Εξαγορά μαμούθ της ARM από την Nvidia έναντι 40 δισ.

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εξαγορά μαμούθ της ARM από την Nvidia έναντι 40 δισ.
Το μεγαλύτερο deal του κλάδου των μικροεπεξεργαστών και η δεύτερη μεγαλύτερη στον τομέα της τεχνολογίας

Την βρετανική εταιρεία σχεδιασμού επεξεργαστών Arm, έναντι του παχυλού ποσού των 40 δισ. δολαρίων εξαγόρασε από την ιαπωνική Softbank η Nvidia, υλοποιώντας την μεγαλύτερη εξαγορά στον τομέα των ημιαγωγών και τη δεύτερη μεγαλύτερη στον τομέα της τεχνολογίας (έπειτα από την εξαγορά της EMC από την Dell).

Να υπενθυμίσουμε ότι η Nvidia ειδικεύεται στην τεχνολογία απόδοσης γραφικών σε υπολογιστές και κονσόλες βιντεοπαιχνιδιών και αποτελεί ήδη ένας από τους μεγαλύτερους πελάτες της ARM. Η ARM δε σχεδιάζει μικροεπεξεργαστές που εξοπλίζουν φορητές συσκευές όπως smartphones και tablets για τους περισσότερους τεχνολογικούς κολοσσούς ( Apple, Samsung, Qualcomm κ.ά.

Να θυμίσουμε η ARM είχε εξαγοραστεί από την ιαπωνική Softbank, προ τετραετίας, έναντι 31,4 δισ. δολαρίων και η οποία διατηρεί το 10% του μετοχικού της κεφαλαίου. Βάσει της συμφωνίας η Nvidia θα καταβάλλει το ποσό των 21,5 δισ. δολαρίων σε μετοχές και 12 δισ. δολάρια σε μετρητά. Επιπλέον, η ιαπωνίκη Softbank θα λάβει άλλα 5 δισ. δολάρια σε μετρητά ή μετοχές εάν η Arm πετύχει προσυμφωνημένους στόχους. Ακόμα 1,5 δισ. δολάρια θα καταβληθεί στους υπαλλήλους της Arm με τη μορφή μετοχών της Nvidia.

Μόλις ολοκληρωθεί η εξαγορά, η ARM θα συνεχίσει να λειτουργεί αυτόνομα, θα διατηρήσει την έδρα της στην Αγγλία, και φυσικά το υπάρχον μοντέλο συνεργασίας με γνωστούς κατασκευαστές, όπως η Apple και η Samsung.

Επιπλέον η αγγλική εταιρεία θα διατηρήσει και το δικό της τμήμα έρευνας και ανάπτυξης (R&D) το οποίο όμως θα έχει πρόσβαση σε όλες τις τεχνολογίες της Nvidia με στόχο οι συνεργάτες της ARM να εκμεταλλευτούν και την τεχνογνωσία της Nvidia στο πεδίο των επεξεργαστών γραφικών. «Η ένωση με την ARM δημιουργεί μια εταιρεία με ισχυρή θέση στη νέα εποχή της τεχνητής νοημοσύνης» δήλωσε σχετικά ο επικεφαλής της Nvidia, Jensen Huang.

Η κίνηση αυτή της μεγαλύτερης αμερικανικής εταιρείας επεξεργαστών με βάση την κεφαλαιοποίηση, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει γίνει γνωστή στο ευρύ κοινό και για τις κάρτες γραφικών της, αναμένεται να αλλάξει τον τεχνολογικό χάρτη και να φέρει νέες ισορροπίες σε πολλές κατηγορίες συσκευών όπως smartphones, ηλεκτρονικούς υπολογιστές, αυτόνομα οχήματα κ.α.

Αυτός είναι και ο λόγος που στον απόηχο της συμφωνίας οι μετοχές της Softbank έκαναν άλμα έως και 10%, με τους αναλυτές να τονίζουν ότι η σπουδαιότητα της Arm είναι πολύ μεγαλύτερη από ό,τι αποκαλύπτουν τα έσοδά της. Η τεχνολογία της βρίσκεται στην καρδιά 1 δισεκατομμυρίου smartphones και πλέον ενώ οι επεξεργαστές της χρησιμοποιούνται από οικιακές συσκευές μέχρι εξοπλισμούς εργοστασίων.

Σύμφωνα με τα διεθνή μέσα η εξαγορά θα οριστικοποιηθεί σε περίπου 18 μήνες από σήμερα, μετά και την έγκριση των ρυθμιστικών αρχών, η οποία αναμένεται να δοθεί εύκολα αφού οι δύο εταιρείες δεν αμιγώς ανταγωνιστικές μεταξύ τους.

Διαβάστε επίσης:

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider