Τα σενάρια για την εστίαση και ο γρίφος για τον Φεβρουάριο

Ρομίνα Νικηφόρου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα σενάρια για την εστίαση και ο γρίφος για τον Φεβρουάριο

Τα επόμενα βήματα σχετικά με την περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων βρίσκονται στο τραπέζι των συζητήσεων μετά το άνοιγμα του λιανεμπορίου. Η κυβέρνηση και οι ειδικοί τονίζουν ότι αναμένουν την επιδημιολογική εικόνα των επόμενων ημερών ώστε να διαπιστώσουν εάν υπάρχει επιβάρυνση από την επαναλειτουργία των καταστημάτων. Τα σενάρια ωστόσο σχετικά με το τι θα ακολουθήσει μετά το λιανεμπόριο είναι πολλά και οι απόψεις αντικρουόμενες ως προς τον χρόνο που θα γίνει αυτό.

Στη συζήτηση μπήκε αίφνης και ο κλάδος της εστίασης, για τον οποίο την προηγούμενη εβδομάδα κυβερνητικά στελέχη τόνιζαν ότι δεν εξετάζεται επί του παρόντος η επαναλειτουργία του. Οι επιχειρηματίες του κλάδου μάλιστα εμφανίζονταν απαισιόδοξοι, εκτιμώντας ότι το λουκέτο θα συνεχιστεί για το επόμενο δίμηνο. Μετά το άνοιγμα του λιανεμπορίου ωστόσο, στα σενάρια για την εστίαση «μπήκε» και το ενδεχόμενο του Φεβρουάριου και μάλιστα ακόμη και οι πρώτες μέρες του μήνα.

Η επαναλειτουργία της εστίασης παραμένει μεν δύσκολη εξίσωση ωστόσο η λύση η οποία εξετάζεται αυτή τη στιγμή, αφορά στην επαναλειτουργία μόνο των εξωτερικών χώρων. Όπως επεσήμανε μιλώντας στο Mega η Καθηγήτρια Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων, Αθηνά Λινού, «η εστίαση στον εξωτερικό χώρο, με υπαίθριες θερμάστρες, και με πολύ προσοχή στους εργαζομένους, θα μπορούσε να ανοίξει. Με συχνά τεστ στους εργαζομένους και μόνο στους εξωτερικούς χώρους».

Ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης από την πλευρά του, μιλώντας στο Open τόνισε ότι «όταν θα ανοίξει, σίγουρα θα είναι μόνο για τον εξωτερικό χώρο, γι’ αυτό και δίνονται τα θερμαντικά σώματα. Αποκλείεται να ανοίξουμε με κλειστές τις πόρτες και την πλήρη χρήση των τετραγωνικών που διαθέτει κάθε κατάστημα. Απέχουμε πολύ από την επιστροφή στην παλιά μας ζωή. Δεν είναι η ώρα της εστίασης τώρα που μιλάμε».

Ο προβληματισμός των επιχειρηματιών

Οι επιχειρηματίες της εστίασης παρακολουθούν τα «σενάρια» των τελευταίων ημερών με αγωνία και προβληματισμό.

Όπως επισημαίνει στο insider.gr o Γενικός Διευθυντής της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης, Γιάννης Λιάρος το ζήτημα είναι σε ποιο πλαίσιο θα κληθεί να επαναλειτουργήσει ο κλάδος. Το γεγονός ότι βρισκόμαστε στην καρδιά του χειμώνα και η συζήτηση αφορά μόνο στους εξωτερικούς χώρους δημιουργεί ερωτηματικό κατά πόσον οι καταναλωτές θα επισκεφθούν, όχι τόσο τις καφετέριες αλλά κυρίως τα καταστήματα της αμιγούς εστίασης, σύμφωνα με τον κ. Λιάρο.

Το άλλο μεγάλο ζήτημα για τον κλάδο ο οποίος είναι από τους βαρύτατα πληττόμενους της πανδημίας αφορά στο «δίχτυ ασφαλείας» που ζητούν οι επιχειρηματίες ακόμη και όταν ανοίξουν τα καταστήματα τους. Όπως επισημαίνει ο κ. Λιάρος εφόσον δεν θα λειτουργήσουν κανονικά οι επιχειρήσεις τους δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ότι «έχει λυθεί το πρόβλημα», αντίθετα η στήριξη των επαγγελματιών να συνεχιστεί και το επόμενο κρίσιμο διάστημα.

Επιπλέον, για τους επαγγελματίες του κλάδου είναι σημαντικό να μην υπάρξει νέο -τρίτο κατά σειρά- λουκέτο. «Θα είναι καταστροφικό και πολλές επιχειρήσεις δεν θα ανοίξουν ξανά» τονίζει ο κ. Λιαρός. Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων και της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργο Καββαθα και βάσει πρόσφατης έρευνας, σχεδόν μία στις δύο επιχειρήσεις του κλάδου κινδυνεύει με λουκέτο εφόσον τα καταστήματα συνεχίζουν να είναι κλειστα.

Διαβάστε επίσης:

Ζοφερό το μέλλον της εστίασης – Σήμα κινδύνου για μία στις δύο επιχειρήσεις

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider