Τράπεζες: Μισή δόση για ένα εξάμηνο στα δάνεια σε moratoria πληρωμών που λήγουν

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τράπεζες: Μισή δόση για ένα εξάμηνο στα δάνεια σε moratoria πληρωμών που λήγουν
Η κοινή γραμμή των τραπεζών για την αντιμετώπιση των δανείων σε προγράμματα αναστολής πληρωμών που λήγουν αναφέρθηκε στη σύσκεψη με τον αρμόδιο υφυπουργό Οικονομικών, Γ. Ζαββό. Πιθανή η παράταση του μέτρου μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου 2021. Συζητήσεις με τον SSM. Στενή η συνεργασία κυβέρνησης – τραπεζών για την αναχαίτιση των νέων NPLs.

Με «έκπτωση» 50% στη μηνιαία δόση των δανείων σε αναστολή που πρόκειται να λήξει, θα αντιμετωπίσουν οι τράπεζες το ζήτημα της εκπνοής των μορατόριουμ. Η χορήγηση δυνατότητας πληρωμής της μισής μηνιαίας δόσης θα ισχύσει για ένα εξάμηνο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του insider.gr, η παραπάνω «κοινή γραμμή» των τραπεζών αναφέρθηκε στη σύσκεψη που είχαν οι διευθύνοντες σύμβουλοι των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, ο πρόεδρος και η γενική γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών με τον υφυπουργό Οικονομικών, αρμόδιο για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, Γ. Ζαββό, την περασμένη Παρασκευή.

Οι τράπεζες πρόκειται να παραδώσουν στο Υπουργείο Οικονομικών μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, αναλυτικά στοιχεία για την κατάσταση των δανείων σε μορατόριουμ πληρωμών, καθώς και τις εκτιμήσεις τους για το ύψος των νέων κόκκινων δανείων που θα προκύψουν από την κρίση του κορονοϊού. Σημειώνεται ότι σε μορατόριουμ πληρωμών βρίσκονται δάνεια 30 δισ. ευρώ 400.000 νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η απόφαση των τραπεζών να συνεχίσουν με «ημι – μορατόρια» μέχρι το τέλος Ιουνίου αποτελεί ελάχιστη κοινή θέση, αφού υπάρχουν τράπεζες που ζητούν παράταση του μέτρου της καταβολής της μισής μηνιαίας δόσης μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου ή ακόμη και το τέλος Δεκεμβρίου 2021.

Η παράταση των ταμειακών διευκολύνσεων προς τους δανειολήπτες φαίνεται πολύ πιθανό να «παγιωθεί» τελικά για περίοδο εννεαμήνου, ενώ οι τράπεζες δεν θα χαρακτηρίσουν τις διευκολύνσεις αυτές ως ρυθμίσεις, προκειμένου να αποφύγουν να κατατάξουν τα δάνεια αυτά στην κατηγορία των NPEs (αβέβαια προς είσπραξη).

Για το θέμα φαίνεται πως έχει ανοίξει δίαυλος επικοινωνίας με τον SSM, δεδομένου ότι η αντιμετώπιση της λήξης των μορατόριουμ προβληματίζει όλες τις ευρωπαϊκές τράπεζες και τις εποπτικές Αρχές ώστε να αποτραπεί «τσουνάμι» νέων NPLs. Υπενθυμίζεται ότι ενόψει της λήξης των μορατόριουμ στις 31/12/2020, η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (Eurorean Banking Authority, EBA) επέτρεψε στις ευρωπαϊκές τράπεζες να παρατείνουν τα moratoria μέχρι τις 31 Μαρτίου 2021. Η τρίμηνη παράταση ισχύει για δάνεια που βρίσκονται σε αναστολή, έχει αναβληθεί για αργότερα η πληρωμή τους ή έχει μειωθεί η δόση, στο πλαίσιο γενικευμένων μορατόριουμ πληρωμών, για όχι περισσότερους από 9 μήνες συνολικά, συμπεριλαμβανομένων προηγούμενων «διακοπών» πληρωμών (payment holidays) που τυχόν είχαν χορηγήσει οι τράπεζες.

Κατόπιν της παράτασης που έδωσε η ΕΒΑ, επιχειρήσεις και ιδιώτες με ενήμερες οφειλές την 30ή Σεπτεμβρίου 2020 που δεν είχαν ενταχθεί σε πρόγραμμα αναστολής καταβολής δόσεων κεφαλαίων ή και τοκοχρεωλυτικών δόσεων, εφόσον αποδεδειγμένα πλήττονται από την πανδημική κρίση, μπορούν να ζητήσουν από τις ελληνικές τράπεζες την ένταξή τους σε σχετικό πρόγραμμα μέχρι την 31η Μαρτίου 2021 και για μέγιστη διάρκεια έως 9 μήνες από την ημερομηνία ένταξης.

Μαζί με τη στήριξη που παρέχουν οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες στους οφειλέτες που πλήττονται από την πανδημική κρίση, και ιδίως το πρόγραμμα «Γέφυρα» για την κρατική επιδότηση των δανείων που συνδέονται με προσημείωση/υποθήκη στην πρώτη κατοικία, αλλά και η «Γέφυρα 2» που τίθεται σε διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς για να διευρυνθεί η ομπρέλα προστασίας και στα επιχειρηματικά δάνεια, τράπεζες και κυβέρνηση συνεργάζονται για να δημιουργήσουν το «φράγμα» στην επέλαση των νέων κόκκινων δανείων.

Σημειώνεται ότι η ΤτΕ έχει προβλέψει νέα κόκκινα δάνεια της τάξεως των 8 – 10 δισ. ευρώ. Οι τράπεζες αισιοδοξούν ότι τα νέα κόκκινα δάνεια δεν θα ξεπεράσουν τα 5 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider