Ταραντίλης: Στόχος ο εμβολιασμός στο 70% του πληθυσμού μέχρι το καλοκαίρι - Κάθε Παρασκευή οι αποφάσεις των ειδικών

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ταραντίλης: Στόχος ο εμβολιασμός στο 70% του πληθυσμού μέχρι το καλοκαίρι - Κάθε Παρασκευή οι αποφάσεις των ειδικών

Να έχει εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού έως και το καλοκαίρι, είναι ο στόχος της κυβέρνησης, ενώ κάθε Παρασκευή θα συνεδριάζουν οι ειδικοί για να την εκτίμηση των εξελίξεων στη χώρα, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Συγκεκριμένα, αναφορικά με την πανδημία ο κ.Ταραντίλης δήλωσε πως η εικόνα στην Ελλάδα είναι σαφώς καλύτερη, ενώ έκανε γνωστό πως κάθε Παρασκευή θα συνεδριάζει η επιτροπή των ειδικών επιστημόνων και στη συνέχεια ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς θα ανακοινώνει της αποφάσεις της κυβέρνησης.

Παράληλλα, τόνισε πως η πανδημία αποτελεί δυναμικό φαινόμενο και όχι στατικό, γι’ αυτό και η αντιμετώπισή της δεν μπορεί να είναι γραμμική. «Παρακολουθούμε στενά τα δεδομένα και προχωράμε βήμα-βήμα σύμφωνα με τις συστάσεις των επιδημιολόγων έχοντας ως γνωώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας και της ανθρώπινης ζωής». Κάθε Παρασκευή θα συνεδριάζει η Επιτροπή Επιστημόνων προκειμένου να κάνει τις εισηγήσεις της και στη συνέχεια θα ανακοινώνονται από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά οι κυβερνητικές αποφάσεις για το επόμενο διάστημα.

«Συνεχίζουμε να παίζουμε άμυνα και ταυτόχρονα αναπτύσουμε την αντεπίθεσή μας με βάση το εθνικό μας σχέδιο εμβολιασμού «Ελευθερία»».

Προχωρά με ικανοποιητικούς ρυθμούς ο εμβολιασμός

Σήμερα το απόγευμα στην τακτική ενημέρωση για τον εμβολιασμό θα παρουσιαστεί η πλατφόρμα για τα ραντεβού εμβολιασμών, δήλωσε ο κ. Ταραντίλης και πρόσθεσε πως μέχρι στιγμής ο εμβολιασμός στη χώρα μας προχωρά με ικανοποιητικούς ρυθμούς.

«Μέχρι χθες έγιναν στη χώρα μας έγιναν 44.620 εμβολιασμοί, δηλαδή εμβολιάστηκε το 0,42% του πληθυσμού, τη στιγμή που στον κόσμο ο μέσος όρος είναι 0,31%» δήλωσε.

Μέσα στον Ιανουάριο -με βάση τη συμφωνία που έχει συνάψει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τις εταιρείες Pfizer και Moderna και σύμφωνα με την προβλεπόμενη (κατ’ αναλογία του πληθυσμού) κατανομή- η Ελλάδα θα πάρει 424.624 δόσεις, δηλαδή 212.312 εμβόλια. Και οι ποσότητες αυτές θα αυξηθούν σημαντικά κατά το επόμενο διάστημα. Είναι, άλλωστε, καλά γνωστό ότι η Ελλάδα έχει κλειδώσει, στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, τις δόσεις που της αναλογούν και φτάνουν για τον εμβολιασμό περίπου 15 εκατομμυρίων πολιτών.

Ο στόχος της κυβέρνησης για τους εμβολιασμούς είναι μέσα στο καλοκαίρι να επιτευχθεί το πολυπόθητο 70%.

Κάθε Παρασκευή οι αποφάσεις για... λιανεμπόριο και εστίαση

Σε ερώτηση για τη λειτουργία της αγοράς εν μέσω εκπτώσεων και τι θα γίνει με το λιανεμπόριο και την εστίαση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι οι αποφάσεις θα λαμβάνονται με βάση τη διαδικασία, δηλαδή τα δεδομένα από τους ειδικούς και τις εισηγήσεις τους και οι αποφάσεις θα λαμβάνονται κάθε Παρασκευή.

Μέχρι σήμερα η κυβέρνηση έχει επιχειρήσει τον βέλτιστο τρόπο ώστε να στηριχθούν οι επιχειρήσεις.

Ανοιχτά σχολεία

Αναφερόμενος στα σχολεία, ο κ. Ταραντίλης ανέφερε: «όπως γνωρίζετε, ξεκίνησε από σήμερα το πρωί -ύστερα από τη σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων- η διά ζώσης επαναλειτουργία των νηπιαγωγείων, των δημοτικών και των σχολικών μονάδων ειδικής αγωγής όλων των βαθμίδων, σε όλες τις περιοχές της χώρας. Για την ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας δίνεται στους εκπαιδευτικούς η δυνατότητα να εξεταστούν προληπτικά για κορονοϊό, μέσω της πλατφόρμας δωρεάν ελέγχου COVID-19 για εκπαιδευτικούς https://edu.testing.gov.gr και έχουν ήδη γίνει τα πρώτα τεστ.

Παράλληλα, διατηρούνται σε ισχύ όλα τα μέτρα πρόληψης και προστασίας και οι οδηγίες του ΕΟΔΥ, όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, η χρήση αντισηπτικών, οι σχολαστικοί καθαρισμοί, τα μέτρα για τα κυλικεία, τα εργαστήρια πληροφορικής, τα μουσικά όργανα. Επιπλέον έχουν δοθεί οδηγίες για πρόσθετα μέτρα αποφυγής του συγχρωτισμού γονέων και κηδεμόνων που συνοδεύουν τα παιδιά, όπως ο ορισμός διαφορετικής ώρας προσέλευσης και αναχώρησης, καθώς και η χρήση περισσότερων της μίας εισόδου, όπου υπάρχουν».

Στην Πορτογαλία ο Πρωθυπουργός

Στην επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Πορτογαλία και τις διαβουλεύσεις που θα έχει με τον Πορτογάλο ομόλογό του Αντόνιο Κόστα αναφέρθηκε ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης, επισημαίνοντας ότι αύριο το βράδυ ο κ. Μητσοτάκης θα παραχωρήσει συνέντευξη στον Νίκο Χατζηνικολάου και στον ΑΝΤ1.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider