Ποια είναι η βασική διαφωνία που «ταλαιπωρεί» τον ΣΥΡΙΖΑ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ποια είναι η βασική διαφωνία που «ταλαιπωρεί» τον ΣΥΡΙΖΑ
Όλοι συμφωνούν στο άνοιγμα του κόμματος στην κοινωνία.

Nα σταματήσει η εσωστρέφεια και να προχωρήσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ενωμένο στην επόμενη ημέρα, ζήτησε o Αλέξης Τσίπρας στην σύσκεψη που είχε στην Κουμουνδούρου την προηγούμενη εβδομάδα με τους Σκουρλέτη, Χαρίτση και Καλογήρου.

Εάν όμως κάποιος παρατηρήσει τις συνεντεύξεις που έδωσαν αρκετά προβεβλημένα στελέχη του κόμματος κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, σε διάφορα μέσα, θα διαπιστώσει πως η έκκληση του αρχηγού δεν φαίνεται να εισακούγεται, τουλάχιστον όχι σε μεγάλο βαθμό.

Η μεγάλη διαφωνία που υπάρχει αυτή τη στιγμή στον ΣΥΡΙΖΑ κι αφορά την διεύρυνση του αντικατοπτρίζεται σε αυτές τις δηλώσεις που έγιναν, ξεκάθαρα. Όλοι συμφωνούν στο άνοιγμα του κόμματος στην κοινωνία. Το πρόβλημα φαίνεται να υπάρχει στην «ποιότητα» των μελών που ενδεχομένως θα εγγραφούν, από τη στιγμή μάλιστα που σκοπός είναι τα μέλη αυτά να αποκτήσουν δικαιώματα που θα αφορούν ακόμη και την εκλογή των οργάνων που θα διαμορφώσουν την πολιτική, αλλά και την ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ την επόμενη ημέρα.

Ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην κεντρική επιτροπή, μετά τις εκλογές του Ιουλίου, είχε σημειώσει πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να λειτουργεί ως ένα «κλειστό κλαμπ» που ενώ θέλει τις ψήφους όλων των προοδευτικών πολιτών, επιθυμεί την εξουσία να την έχουν μόνο οι «λίγοι κι εκλεκτοί».

Αυτή την άποψη φαίνεται να έχουν κι ένα σωρό άλλα στελέχη, όπως για παράδειγμα ο Αλέκος Φλαμπουράρης ο οποίος σε άρθρο του στην Αυγή είπε πως ο στρατηγικός στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι «συγκρότηση του Αριστερού – Δημοκρατικού – Προοδευτικού Μετώπου, από κόμματα και δυνάμεις που σταθερά αντιστέκονται στις δυνάμεις της Δεξιάς – Ακροδεξιάς».

Από την άλλη πλευρά στελέχη όπως ο Πάνος Σκουρλέτης ξεκαθαρίζουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να απωλέσει την αριστερή του ταυτότητα, ενώ ο Δημήτρης Τζανακόπουλος είπε: «Το ζήτημα σήμερα δεν είναι να δώσουμε τη μάχη της ταυτότητας και της πίστης στην παράδοση, αλλά ούτε και να μετατρέψουμε τον ΣΥΡΙΖΑ σε σοσιαλδημοκρατικό κόμμα σε μια περίοδο που η σοσιαλδημοκρατία έχει χρεοκοπήσει ιστορικά».

Στην συνεδρίαση της πολιτικής γραμματείας, που έχει προγραμματιστεί για αύριο, είναι δεδομένο πως αυτές οι δύο απόψεις θα συγκρουστούν για μία ακόμη φορά. Ο Αλέξης Τσίπρας είναι φανερό πως κλείνει προς εκείνη την άποψη που εξέφρασε κι ο Αλέκος Φλαμπουράρης, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ να κάνει το πρώτο βήμα προς την αλλαγή εν μέσω θύελλας. Το αν θα καταφέρει να κατευνάσει τα πνεύματα και να βρει την «χρυσή τομή» ώστε να μείνουν όλοι (άλλοι λιγότερο κι άλλοι περισσότερο) ευχαριστημένοι, αναμένεται να φανεί σύντομα. Το έργο του, πάντως, δείχνει μάλλον δύσκολο.

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider