Στο «μάτι του κυκλώνα» οι αμερικανικές τράπεζες

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στο «μάτι του κυκλώνα» οι αμερικανικές τράπεζες
Ισχυρές πιέσεις δέχτηκαν οι αμερικανικές τράπεζες τη Δευτέρα.

Έντονο σφυροκόπημα δέχθηκαν οι αμερικανικές τραπεζικές μετοχές τη Δευτέρα, καθώς οι χαμηλές αποδόσεις των ομολόγων πιέζουν τα περιθώρια κερδοφορίας των τραπεζών.

Καταλυτικό ρόλο διαδραμάτισε και η «βουτιά» στις τιμές του πετρελαίου μετά την αποτυχία του ΟΠΕΚ να επιτύχει συμφωνία με τους συμμάχους του σχετικά με τις περικοπές στην παραγωγή. Η αδυναμία συνεννόησης με τη Ρωσία οδήγησε τη Σαουδική Αραβία στο να εξαγγείλει αύξηση της παραγωγής ενισχύοντας τους φόβους για έναν νέο πόλεμο τιμών.

Ενδεικτικό είναι πως οι μεγαλύτερες αμερικανικές τράπεζες κατέγραψαν πτώση άνω του 10%, με την μετοχή της JP Morgan να διολισθαίνει 13,55%, της Bank of America 14,39%, της Goldman Sachs 10,39% της Citi 16,17%. O τραπεζικός δείκτης στις ΗΠΑ PHLX/KBW Bank Index που περιλαμβάνει 24 τραπεζικές μετοχές κατέγραψε πτώση 13,90% στις 72,20 μονάδες.

Αξίζει να σημειώσουμε πως η έκθεση των μεγαλύτερων αμερικανικών τραπεζών στον ενεργειακό κλάδο είναι ιδιαίτερα υψηλή. Με αυτό τον τρόπο δείχνουν ιδιαίτερα ευάλωτες σε μια πιθανή αδυναμία εξυπηρέτησης των δανειακών υποχρεώσεων των ενεργειακών εταιρειών.

Η JP Morgan έχει συνολική πιστωτική έκθεση στον ενεργειακό κλάδο (βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου) που αγγίζει τα 41,57 δισ. δολάρια. Αντίστοιχα για την Bank of America η συνολική πίστωση ανέρχεται 36,33 δισ. δολάρια, ενώ η Citi δεν έκανε γνωστή τη συνολική της πίστωση. Ωστόσο όπως τόνισε οι πιστώσεις προς τον ενεργειακό κλάδο αποτελούν το 8% του συνολικού χαρτοφυλακίου της από τις 31 Δεκεμβρίου. Το 8% στο συνολικό όγκο πιστώσεων ύψους 692 δισ. δολαρίων ανέρχεται σε 55,36 δισ. δολάρια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider