Μητσοτάκης: Αποδείξαμε ότι μπορούμε να υπερασπιστούμε την εθνική μας κυριαρχία

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μητσοτάκης: Αποδείξαμε ότι μπορούμε να υπερασπιστούμε την εθνική μας κυριαρχία
Ο πρωθυπουργός ζήτησε από το από το βήμα του Ελληνογερμανικού φόρουμ να υπάρξει σύμφωνο εθελοντικής μετεγκατάστασης παιδιών και εφήβων από την Ελλάδα στην Ευρώπη.

Για «έμπρακτη απόδειξη ευρωπαϊκής αλληλεγγύης» μίλησε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σχετικά με την ευρωπαϊκή βοήθεια στην περίπτωση της προσφυγικής κρίσης.

«Η βοήθεια που μας παρείχαν πολλές ευρωπαϊκές χώρες αποτελεί και έμπρακτη απόδειξη της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Όταν χρειαστήκαμε αγαπητή Άνγκελα τους φίλους μας αυτοί μας στήριξαν. Όχι μόνο ηθικά αλλά και υλικά» ανέφερε ο πρωθυπουργός μιλώντας στο Ελληνογερμανικό φόρουμ, στο Βερολίνο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας για το προσφυγικό, σημείωσε: «Αποδείξαμε ότι μπορούμε να υπερασπιστούμε την εθνική και την ευρωπαϊκή κυριαρχία. Στο μεταναστευτικό εισερχόμαστε σε νέα φάση. Ο Πρόεδρος Ερντογάν θα βρεθεί το απόγευμα στις Βρυξέλλες. Θεωρώ θετική αυτή την εξέλιξη. Ελπίζω να είναι η αρχή της αποκλιμάκωσης της κρίσης».

Παράλληλα κάλεσε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αν θέλει καινούργια συμφωνία για το προσφυγικό, να προβεί σε κινήσεις: «Να αποσύρει τους απελπισμένους στον Έβρο και να πάψει να διασπείρει fake news και προπαγάνδα. Να εξετάσει και άλλες πιθανές βελτιώσεις, όπως πχ κοινές περιπολίες για τον έλεγχο των ροών, και στα τουρκικά σύνορα. Οι επιστροφές όσων παρανόμως περνούν στην Ελλάδα να γίνονται όχι μόνο από τα νησιά αλλά και από την ενδοχώρα. Η Ελλάδα πάντοτε αναγνώριζε και αναγνωρίζει ότι η Τουρκία έχει να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στη διαχείριση του προσφυγικού, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει υπό συνθήκες απειλών και εκβιασμών».

Ο πρωθυπουργός ζήτησε να υπάρξει σύμφωνο εθελοντικής μετεγκατάστασης παιδιών και εφήβων από την Ελλάδα στην Ευρώπη. «Καλώ τις χώρες να συμμετάσχουν σε αυτή την έμπρακτη απόδειξη αλληλεγγύης τόνισε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider