Κίνδυνο bail-in διαβλέπει για τις ελληνικές τράπεζες ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Μοοdy’s, αποτιμώντας, μέσω νέας, ειδικής έκθεσής του, τα αποτελέσματα των stress tests που ανακοίνωσε το Σάββατο 31/10 η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Όπως προειδοποιούν οι αναλυτές του οίκου Μοοdy’s, οι κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών, στο δυσμενές σενάριο των stress tests, ύψους έως 14,4 δισ. ευρώ, είναι credit negative για τους ομολογιούχους, λόγω του κινδύνου bail-in που ελλοχεύει. Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά ο οίκος, η αξιολόγηση της ΕΚΤ για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα περιελάμβανε μια λεπτομερή επιθεώρηση των δανειακών χαρτοφυλακίων των τραπεζών καθώς και stress tests, με χρήση ενός βασικού και ενός δυσμενούς σεναρίου για την ελληνική οικονομία, ώστε να προβλεφθούν οι πιστωτικές ζημίες έως το 2017. Υπό το βασικό σενάριο, τα stress tests ανέδειξαν κεφαλαιακές ελλείψεις 4,4 δισ. ευρώ για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, ενώ υπό το δυσμενές σενάριο, οι κεφαλαιακές ανάγκες αυξάνονται στα 14,4 δισ. ευρώ.

«Εκτιμούμε πως η ικανότητα των ελληνικών τραπεζών να αντλήσουν μέσα σε ένα αρκετά σύντομο χρονικό διάστημα ένα σημαντικό ποσό από τους ιδιώτες επενδυτές είναι περιορισμένη», υποστηρίζουν οι αναλυτές της Moody’s και προσθέτουν πως, υπό το πρίσμα αυτό, η χρήση πόρων του ελληνικού δημοσίου και το bail-in των ομολογιούχων δεν μπορούν να αποκλειστούν».

Υπενθυμίζεται πως και οι τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες αξιολογούνται από τη Μοοdy’s με Caa3 και αρνητικό outlook.