Μηδενικά επιτόκια και νέο QE το «φάρμακο» της Fed για τον κορονοϊό

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μηδενικά επιτόκια και νέο QE το «φάρμακο» της Fed για τον κορονοϊό
Tεράστιο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης 700 δισ. ευρώ της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ για την προστασία της οικονομίας από τις επιπτώσεις του ιού.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ μείωσε σήμερα τα επιτόκια της στο μηδέν και εγκαινίασε ένα τεράστιο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) ύψους 700 δισ. δολαρίων, σε μια προσπάθεια να ανασχέσει τις επιπτώσεις του κορονοϊού στην αμερικανική οικονομία.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ανέφερε σε σχετική ανακοίνωση πως η επιδημία του κορονοϊού έχει βλάψει και έχει διαταράξει την οικονομική δραστηριότητα σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών και στη βάση αυτή μείωσε τα επιτόκια της στο μηδέν και ξεκίνησε ένα τεράστιο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης 700 δισ. δολαρίων για την προστασία της οικονομίας από τις επιπτώσεις του ιού.

Αντιμετωπίζοντας τις έντονες διαταραχές στις χρηματοπιστωτικές αγορές, η Fed μείωσε επίσης το επιτόκιο δανεισμού έκτακτης ανάγκης κατά 125 μονάδες βάσης σε 0,25% και επέκτεινε τη διάρκεια των δανείων σε 90 ημέρες. Η Fed μείωσε επίσης τους δείκτες απαίτησης ελάχιστων αποθεματικών κεφαλαίων .

Επιπλέον, σε μια συνολική συντονισμένη κίνηση η Fed ανακοίνωσε ότι η Τράπεζα του Καναδά, η Τράπεζα της Αγγλίας, η Τράπεζα της Ιαπωνίας, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Ελβετική Εθνική Τράπεζα έλαβαν μέτρα για την ενίσχυση της ρευστότητας σε δολάριο σε όλο τον κόσμο μέσω των υφιστάμενων συμφωνιών ανταλλαγής δολαρίων. Οι κεντρικές τράπεζες μείωσαν το επιτόκιο σε αυτά τα δάνεια ανταλλαγή νομισμάτων και παρέτειναν την περίοδο χορήγησης τους.

Τέλος, η ποσοτική χαλάρωση θα αφορά στην αγορά κρατικών ομολόγων της αμερικανικής κυβέρνησης 500 δις δολαρίων και 200 ​​δις δολαρίων εγγυημένων ενυπόθηκων δανείων. Η Fed δήλωσε ότι οι αγορές θα αρχίσουν αύριο Δευτέρα με ημερήσιο όριο 40 δις δολαρίων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider