5 startups που «γιγαντώθηκαν» την τελευταία δεκαετία

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
5 startups που «γιγαντώθηκαν» την τελευταία δεκαετία
Ποιες είναι οι 5 startups που ξεχώρισαν μέσα στη δεκαετία.

Λαμβάνοντας ώθηση από την τεχνολογική επανάσταση αλλά και από τους επενδυτές που τις εμπιστεύθηκαν και ενίσχυσαν τη θέση τους κεφαλαιακά, μεγάλες startups εκτοξεύθηκαν την τελευταία δεκαετία.

Ενώ πολλές εταιρείες δημιουργήθηκαν τα τελευταία χρόνια, μερικές μόνο από αυτές έσπασαν το φράγμα του 1 δισ. δολαρίων σε αξία.

Το Business Insider παρουσιάζει τις πέντε εταιρείες που έκαναν το μεγάλο βήμα.

Η εταιρεία real estate WeWork ξεκίνησε το 2010 και μέσα σε εννέα χρόνια κατάφερε να φτάσει η αξία της στα 47 δισ. δολάρια (αρχές 2019).

Ένας εκ των ιδρυτών της εταιρείας, ο Adam Neumann, κατόρθωσε να εξασφαλίσει μια επένδυση ύψους 4,4 δισ. δολαρίων από τον CEO της SoftBank Masayoshi Son.

Παρ'όλα αυτά, τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν θετικά για τη WeWork, μιας και η αποτυχία της IPO φανέρωσε πολλές μαύρες τρύπες για την ίδια στα οικονομικά της στοιχεία. Ο Neumann πιέστηκε να αφήσει τι θέση του και να παραιτηθεί ώστε να σωθεί η εταιρεία, λαμβάνοντας ωστόσο το ποσό του 1 δισ. δολαρίων ως αποζημίωση. Σύμφωνα με την CB Insights, πλέον η αποτίμηση της WeWork είναι περίπου 8 δισ. δολάρια.

Παράλληλα την πόρτα της εξόδου σε 2.400 υπαλλήλους της θα δείξει η WeWork σε μια προσπάθεια να περιορίσει το κόστος και να αναπροσαρμόσει το μέγεθος της εταιρείας. Η μείωση αντιστοιχεί στο 19% του συνολικού εργατικού δυναμικού της WeWork.

«Η διαδικασία ξεκίνησε πριν από εβδομάδες σε περιοχές σε όλο τον κόσμο και συνεχίστηκε αυτή την εβδομάδα στις ΗΠΑ. Αυτή η μείωση του προσωπικού επηρεάζει περίπου 2.400 υπαλλήλους παγκοσμίως, οι οποίοι θα λάβουν αποζημίωση, επιδόματα και άλλες μορφές βοήθειας για να διευκολυνθούν στην επαγγελματική τους μετάβαση» σημείωσε ο εκπρόσωπος της εταιρείας.

Το 2011 έκανε την εμφάνισή της μια ιδιαίτερη εφαρμογή, το Snapchat. Η εφαρμογή που βασίζεται στην ανταλλαγή φωτογραφιών και βίντεων μεταξύ των χρηστών σημείωσε «άλμα», με το 2019 να κρίνεται έτος σταθμός και την αποτίμηση της εταιρείας να φτάνει στα 23 δισ. δολάρια. 

Το δημοφιλές app βασίστηκε σε εκατομμύρια νέους χρήστες που αγάπησαν τη δυνατότητα να μην εμφανίζονται μηνύματα.

Η εφαρμογή έχει σχεδόν 200 εκατομμύρια καθημερινούς χρήστες και εξακολουθεί να είναι μία από τις πλατφόρμες που προτιμά η Gen Z.

 

Η online εταιρεία μεταφοράς προσώπων, Lyft, ιδρύθηκε το 2012 και γρήγορα έγινε μία από τις μεγαλύτερες ανταγωνίστριες εταιρείες της Uber.

Από τότε που ξεκίνησε στο Σαν Φρανσίσκο, η εταιρεία έβγαλε 5 δισ. δολάρια από μεγάλους επενδυτές όπως η General Motors και η Alphabet.

Η κατάσταση άλλαξε όταν τον Οκτώβριο, περισσότερες από 30 γυναίκες υπέβαλαν μήνυση εναντίον της εταιρείας, λέγοντας ότι δεν έχει κάνει αρκετά για να υπάρξει προστασία από υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης ή και σε κάποιες ακραίες περιπτώσεις απαγωγής. Τέλος οι οδηγοί της Lyft ξεκίνησαν απεργία το Μάιο για να διαμαρτυρηθούν για τις κακές συνθήκες εργασίας και τους χαμηλούς μισθούς.

Η αποτίμηση της εταιρείας ενοικίασης ηλεκτρονικών σκούτερ Lime φτάνει στα 2,4 δισ. δολάρια το 2019.

Το άλμα της εταιρείας έγινε μετά την τρομακτική αύξηση της χρήσης ηλεκτρονικών σκούτερ. Η Lime είναι διαθέσιμη σε 120 αγορές σε όλο τον κόσμο.

Παρ'ολα αυτά και για τη συγκεκριμένη εταιρεία το 2018 αποδείχθηκε δύσκολο, μετά την απόφαση του Σαν Φρανσίσκο να απαγορεύσει τα ηλεκτρονικά σκούτερ λόγω της δημόσιας ενόχλησης.

Έρευνες έχουν δείξει πως σημειώνονται πολλά ατυχήματα εξαιτίας της κυκλοφορίας πολλών ανθρώπων με τα σκούτερ σε μεγάλους δημόσιους δρόμους, χωρίς να υπάρχει ρυθμιστικό πλαίσιο.

 

Η δημοφιλής πλατφόρμα stock-trading Robinhood, ξεκίνησε το 2013 και μέχρι τον Οκτώβριο του 2019 η αποτίμησή της έφτασε στα 8,78 δισ. δολάρια.

Με μια βάση χρηστών άνω των 6 εκατομμυρίων, η πλατφόρμα trading προσφέρει την επιλογή αγορών κρυπτονομισμάτων όπως είναι το bitcoin, το ethereum και το litecoin. Να επεσημάνουμε πως η εγγραφή στην πλατφόρμα είναι ανέξοδη.

Ο ιδρυτής της, Βλατ Τένεφ, δήλωσε στο Business Insider πως «υπήρχαν πολλοί άνθρωποι που δεν πίστευαν σε αυτό και έπρεπε να χτυπήσουμε πολλές πόρτες για να υλοποιήσουμε το όνειρο μας».

Φανατικός οπαδός της είναι ο γνωστός ράπερ Snoop Dogg.

Πηγή φωτογραφίας: Robinhood.com

Προηγούμενο
Επόμενο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

12:57

Ουγγαρία: «Aπειλή για την Ευρώπη και τη διεθνή τάξη η Ρωσία»

12:49

Bloomberg: Mεγαλύτερη πληθωριστική απειλή για την Ευρώπη το φυσικό αέριο - «Εκθρόνισε» το πετρέλαιο

12:37

Ξεκινά η ηλεκτρονική εγγραφή επιτυχόντων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

12:23

Anytime: Νέα στρατηγική συνεργασία στη Ρουμανία με την BRD Groupe Société Générale

12:15

Γεωργιάδης: Προς τον Φεβρουάριο του 2027 σε λειτουργία το Ακτινοθεραπευτικό Κέντρο στο «Σωτηρία»

12:03

Θεμιστοκλέους: Δεν μιλάμε για επιδημία από τον ιό του Δυτικού Νείλου

12:02

Bitcoin: Ψάχνει στήριξη στην αντίσταση των 80.000 δολαρίων με βλέμμα στον PCE

11:54

ΠΣΦ: Μνημόνιο Συνεργασίας με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Τεχνητής Νοημοσύνης

11:54

4+1 παρεμβάσεις για τους συνταξιούχους στο πακέτο μέτρων της ΔΕΘ

11:45

Politico: Πώς η Ελλάδα επιχειρεί να επωφεληθεί από την «Οδύσσεια»

11:35

Startups: Έως πότε οι αιτήσεις για 2 προγράμματα του Envolve - Προεγγραφές για τον νέο κύκλο του EnvolveXL

11:31

Σύλληψη για εμπρησμό από πρόθεση στο Αιγάλεω

11:27

ΔΥΠΑ: 108 εργαστήρια συμβουλευτικής τον Σεπτέμβριο

11:23

UBS: Προς το 3% ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη

11:20

Θα πλήρωνες έναν αλγόριθμο για να σου διαλέξει φίλους;

11:20

Πυροσβεστικό Σώμα: Προκήρυξη για την πρόσληψη 26 Πλοηγών Κυβερνητών και Πλοηγών Μηχανικών

11:12

Ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ: Αμφίρροπες 38 από τις 435 έδρες - Ο ρόλος του gerrymandering

11:06

Austriacard: Στο 96,55% η DNP – Προς squeeze-out και διαγραφή από Αθήνα και Βιέννη

11:01

WSJ: Μυστική αποστολή της CIΑ στη Μόσχα - «Μην το κάνετε» το μήνυμα στον Πούτιν

10:56

Χρηματιστήριο: Εναλλαγές προσήμου κοντά στα νέα υψηλά

10:53

Η Revolut μπαίνει στα stablecoins με το EURR

10:40

Κεραμέως: Ξεκινά η καταβολή των αυξημένων συντάξεων χηρείας στους δικαιούχους

10:40

Νέα κέρδη στις ευρωαγορές με προσοχή σε πετρέλαιο και Nvidia

10:34

Τουρνάς: 4 πυρκαγιές έκαψαν 200.000 στρέμματα - Πότε «προσγειώνονται» τα νέα Καναντέρ

10:22

Σκέρτσος: Γιατί «απένταξη» από το Ταμείο Ανάκαμψης δεν σημαίνει «ακύρωση» ενός έργου

10:21

ΕΣΕΕ: «Καμπανάκι» ενόψει ΔΕΘ - Πτώση 6,1% το β΄ τρίμηνο ακόμη και για τις μεγάλες επιχειρήσεις

10:17

Χατζηβασιλείου: Δεν απαιτείται άδεια για την πόντιση του καλωδίου με βάση το Διεθνές Δίκαιο

10:11

Αυστραλία: Το ban των social media δεν σταμάτησε τα παιδιά - Πώς το παρακάμπτουν

10:11

Το Ντουμπάι έχασε 31% της επιβατικής του κίνησης εξαιτίας του πολέμου

10:04

Μητσοτάκης: Οριστικά τέλος στις περικοπές Κατρούγκαλου στις συντάξεις χηρείας


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider