφορετικά ακίνητα ή περιοχές, με βάση τα γεωγραφικά κριτήρια, το είδος χρήσης, την παλαιότητα των ακινήτων και της ενεργητικής διαχείρισης. Ήδη στον τομέα των εμπορικών ακινήτων ανακοινώθηκε η απόκτηση εμπορικού ακινήτου στην Παιανία, εμβαδού 1.486,78τ.μ. που είναι μισθωμένο από την ΑΒ Βασιλόπουλος, με το αντίτιμο της εξαγοράς να ανέρχεται στα 2,5 εκατ. ευρώ.

Η εταιρεία Pasal, που ιδρύθηκε προ 30 ετών από τον κ. Θεοδωρίδη, εισήλθε το 2008 στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Τον Ιούλιο του 2020 ξεκίνησε μια νέα εποχή για την εταιρεία, με την είσοδο της Sterner Stenhus στη μετοχική σύνθεση. Μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου ύψους 10 εκατ. ευρώ, η εταιρεία του Ελληνοσουηδού επιχειρηματία Ηλία Γεωργιάδη απέκτησε το 87,64% της εισηγμένης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider