Ένεση ρευστότητας από τη Fed – «Ρίχνει» 1,5 τρισ. δολάρια στην αγορά repos

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ένεση ρευστότητας από τη Fed – «Ρίχνει» 1,5 τρισ. δολάρια στην αγορά repos
Δραστική παρέμβαση από τη Fed που διοχετεύει πάνω από 1,5 τρισ. δολάρια στην αγορά repos.

Νέα παρέμβαση στις αγορές επιχειρεί η Fed αυξάνοντας «τρομακτικά» τον όγκο χρεογράφων (έντοκα γραμμάτια, ομόλογα, και χρεόγραφα που φέρουν κουπόνι) που διακρατεί προσπαθώντας να στηρίξει σε μεγάλο βαθμό τις αμερικανικές τράπεζες που βρίσκονται στο «μάτι του κυκλώνα».

Η Fed της Νέα Υόρκης ανακοίνωσε πως θα παρέμβει δυναμικά στην αγορά repos προσπαθώντας να αντιμετωπίσει τις εξαιρετικά ασυνήθιστες διαταραχές στην αγορά treasuries.

Συγκεκριμένα, την Πέμπτη η Fed θα προσφέρει 500 δισ. δολάρια σε τρίμηνα repos. Αντίστοιχα, την Παρασκευή θα προσφέρει άλλα 500 δισ. δολάρια σε τρίμηνα repos και επιπλέον στήριξη 500 δισ. δολαρίων στη μηνιαία αγορά repos.

Συνολικά, δηλαδή η Fed προκειμένου να εξομαλύνει την αγορά θα «ρίξει» 1,5 τρισ. δολάρια. Επιπλέον, θα συνεχίσει να προσφέρει τουλάχιστον 175 δισ. δολάρια στη διατραπεζική αγορά μέσω overnight repos και 45 δισ. δολάρια σε πράξεις διάρκειας δύο εβδομάδων.

Οι τράπεζες που δέχονται τις υψηλότερες πιέσεις σε τέτοιου μεγέθους απορρυθμίσεις της αγοράς προσφέρουν εξασφαλίσεις με τη μορφή κρατικών ομολόγων και τίτλων ώστε να αυξήσουν τα αποθεματικά τους μέσα από το «ζεστό χρήμα» της Fed.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider