Έκλεισαν οι αιτήσεις για επιδοτούμενα δάνεια παροχής ρευστότητας στις επιχειρήσεις

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έκλεισαν οι αιτήσεις για επιδοτούμενα δάνεια παροχής ρευστότητας στις επιχειρήσεις
Στα μέσα Μαΐου αναμένεται να βγει το εγγυοδοτικό πρόγραμμα ύψους 7 δις. ευρώ, που προβλέπει την εγγύηση του 80% των επιχειρηματικών δανείων από το Κράτος.

Έκλεισαν οι αιτήσεις παροχής δανείων για κεφάλαιο κίνησης με επιτόκιο πλήρως επιδοτούμενο από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα για τα δύο πρώτα χρόνια (με δυνατότητα παράτασης).

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΑΤ «λόγω υπερκάλυψης του προϋπολογισμού του προγράμματος, από σήμερα 6 Μαΐου η υποβολή νέων αιτήσεων στο Υποπρόγραμμα 3 «Κεφάλαιο Κίνησης με επιδότηση επιτοκίου» της Δράσης «Επιχειρηματική Επανεκκίνηση – ΤΕΠΙΧ ΙΙ» δεν είναι προς το παρόν δυνατή.

Νέες υποβολές θα μπορούν γίνονται μετά την μερική αξιολόγηση από τις συνεργαζόμενες τράπεζες των ήδη υποβεβλημένων αιτήσεων, ώστε να επαναπροσδιοριστούν οι διαθέσιμοι πόροι».

Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, στο ΤΕΠΙΧ ΙΙ οι 25.000 αιτήσεις που υποβλήθηκαν τις πέντε πρώτες ημέρες ξεπέρασαν τα 3,5 δις. ευρώ, όταν το όριο του προγράμματος έφτανε το 1,3 δις.

Στα μέσα Μαΐου αναμένεται να βγει «στον αέρα» το εγγυοδοτικό πρόγραμμα ύψους 7 δις. ευρώ, που προβλέπει την εγγύηση του 80% των επιχειρηματικών δανείων από το Κράτος.

Το πρόγραμμα αναμένεται από την αγορά, προκειμένου να δώσει ρευστότητα με κρατική εγγύηση, η οποία θα φτάνει στο 80% των δανείων που θα δοθούν προς μικρομεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως ΚΑΔ.

Τα κεφάλαια που θα δοθούν από τις τράπεζες στις επιχειρήσεις εντός του 2020 για την χορήγηση ρευστότητας θα ξεπεράσουν τα 15 δια. ευρώ, σύμφωνα με τον Διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα.

Στο μεταξύ, κατά τη χθεσινή σύσκεψη του πρωθυπουργού, με τους επικεφαλής των τραπεζών, παρουσία του κ.Στουρνάρα, συζητήθηκε -σύμφωνα με πληροφορίες- οι τράπεζες να μην ζητούν εμπράγματες εξασφαλίσεις για τα δάνεια μέσω του ΤΕΠΙΧ ΙΙ, ενώ για τα δάνεια του Ταμείου Εγγυοδοσίας, οι εξασφαλίσεις να αφορούν μόνον το 20% του δανείου που δεν φέρει την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider