Λαγκάρντ: Η ΕΚΤ μπορεί να αναπροσαρμόσει τον στόχο για τον πληθωρισμό

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Λαγκάρντ: Η ΕΚΤ μπορεί να αναπροσαρμόσει τον στόχο για τον πληθωρισμό
Από το μακρινό 2003, ο στόχος της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη είναι «κάτω, αλλά κοντά στο 2%».

Ανοιχτό αφήνει το ενδεχόμενο αναπροσαρμογής του στόχου της για την πορεία του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς μάχεται για τον περιορισμό της κρίσης που έχει επιφέρει στην ευρωπαϊκή οικονομία η πανδημία του κορονοϊού.

Να σημειωθεί εδώ ότι από το μακρινό 2003, ο στόχος της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό είναι «κάτω, αλλά κοντά στο 2%», ωστόσο ολοένα και αυξάνονται οι ανησυχίες για τις τιμές καταναλωτή, γεγονός που φέρνει στο προσκήνιο το ενδεχόμενο αναθεώρησης της στρατηγικής της Φρανκφούρτης.

«Στο περιβάλλον που ζούμε, οι ανησυχίες που αντιμετωπίζουμε είναι διαφορετικές από εκείνες που αντιμετωπίζαμε το 2003. Αυτό αντανακλάται στο στόχο μας για τον πληθωρισμό», δήλωσε η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λάγκαρντ, την Τετάρτη.

Η ίδια αναφέρθηκε σε μια ευρύτερη συζήτηση σε επίπεδο κεντρικών τραπεζών και ειδικά στο εάν πρέπει να δεσμεύονται στο να εξηγούν για τους στόχους για τον πληθωρισμό που χάνονται.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ευρωζώνη διαμορφωνόταν στο 2,3% από το 1999 έως το 2008, ενώ από τότε μέχρι και το τέλος του 2019 δεν ξεπερνά το 1,2%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider