Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ είπε:

«Θα ζητήσουμε τη παρέμβαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για έλεγχο των δαπανών υγείας λόγω κορονοϊού. Διότι ας το καταλάβουν καλά ούτε η δημοκρατία, ούτε ο έλεγχος και η λογοδοσία μπορούνε να μπούνε σε καραντίνα. Ούτε πρόκειται να ανεχθούμε κάποιοι, με πρόσχημα τη καραντίνα να κάνουν χρυσές δουλειές με τα χρήματα αυτών που υποφέρουν».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε την εισήγηση του στην ΚΟ του κόμματος του με επίθεση στην κυβέρνηση και προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη, σημειώνοντας πως με την άρνηση του να δεχτεί το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ «έγινε προσωπικά και αποκλειστικά υπεύθυνος» για την κατάσταση.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη συνέχεια υποστήριξε πως η κυβέρνηση δεν ενισχύει το ΕΣΥ καθότι «αν έκανε προσλήψεις σε ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, πως θα προχωρούσε το σχέδιο για τη -μερική έστω- ιδιωτικοποίηση τους ΕΣΥ;»

Αναφερόμενος στον προϋπολογισμό ο κ. Τσίπρας είπε: «Καταθέτουν προϋπολογισμό για το 2021 χωρίς καμία μέριμνα για πρόσληψη γιατρών και νοσηλευτών και όσο και ακούγεται αδιανόητο, με μειωμένες τις δαπάνες υγείας κατά 600 εκατομμύρια. Πως είναι δυνατόν, θα αναρωτηθεί κανείς. Κι όμως είναι.

Γιατί αυτή είναι η ιδεολογία τους. Πιστεύουν βαθιά ακόμα και τώρα ότι το Δημόσιο Σύστημα Υγείας είναι ένα βαρίδι.»

Ο κ. Τσίπρας για την πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ να ζητήσει την παρέμβαση του ελεγκτικού συνεδρίου κατηγόρησε την κυβέρνηση για:

«Απευθείας αναθέσεις σε μπακάλικα και εταιρείες αλουμινίου για να παράγουν μάσκες.

Απευθείας αναθέσεις σε εταιρείες φύλαξης στην Πάτρα για φύλαξη κτηρίων στον Πειραιά.

Απευθείας αναθέσεις δεκάδων χιλιάδων ευρώ σε εταιρείες φίλων και πολιτευτών της ΝΔ.

Διπλασιασμό των αποζημιώσεων ημερήσιας νοσηλείας σε ιδιωτικές κλινικές.

Και φυσικά εκατομμύρια σε ΜΜΕ για μηνύματα που εκ του νόμου πρέπει μεταδίδουν δωρεάν.

Είναι πολύ μεγάλος ο κατάλογος, και είναι πολλά τα λεφτά» είπε.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε στη συνέχεια πως χρειάζεται: «Πρώτα απ’ όλα με ένα άμεσο σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την υγεία. Με την άμεση επίταξη των ιδιωτικών κλινικών και του προσωπικού τους.

Την άμεση ενίσχυση και την εμψύχωση του ιατροφαρμακευτικού προσωπικού. Την ενίσχυση στην προστασία των χώρων που απειλούνται δραματικά, όπως τα γηροκομεία.

Την άμεση συνταγογράφηση των τεστ γιατί δε γίνεται να φτάνουν στα νοσοκομεία συμπολίτες μας, ένα βήμα πριν την εντατική γιατί δεν είχαν τη δυνατότητα να δώσουν 80 και 100 ευρώ για να κάνουν τεστ έγκαιρα όταν είχαν αρχικά συμπτώματα».

Στη συνέχεια τόνισε πως αύριο ο ΣΥΡΙΖΑ θα θέσει σε ψήφιση στη Βουλή, «δύο τροπολογίες – ανάσα για τις Ελληνίδες και τους Έλληνες.

Για το Δώρο Χριστουγέννων και το Εισόδημα Έκτακτης Ανάγκης».

«Η χώρα χρειάζεται μια κυβέρνηση που και να θέλει και να μπορεί να στηρίξει τη κοινωνική συνοχή, να επαναφέρει την ελπίδα και τη δικαιοσύνη» τόνισε ο κ. Τσίπρας.

«Εμείς έχουμε και τη γνώση και το σχέδιο και τη θέληση να το πετύχουμε.

Τις επόμενες ημέρες με αφορμή τη δημοσιοποίηση του Σχεδίου της κυβέρνησης για την αξιοποίηση των πόρων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάπτυξης, θα θέσουμε σε διαβούλευση το δικό μας σχέδιο.

¨Ένα σχέδιο στον αντίποδα του νεοφιλελεύθερου σχεδίου της ΝΔ που περιλαμβάνει ιδιωτικοποίηση του ασφαλιστικού, μειώσεις σε συντάξεις και μισθούς, ελαστικοποίηση της εργασίας και περεταίρω απαξίωση της δημόσιας υγείας και παιδείας.

Στο σχέδιο μας θα περιλαμβάνεται και η δέσμευσή μας για τη δημιουργία ενός νέου ΕΣΥ. Με αυξημένες δαπάνες από το δημόσιο προϋπολογισμό, που πρέπει να φτάσει άμεσα το 7% που είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος. Με 15.000 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Με ενίσχυση των δομών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που ξεκινήσαμε με τη δημιουργία 127 ΤΟΜΥ σε όλη τη χώρα.

Με αναμόρφωση του μισθολογίου και γενναίες αυξήσεις μισθών, ώστε να έχουν κίνητρα οι νέοι γιατροί να εντάσσονται στο ΕΣΥ, για να φέρουμε πίσω στη χώρα τους νέους επιστήμονες μας που τόσο ανάγκη τους έχουμε σε αυτή τη μάχη.»

Τέλος ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στο εμβόλιο σημειώνοντας: «Παρακολουθούμε με αισιοδοξία τις εξελίξεις σχετικά με την παραγωγή των εμβολίων, τα οποία συνιστούν ένα επιστημονικό θαύμα, αν αναλογιστεί κανείς πόσο σύντομα έχει ανακοινωθεί η ανακάλυψη αποτελεσματικών εμβολίων από την εμφάνιση της νόσου.

Ωστόσο καλό θα ήταν, όσο και αν η ελπίδα είναι αναγκαία για κάθε συμπολίτη μας, όσοι έχουμε θέση ευθύνης να μην την εμπορευόμαστε ούτε να καλλιεργούμε έναν μη ρεαλιστικό εφησυχασμό.

Η μάχη τους επόμενους μήνες θα είναι δύσκολη. Και δεν πρέπει να υπονομεύεται από την καλλιέργεια καμίας μαγικής εικόνας, ότι δήθεν το Γενάρη θα έχουμε τελειώσει με την πανδημία.

Γιατί αυτό θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από την όποια ανάσα αισιοδοξίας μπορεί να γεννά σήμερα».

Πηγή: Reader.gr