Λαγκάρντ κατά Ευρωπαίων: Κάνετε πολύ λίγα πολύ αργά

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Λαγκάρντ κατά Ευρωπαίων: Κάνετε πολύ λίγα πολύ αργά
«They 've done too little too late» ανέφερε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της ΕΚΤ.

Αιχμές άφησε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ κατά την έναρξη της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής την Πέμπτη για τη λήψη ισχυρότερων οικονομικών μέτρων.

Η σιδηρά κυρία της Φρανκφούρτης εξαπέλυσε δριμύ κατηγορώ προς τους ηγέτες των κρατών μελών της Ευρωζώνης λέγοντας πως έχουν δράσει πολύ αργά, κάνοντας τα ελάχιστα, όπως είπε χαρακτηριστικά «they 've done too little too late». Παράλληλα ανέφερε στους Ευρωπαίους ηγέτες πως η συρρίκνωση του ΑΕΠ της Ευρωζώνης θα ξεπεράσει το 15%.

Στο τραπέζι της σημερινής Συνόδου Κορυφής υπάρχει μια πρόταση για χρήση 300 δισ. ευρώ από τον Κοινοτικό Προϋπολογισμό της περιόδου 2021-2027 ως κεφαλαίου για το δανεισμό του Recovery Fund της ΕΕ από τις αγορές, άλλων 320 δισ. ευρώ και με τον τρόπο αυτό να μοχλευτούν συνολικοί πόροι 620 δισ. ευρώ. Ωστόσο, η πρόταση αυτή έχει πολλά άγνωστα σημεία που πρέπει να ξεκαθαριστούν.

Η ΕΚΤ έχει ήδη απλώσει ένα τεράστιο δίχτυ «νομισματικής» προστασίας πάνω από την Ευρωζώνη μέσω του προογράμματος PEPP των 750 δισ. ευρώ, της άρσης του 33% του ορίου διακράτησης χρέους, αλλά και της λήψης ως collateral junk bonds (ομολόγων σπουπίδια). Όλα τα μέτρα της ΕΚΤ διεκολύνουν τα τραπεζικά συστήματα να παρέχουν ρευστότητα στο σύστημα συνεχίζοντας τις δραστηριότητες τους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider