Ξεπέρασε τα 23 τρισ. δολάρια το χρέος των ΗΠΑ για πρώτη φορά

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ξεπέρασε τα 23 τρισ. δολάρια το χρέος των ΗΠΑ για πρώτη φορά
Δυσμενή τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ για το δημόσιο χρέος.

Το «φράγμα» των 23 τρισ. δολαρίων έσπασε το ακαθάριστο χρέος των ΗΠΑ όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, μέσα ένα χρόνο το χρέος των ΗΠΑ κατάφερε να ανέλθει κατά 1,33 τρισ. δολάρια, στα 23,01 τρισ. δολάρια, ενώ στις 11 Φεβρουαρίου του 2019 ξεπέρασε τα 22 τρισ. δολάρια. Για το 2019, το ακαθάριστο εθνικό χρέος των ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 5,6% σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα το 2018, ενώ το ονομαστικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 3,7%. Η αύξηση του χρέους δηλαδή ξεπερνά την ανάπτυξη την ίδια στιγμή που ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αναφέρει πως η οικονομία βρίσκεται στο ισχυρότερο σημείο στην αμερικανική ιστορία - «Greatest Economy in American History!».

Αξίζει να επισημάνουμε πως ως υποψήφιος για την προεδρία το 2016, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε υποσχεθεί να μειώσει το χρέος επιτυγχάνοντας καλύτερες εμπορικές συμφωνίες. Αυτό δεν επαληθεύτηκε. Η αμερικανική οικονομία μπορεί να επιβραδύνεται αλλά συνεχίζει να διατηρεί ρυθμούς ανάπτυξης κοντά στο 2% (1,9%) με την ανεργία να βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο εδώ και 50 χρόνια στο 3,5%.

Παρ'όλα αυτά ερωτήματα γεννά σε κύκλους διεθνών αναλυτών για το πόσο μπορεί να διογκωθεί το αμερικανικό χρέος αν η οικονομία τους περιέλθει σε ύφεση από τη στιγμή που αυξάνεται το τρέχον διάστημα.

Σε περιόδους ύφεσης είναι ενδεικτικό πως οι εισπράξεις φόρων από το κράτος βυθίζονται, ενώ οι κρατικές δαπάνες για την τόνωση της απασχόλησης αυξάνονται. Με αυτή τη βάση αναλυτές εκτιμούν πως το χρέος των ΗΠΑ θα υπερβεί τα 2,5 τρισ. δολάρια ή περισσότερο σε διάστημα 12 μηνών.

ΗΠΑ - Χρέος

Παράλληλα το δημοσιονομικό έλλειμμα των ΗΠΑ για το 2019 διαμορφώθηκε στα 984 δισ. δολάρια, αλλά η αμερικανική κυβέρνηση χρειάστηκε να δανειστεί επιπλέον 1,2 τρισ. δολάρια κατά την ίδια περίοδο. Με άλλα λόγια, το πραγματικό ταμειακό έλλειμμα, όπως αντιπροσωπεύεται από την αύξηση του χρέους, ήταν 219 δισ. δολάρια υψηλότερο από το δημοσιονομικό έλλειμμα.

Χρέος ΗΠΑ

Από το 2002 μέχρι το 2019 μόνο δύο χρόνια το έλλειμμα ήταν υψηλότερο από την αύξηση του χρέους. Για τα υπόλοιπα 16 χρόνια, η αύξηση του χρέους ήταν πολύ μεγαλύτερη από το έλλειμμα, με το συνολικό διογκωμένο χρέος να υπερβαίνει το έλλειμμα του προϋπολογισμού κατά 5 τρισ. δολάρια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider