Ραντεβού Μητσοτάκη - Μακρόν στην Κορσική με επίκεντρο την αμυντική συνεργασία

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ραντεβού Μητσοτάκη - Μακρόν στην Κορσική με επίκεντρο την αμυντική συνεργασία
Ενόψει της Συνόδου Κορυφής, όλο και περισσότερες χώρες κουράζονται από τον νεο-οθωμανισμό Ερντογάν. 

Κυριάκος Μητσοτάκης και Εμμανουέλ Μακρόν δίνουν ραντεβού στην Κορσική για να κλειδώσουν λεπτομέρειες της ελληνογαλλικής αμυντικής συνεργασίας. Ενόψει της Συνόδου Κορυφής, όλο και περισσότερες χώρες κουράζονται από τον νεο-οθωμανισμό Ερντογάν.

Με το ραντεβού του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Εμμανουέλ Μακρόν σήμερα το μεσημέρι στο Αζαξιό της Κορσικής επισφραγίζεται η αναβάθμιση της ελληνογαλλικής συνεργασίας σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία, καθώς οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν εκτενώς το υπό επεξεργασία ελληνογαλλικό σύμφωνο αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής, αλλά και το εύρος των εξοπλιστικών προμηθειών που ενδιαφέρουν την Αθήνα, συνδυαστικά με τα ελληνοτουρκικά και τον ρόλο της Γαλλίας στη Μεσόγειο που εξαγριώνει τον Ταγίπ Ερντογάν.

Οι δύο ηγέτες αναμένεται να συζητήσουν επί του προσχεδίου για την αμυντική συμφωνία που είναι στο τραπέζι. Οι τεχνικές συζητήσεις έχουν γίνει όλο το προηγούμενο διάστημα, με το Μαξίμου και το Ελιζέ να ανταλλάσσουν έγγραφα σε τεχνικό επίπεδο. Υπό αυτό το πρίσμα, ορισμένα ζητήματα μένει να κλειδώσουν στο ανώτερο δυνατό πολιτικό επίπεδο. Πρακτικά, αυτό που μένει να κλειδώσει είναι το πόσο στενή θα είναι η αμυντική συνεργασία και τι πρακτικά θα σημαίνει η αμυντική συνδρομή σε περίπτωση θερμού επεισοδίου. Κυβερνητικές πηγές, πάντως, εκτιμούν ότι μπορεί ως το τέλος του Σεπτεμβρίου η συμφωνία να έχει κλειδώσει και οι υπογραφές να πέσουν μετά τη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, ενδεχομένως με μια νέα συνάντηση των δύο ηγετών είτε στο Παρίσι είτε στην Αθήνα.

Από εκεί και πέρα, είναι σαφές ότι Μητσοτάκης και Μακρόν θα συζητήσουν και για τα εξοπλιστικά, όπου επίσης απομένουν λεπτομέρειες προς οριστικοποίηση. Για παράδειγμα, ως προς τα Rafale, μένει να φανεί πόσα από τα 18 νέα αεροσκάφη θα είναι καινούργια, πόσα μεταχειρισμένα και σε ποια τελικά τιμή, ενώ το ΓΕΕΘΑ και το Γαλλικό Γενικό Επιτελείο είναι σε επαφή. Παράλληλα, συζήτηση θα γίνει και για το σύνολο του νέου εξοπλιστικού προγράμματος που περιλαμβάνει και σημαντικές αναβαθμίσεις ήδη διαθέσιμου εξοπλισμού των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Από εκεί και πέρα, είναι σαφές ότι ο κ. Μητσοτάκης με τον κ. Μακρόν θα συζητήσουν και το θέμα της Τουρκίας, με τις δύο χώρες να είναι στην ίδια γραμμή ενόψει της Συνόδου Κορυφής, με το μήνυμα στην Άγκυρα να είναι σαφές: αποκλιμάκωση άμεσα, αλλιώς οι κυρώσεις είναι στο τραπέζι. Ο κ. Μητσοτάκης συζήτησε το θέμα χθες και σε προπαρασκευαστική τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υπό τον Σαρλ Μισέλ με τη συμμετοχή και της Άνγκελα Μέρκελ. Κατά πληροφορίες του reader.gr, η Γερμανίδα καγκελάριος εμφανίστηκε εκ νέου επιφυλακτική για κυρώσεις, όμως την ίδια ώρα κουρασμένη με τις συνεχείς προκλήσεις του κ. Ερντογάν. Υπό αυτό το πρίσμα, κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι οι κυρώσεις είναι στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής, εφόσον η Τουρκία δεν ανταποκριθεί στο ευρωπαϊκό νεύμα.

Αυτό, άλλωστε, αναδεικνύει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης μέσα από παρέμβασή του σε τρεις ευρωπαϊκές εφημερίδες, του βρετανικούς Times, τη γερμανική FAZ και τη γαλλική Le Monde. «Οι ελπίδες που συνεχίζω να τρέφω για την Τουρκία δεν μου αποκρύπτουν την πραγματικότητα. Χρειαζόμαστε διάλογο, αλλά όχι υπό το καθεστώς εκβιασμού», υπογραμμίζει ο κ. Μητσοτάκης και προσθέτει: «Εάν η Τουρκία αρνηθεί να λογικευτεί έως τότε, δεν βλέπω άλλη επιλογή παρά να επιβάλουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες ουσιαστικές κυρώσεις. Διότι δεν είναι πλέον μόνο ζήτημα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Είναι ζήτημα αναγνώρισης του γεγονότος ότι διακυβεύονται ζωτικά συμφέροντα – στρατηγικά ευρωπαϊκά συμφέροντα».

Διαβάστε επίσης:

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider