INSIDE OUT

Ο Μητσοτάκης απαντά «γιατί μια τρίτη τετραετία» - Το κόμμα Καρυστιανού «καταπίνει» τον ΟΠΕΚΕΠΕ - Ο Δούκας παίρνει αποστάσεις

15-05-2026 | 07:04
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ο Μητσοτάκης απαντά «γιατί μια τρίτη τετραετία» - Το κόμμα Καρυστιανού «καταπίνει» τον ΟΠΕΚΕΠΕ - Ο Δούκας παίρνει αποστάσεις
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Με σύνθημα «Μαζί για την Ελλάδα του 2030» ξεκινά το Συνέδριο της ΝΔ με την ομιλία του πρωθυπουργού (19:25) να σηματοδοτεί την ανάγκη της πανστρατιάς προκειμένου η παράταξη να διεκδικήσει μία τρίτη αυτοδυναμία. «Γιατί μια τρίτη τετραετία;» θα είναι, άλλωστε, το ερώτημα στο οποίο αναμένεται να σταθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός, κατά πληροφορίες, θα επιχειρήσει να μιλήσει στην «καρδιά των παραταξιακών ψηφοφόρων», δίδοντας έμφαση στα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής και της ενίσχυσης της ασφάλειας. Επιπλέον, θα δώσει έμφαση στις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας και την τόνωση των εισοδημάτων, χωρίς να παραγνωρίζει τις πιέσεις που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά και η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, λόγω της αύξησης του κόστους ζωής.

Με γνώμονα και τις αναμνήσεις του…2015

Μεγάλο κομμάτι της ομιλίας, εντούτοις, θα είναι εστιασμένο στη σύγκριση της επταετούς διακυβέρνησης του με την περίοδο 2015 - 2019, δίνοντας μία πρόγευση της αντιπαράθεσης με τον Αλέξη Τσίπρα που επιστρέφει στο πολιτικό τερέν. Η ταινία τρόμου του 2015, αποδείχτηκε ευεργετική για τον Κυριάκο Μητσοτάκη στις προηγούμενες μονομαχίες, οπότε στο Μαξίμου θεωρούν ότι ακόμα «φοβίζει» τα κεντρογενή ακροατήρια.

Ο πρωθυπουργός θα αφήσει και αιχμές προς τον Ανδρουλάκη, επιχειρώντας να τον ταυτίσει με τον Τσίπρα και τα «κόμματα της διαμαρτυρίας». Ο Μητσοτάκης, βέβαια, δεν κουράζεται ιδιαίτερα σε αυτό το σκέλος. Η κόντρα του ΠΑΣΟΚ με τους «ΣΥΡΙΖΑίους» που ατενίζουν την Ιθάκη, αποτελεί βούτυρο στο ψωμί του, προκειμένου να εδραιωθεί στην κοινή γνώμη ως τιμονιέρης της σταθερότητας.

Πάντως, γαλάζια στελέχη αναρωτιούνται για τους λόγους που Τσίπρας, ΣΥΡΙΖΑ και άλλες δημοκρατικές δυνάμεις, δεν τοποθετούνται σε σχέση με τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για ακίνητο ιδιοκτησίας του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, το οποίο έχει μισθώσει το Δημόσιο.

«Γελάει και ο Δένδιας»

«Γελάει ο κόσμος, προφανώς γελάει και ο κ. Δένδιας που τα διαβάζει αυτά» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος όταν ρωτήθηκε για δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για δυσφορία του Υπουργού Εθνικής Άμυνας επειδή θα τοποθετηθεί στο Συνέδριο το μεσημέρι, αντί για το πρωί του Σαββάτου!

Σε κάθε περίπτωση, ο φακός θα εστιάσει στις ομιλίες των θεωρούμενων «δελφίνων», όταν προκύψουν συζητήσεις ενόψει της επόμενης ημέρας της παράταξης. Οι «κορυφαίοι» δεν αναμένεται να τροφοδοτήσουν με υλικό όσους προσδοκούν έναν εμφύλιο σπαραγμό. Δεν διαφωνούν, άλλωστε, με τον πυρήνα της κυβερνητικής πολιτικής που, ούτως ή άλλως, συνδιαμορφώνουν. Ίσως προκαλέσουν, πάντως, συζητήσεις στα πηγαδάκια κάποιες αποχρώσεις ή κάποια κρυμμένα μηνύματα τους, πίσω από τις γραμμές των ομιλιών τους.

Κουνούν μαντίλι προς «Πολιτική Άνοιξη 2»

Η χθεσινή επιστολή των «10» στελεχών, παραμονές συνεδρίου, που εκπέμπει το μήνυμα ότι «η ΝΔ έχει χάσει την ψυχή της» προκάλεσε εμφανή ενόχληση στην κυβέρνηση. Οι ένοικοι του Μαξίμου προεξοφλούν ότι οι υπογράφοντες, «σαμαρικής» και «καραμανλικής» προέλευσης, βαδίζουν προς το κόμμα του Μεσσήνιου. «Είναι προκλητικό να μιλάνε κάποιοι για την "ψυχή της ΝΔ" όταν έχουν πάει σε άλλα κόμματα, κάποιοι εκ των οποίων συνεργάστηκαν με τον ΣΥΡΙΖΑ και συνέβαλαν στο να πέσει η τότε κυβέρνηση της ΝΔ και εξέφρασαν μία ρητορική ακραίου λαϊκισμού» είπε ο Παύλος Μαρινάκης θεωρώντας «ότι εφαρμόζεται το "κοίτα ποιος μιλάει"».

Ποιους φωτογραφίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ως πρώην «ΣΥΡΙΖΑίους»; Μάλλον τον πρώην υπουργό της ΝΔ, Χρήστο Ζώη που το 2019 συμμετείχε σε εκδηλώσεις που αφορούσαν την «διεύρυνση» του Αλέξη Τσίπρα, χωρίς ωστόσο να προκύψει κάποια επίσημη μεταγραφή στην Κουμουνδούρου.

Το «κόμμα Καρυστιανού» καταπίνει τον ΟΠΕΚΕΠΕ

Την επόμενη Πέμπτη 21 Μαΐου θα γίνει στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση των προτάσεων για τη σύσταση προανακριτικής για τον πρώην υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιο Λιβανό και την πρώην υφυπουργό Φωτεινή Αραμπατζή, τα ονόματα των οποίων, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, ενεπλάκησαν στην υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Η μία πρόταση για τη σύσταση προανακριτικής έχει κατατεθεί από το ΠΑΣΟΚ και η δεύτερη από τον ΣΥΡΙΖΑ και την Νέα Αριστερά. Υποψιαζόμαστε ότι η συζήτηση θα πέσει στα χαμηλά… πατώματα της ειδησεογραφίας καθώς την ίδια ημέρα η Μαρία Καρυστιανού, από τη Θεσσαλονίκη, θα κάνει τα αποκαλυπτήρια του κόμματος της.

Κομμένες οι γραμμές

«Αλέξη, μίλα με τον Σωκράτη» είναι το μήνυμα που έστειλε o πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς. Παρόλα αυτά, ούτε ο Φάμελλος, ούτε ο Τσίπρας σηκώνουν το ακουστικό. Η αναμονή αυτή προκαλεί «βραχυκυκλώματα» στην Κουμουνδούρου, καθώς ουδείς γνωρίζει τον «επόμενο τόνο» του κόμματος, που κυβερνούσε μέχρι πριν λίγα χρόνια.

Αποστάσεις Δούκα από το ρετιρέ του ΠΑΣΟΚ

Διακριτικές αποστάσεις από το διμέτωπο – προς κυβέρνηση και «κόμμα Τσίπρα» -που τείνει να επαναφέρει το ΠΑΣΟΚ, λαμβάνει ο Χάρης Δούκας. «Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να έχει ένα και μόνο αντίπαλο που είναι η ΝΔ», δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων που στο παρελθόν είχε ταχθεί υπέρ μίας συζήτησης με τον πρώην πρωθυπουργό που να αφορά την προοπτική του προοδευτικού χώρου.

Ο Χάρης Δούκας πρόσθεσε ότι αν το ΠΑΣΟΚ δεν κόψει πρώτο το εκλογικό νήμα, θα επέλθει «μια μεγάλη καταστροφή για την χώρα». Υπό αυτό το πρίσμα, συμπλήρωσε ότι όλα τα «στελέχη πρέπει να πάρουμε την ευθύνη που μας αναλογεί και να παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις για να φύγει η ΝΔ». Η επισήμανση αυτή ερμηνεύτηκε ως ένα ευγενικό, αλλά σαφές μήνυμα προς το ρετιρέ της Χαριλάου Τρικούπη που έχει αποσύρει τον στόχο της νίκης «έστω με μία ψήφο διαφορά», από τη δημόσια σφαίρα.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

08:25

Οι πρωταθλητές της ανακύκλωσης: Οι χώρες που κατάφεραν να κάνουν τα σκουπίδια ... πρώτη ύλη

08:18

Ο Τραμπ δηλώνει «πολύ ευτυχής» για τη συμφωνία της Μέκκας - «Η Μέση Ανατολή ενώνεται»

08:06

Η πληθυσμιακή εικόνα της Ευρώπης: Σε ποια χώρα ζουν οι περισσότερες γυναίκες, ποια είναι η πιο γερασμένη και η πιο νεανική

07:59

Καφές: Πενταετία ακρίβειας, ώρα ανάσας;

07:50

Η Ευρώπη αλλάζει τον τρόπο που επιδοτεί τις ανακαινίσεις κατοικιών - Τι έρχεται μετά το «Εξοικονομώ»

07:44

GSI: Σε γαλλικό φόντο πλέον οι προκλήσεις υλοποίησης του έργου - Ποια είναι τα επόμενα βήματα

07:37

Φωτιά στη Σαλαμίνα: Μάχη με διάσπαρτες εστίες - Δύο νεκροί, 10 τραυματίες

07:26

Θεαγένειο: «Ξεμπλοκάρει» το ιατρικό ΣΔΙΤ των 435 εκατ. - «Προσκλητήριο» σε ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, AKTOR - Metlen, ΑΒΑΞ

07:18

IRIS: Πότε οι μεταφορές χρημάτων μπαίνουν στο «ραντάρ» της εφορίας - Τι ισχύει για χαρτζιλίκι και καθημερινά μικροέξοδα

07:10

Προετοιμασία για ΔΕΘ, λίγες διακοπές ακόμα και το διακομματικό αντίο στον Στ. Μάνο

07:00

Ο MSCI ανεβάζει τον πήχη - Μαζεύουν δύναμη για το breakout - Ευνοούνται τα διυλιστήρια

23:58

ΙΣΑ: Η αυξημένη κυκλοφορία του ιού του Δυτικού Νείλου στην Αττική επιβάλλει ενίσχυση των μέτρων πρόληψης

23:35

Θεσσαλονίκη: Στα χέρια των αρχών τρεις μεθυσμένοι οδηγοί – Ανάμεσά τους και οδηγός φορτηγού

23:15

Γεραπετρίτης: Επικοινωνία με τον Ουκρανό ομόλογό του Αντρίι Σιμπίχα

22:47

Κατερίνη: Χειροπέδες σε άνδρα για καλλιέργεια δενδρυλλίων κάνναβης και κατοχή ναρκωτικών

22:17

Ινδονησία: 53 οι νεκροί από το φονικό σεισμό - Χιλιάδες άνθρωποι έχουν ανάγκη από επείγουσα βοήθεια

22:16

Κούσνερ: Συνάντηση με τον πρόεδρο της Αιγύπτου για το «Σχέδιο Τραμπ» για την Γάζα

21:50

Απάντηση ΥΠΕΞ στην Τουρκία για τα θαλάσσια πάρκα: «Δεν μπορούν να δημιουργήσουν τετελεσμένα»

21:18

Συνελήφθησαν τρεις κηδεμόνες στα Χανιά - Δεν προστάτευσαν τρεις ανήλικους από κατανάλωση αλκοόλ

21:00

Βρετανία: Αίτηση στον πρωθυπουργό Μπέρναμ για έρευνα σχετικά με τον θάνατο του ακαδημαϊκού Τζέισον Άρντεϊ

20:48

Σεισμός στην Κολομβία: Γυναίκα έσωσε τον σκύλο της θυσιάζοντας τη ζωή της

20:21

Οκτώ μουσουλμανικές χώρες καταδικάζουν την άρνηση του Ισραήλ να προχωρήσει το σχέδιο Τραμπ για τη Γάζα

20:06

Φωτιά στη Σαλαμίνα: Διάσπαρτες εστίες χωρίς ενεργό μέτωπο αντιμετωπίζουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις

19:53

Γεωργιάδης: 10 περιστατικά με εγκαύματα στη φωτιά της Σαλαμίνας

19:44

Ιταλία: Τέσσερα έργα του Αντονέλο ντα Μεσίνα εκλάπησαν από μουσείο της Σικελίας

19:23

Κικίλιας: Σε εξέλιξη η επιχείρηση απομάκρυνσης πολιτών από τη Σαλαμίνα με επτά σκάφη του Λιμενικού.

19:19

Δύο τραυματίες από πυροβολισμούς στον Ασπρόπυργο

19:12

Δεκαέξι νεκροί σε μαζικές επιδρομές σε Ρωσία και Ουκρανία

19:09

Mε χαμηλές ταχύτητες η επιστροφή των εκδρομέων του Δεκαπεντάγουστου

19:00

Επιστροφή στην εποχή του λιγνίτη για την Ευρώπη - Λειψυδρία και καύσωνες βάζουν λουκέτο σε πυρηνικά εργοστάσια