Η Μέρκελ βάζει «φρένο» στις προσδοκίες για τα πρωτογενή πλεονάσματα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Μέρκελ βάζει «φρένο» στις προσδοκίες για τα πρωτογενή πλεονάσματα
«Δεν παίζει ρόλο σε ποιο κόμμα ανήκει ο εκάστοτε πρωθυπουργός. Αυτά είναι προγράμματα, για τα οποία έχει γίνει εκτεταμένη διαπραγμάτευση», δήλωσε χαρακτηριστικά η Καγκελάριος.

«Φρένο» στις προσδοκίες της νέας κυβέρνησης για μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα βάζει η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ.

Ειδικότερα, ερωτηθείσα σχετικά, λίγο νωρίτερα την Τετάρτη, για το ενδεχόμενο ελάφρυνσης σε ό,τι αφορά την εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους, η Καγκελάριος δήλωσε πως «δεν βλέπει λόγο για αλλαγή του πλαισίου προϋποθέσεων που έχουν αποφασιστεί από το Eurogroup σε ό,τι αφορά την Ελλάδα».

«Οι υπουργοί Οικονομικών ήδη έχουν κάνει την ανακοίνωσή τους, ότι καταρχήν το πλαίσιο προϋποθέσεων παραμένει. Και βεβαίως δεν παίζει ρόλο σε ποιο κόμμα ανήκει ο εκάστοτε πρωθυπουργός, αλλά αυτά είναι προγράμματα, για τα οποία έχει γίνει εκτεταμένη διαπραγμάτευση. Τώρα βεβαίως θα δούμε τι θα κάνει ο Έλληνας Πρωθυπουργός, τι αιτήματα θα θέσει, αλλά έχω μιλήσει μαζί του τηλεφωνικώς και μου υποσχέθηκε προ πάντων ότι θα υλοποιήσει γοργά μια μεταρρυθμιστική ατζέντα, η οποία θα δημιουργήσει και οικονομική ανάπτυξη. Και αυτό θα το δούμε τώρα, αλλά οι υπουργοί Οικονομικών είπαν καταρχήν ότι δεν βλέπουν λόγο για αλλαγή του πλαισίου των προϋποθέσεων. Με αυτό συμφωνώ κι εγώ», δήλωσε η Μέρκελ, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον πρωθυπουργό της Φινλανδίας, Άντι Ρίνε.

Ο Ρίνε, η χώρα του οποίου διατηρεί την προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά το τρέχον εξάμηνο, δήλωσε για το ίδιο θέμα: «Σε ό,τι αφορά την Ευρωζώνη και την περαιτέρω ανάπτυξή της, εμείς στην Φινλανδία έχουμε συζητήσει πολύ γι' αυτό το θέμα. Μια καλύτερη Ευρωζώνη μπορεί να επιτευχθεί με το να εφαρμόζουμε τις αποφάσεις που λάβαμε. Αυτές τις οποίες ήδη λάβαμε. Και μετά ερχόμαστε σε αυτό το σημείο όπου μπορούμε να συνεχίσουμε τις συζητήσεις και στο πεδίο της Ευρωζώνης».

Υπενθυμίζεται εδώ ότι μόλις χθες, Τρίτη, έγινε γνωστό ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πραγματοποιήσει ταξίδι στο Βερολίνο, στο τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου, μετά από πρόσκληση της Άνγκελα Μέρκελ.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος επικοινώνησε τηλεφωνικά το πρωί της Τρίτης με τον Έλληνα πρωθυπουργό για να τον συγχαρεί για τη νίκη του και τον προσκάλεσε να επισκεφθεί τη γερμανική πρωτεύουσα.

Ο κ. Μητσοτάκης την ευχαρίστησε και τις επόμενες μέρες αναμένεται να καθοριστεί ο ακριβής χρόνος της συνάντησης, που θα γίνει μετά τις 20 Αυγούστου, όταν και θα ανοίξει η Βουλή.

Όπως έχει ήδη γράψει το insider.gr, εξαιρετικά κρίσιμο θεωρούν τον προϋπολογισμό του 2020 οι θεσμοί, οι οποίοι χαμηλώνουν τους τόνους για το εφετινό δημοσιονομικό κενό, θεωρώντας πως αν δεν υπάρξουν νέες παροχές δεν θα απειληθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2019.

Από Βρυξέλλες, Φραγκφούρτη και Λουξεμβούργο στέλνονται μηνύματα στην Αθήνα πως δεν θα πρέπει να επιχειρηθεί η νομοθέτηση δημοσιονομικών μέτρων και ειδικά φορολογικών, χωρίς διαβούλευση με τους θεσμούς.

Αυτό το μήνυμα άλλωστε θα μεταφέρει και στον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ κατά την επίσκεψή του την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider