Μπόμπ Τράα: Τα αρνητικά επιτόκια είναι ένα τυχερό διάλειμμα για την Ελλάδα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μπόμπ Τράα: Τα αρνητικά επιτόκια είναι ένα τυχερό διάλειμμα για την Ελλάδα
«Χρησιμοποιήστε τα αρνητικά επιτόκια για να μειώσετε το χρέος, όσο το δυνατόν γρηγορότερα, με ένα σταθερό λογικό πρωτογενές πλεόνασμα» συμβουλεύει ο Μπομπ Τράα.

Το μήνυμα ότι η Ελλάδα απέχει πολύ από το να έχει βιώσιμο χρέος στέλνει ο πρώην επικεφαλής του γραφείου του ΔΝΤ στην Ελλάδα, Μπόμπ Τράα.

Ο oλλανδός τεχνοκράτης, ο οποίος ήταν ο πρώτος «μνημονιακός» εκπρόσωπος του Ταμείου στην Ελλάδα, μίλησε στα ΝΕΑ με αφορμή την επίσκεψή του στην Αθήνα για την έκδοση του βιβλίου του «Το σχέδιο του Οδυσσέα, το μεγάλο ταξίδι προς ένα βιώσιμο χρέος».

Ο Τράα κάλεσε την κυβέρνηση να εκμεταλλευτεί το σημερινό περιβάλλον των χαμηλών επιτοκίων προκειμένου να μειώσει το δημόσιο χρέος όσο το δυνατόν ταχύτερα, καθώς όπως ξεκαθαρίζει απέχει πολύ από το να είναι βιώσιμο.

Συγκεκριμένα ανέφερε τα εξής:

«Η Ελλάδα εξακολουθεί να απέχει πολύ από το να έχει βιώσιμο χρέος. Σε ποσοστό άνω του 180% του ΑΕΠ, το χρέος αυτό μπορεί να εξυπηρετηθεί μόνο υπό ειδικές συνθήκες και με μεγάλη βοήθεια από άλλες χώρες. Αλλά η φύση ενέχει αστάθεια και θα υπάρξουν σοκ. Τα επιτόκια δεν θα παραμείνουν στο σημείο όπου είναι σήμερα και ενδέχεται να υπάρξουν απότομες αυξήσεις στο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους σε κάποιο σημείο. Η Ελλάδα αντιμετωπίζει επίσης φθίνουσες δημογραφικές εξελίξεις, τέτοιες που η αύξηση του ΑΕΠ να μην μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να «βγει» από το χρέος, καθώς η δυνητική ανάπτυξη θα μειωθεί από τα ήδη μέτρια επίπεδα. Η Ελλάδα δεν πρέπει να αφήσει έναν τόσο μεγάλο κίνδυνο για τις επόμενες γενιές και χρειάζεται να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να τοποθετηθεί το χρέος σε σταθερή πτωτική τροχιά».

Απαντώντας σε ερώτηση της εφημερίδας για τη βελτίωση της βιωσιμότητας του ελληνικού δημοσίου χρέους ο Τράα ανέφερε τα εξής: «Τα αρνητικά επιτόκια είναι ένα τυχερό διάλειμμα για την Ελλάδα. Χρησιμοποιήστε το για να μειώσετε το χρέος όσο το δυνατόν γρηγορότερα με ένα σταθερό λογικό πρωτογενές πλεόνασμα. Εάν χρησιμοποιηθούν για να μειωθεί και για να αναδιαρθρωθεί το χρέος, τότε μπορεί να συμβάλουν στο να οδηγηθεί ταχύτερα σε βιωσιμότητα».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider