Εμβόλιο: Με τους ευπαθείς 55-60 ετών ξεκινά η AstraZeneca στην Ελλάδα

Μαρία Νταλιάνη
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εμβόλιο: Με τους ευπαθείς 55-60 ετών ξεκινά η AstraZeneca στην Ελλάδα

Τη ραγδαία επιδείνωση των επιδημιολογικών δεδομένων τα τελευταία 24ωρα ιδιαίτερα στην Αττική παρακολουθεί το κυβερνητικό επιτελείο, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές υπάρχουν έτοιμα σενάρια τα οποία θα ανακοινωθούν την Παρασκευή με «δυναμική» απάντηση και κλείσιμο δραστηριοτήτων.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι ελληνικές αρχές προσανατολίζονται στην έναρξη εμβολιασμών με το εμβόλιο της AstraZeneca, που αναμένεται στην Ελλάδα προς το τέλος της άλλης εβδομάδας, στους ευπαθείς ηλικίας 55 - 60 ετών. Επί της ουσίας πρόκειται για μια παράλληλη γραμμή εμβολιασμού, καθώς συνεχίζεται κανονικά το πρόγραμμα για τους 80 και άνω.

Οι αποφάσεις θα ληφθούν αύριο και θα ανακοινωθούν την Παρασκευή. Επί τάπητος, περιορισμός της κυκλοφορίας από τις 18:00, αύξηση ποσοστού τηλεργασίας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ακόμα πιο ασφυκτική λειτουργία λιανεμπορίου, κλείσιμο δραστηριοτήτων, όπως κομμωτήρια. Ακόμα και το κλείσιμο των σχολείων εξετάζεται σε περίπτωση που τα κρούσματα και ο αριθμός ασθενών εξελιχθούν ραγδαία σήμερα και αύριο.

Από πλευράς της κυβέρνησης τονίζεται ότι η αύξηση των κρουσμάτων ήταν κάτι που είχε διαφανεί από τα στοιχεία των προηγούμενων ημερών, άλλωστε για αυτόν το λόγο ελήφθησαν περιοριστικά μέτρα στην Αττική πριν από μια εβδομάδα δρώντας προληπτικά ώστε να αποτραπεί τυχόν επιδείνωση της κατάστασης. Όπως υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές, η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τα δεδομένα και κινείται με βάση τις εισηγήσεις των ειδικών.

«Προτεραιότητα είναι η δημόσια υγεία και η διατήρηση -όσο είναι δυνατό- μίας ισορροπίας σε θέματα που αφορούν την εκπαίδευση και την οικονομία» σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, όμως σε κάθε περίπτωση η απάντηση, θα είναι δυναμική, όπως έχει υπογραμμίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με κάθε ευκαιρία.

Ήδη τις κατευθύνσεις έδωσε χθες το βράδυ ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος δεν έκρυψε την ανησυχία του για το γεγονός ότι αυξάνονται οι νοσηλείες σε απλές κλίνες Covid στην Αττική.

Αποφυγή συνωστισμού σε καταστήματα take away

Σύμφωνα με τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί , με Κοινή Υπουργική Απόφαση απαγορεύεται έως το πρωί της Δευτέρας 8 Φεβρουαρίου οι πελάτες που περιμένουν να παραλάβουν την παραγγελία τους να παραμένουν στον εσωτερικό χώρο ή ακόμη και στον εξωτερικό χώρο ευθύνης της επιχείρησης. Όποιος πηγαίνει για παραλαβή θα πρέπει να απομακρύνεται άμεσα από τον χώρο καθώς το προηγούμενο διάστημα είχαν παρατηρηθεί πολλά «πηγαδάκια» και συνωστισμός έξω από καφέ. Στόχος είναι να μπει τέλος στα «πηγαδάκια» που σχηματίζονταν μεταξύ των πελατών που περίμεναν όρθιοι, συνωστιζόμενοι σε εστιατόρια, καφέ, κυλικεία, αναψυκτήρια κλπ. Το μέτρο ισχύει πανελλαδικά, τόσο στις «κόκκινες» όσο και στις «κίτρινες» περιοχές, και οι παραβάτες θα τιμωρούνται με την επιβολή διοικητικού προστίμου 3.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις και 300 ευρώ για τους πελάτες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider