Στον προϋπολογισμό του 2020 η προσοχή των θεσμών

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στον προϋπολογισμό του 2020 η προσοχή των θεσμών
Οι θεσμοί θέλουν να επαναβεβαιώσουν την σχέση τους με την νέα ελληνική κυβέρνηση και να διασφαλίσουν ότι δύο πλευρές βρίσκονται στην ίδια σελίδα.

Εξαιρετικά κρίσιμο θεωρούν τον προϋπολογισμό του 2020 οι θεσμοί, οι οποίοι χαμηλώνουν τους τόνους για το εφετινό δημοσιονομικό κενό, θεωρώντας πως αν δεν υπάρξουν νέες παροχές δεν θα απειληθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2019.

Από Βρυξέλλες, Φραγκφούρτη και Λουξεμβούργο στέλνονται μηνύματα στην Αθήνα πως δεν θα πρέπει να επιχειρηθεί η νομοθέτηση δημοσιονομικών μέτρων και ειδικά φορολογικών, χωρίς διαβούλευση με τους θεσμούς.

Αυτό το μήνυμα άλλωστε θα μεταφέρει και στον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ κατά την επίσκεψή του την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα.

Οι θεσμοί θέλουν να επαναβεβαιώσουν την σχέση τους με την νέα ελληνική κυβέρνηση και να διασφαλίσουν ότι δύο πλευρές βρίσκονται στην ίδια σελίδα. Αν και αναγνωρίζουν πως η ελληνική κυβέρνηση έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων και πως μπορεί να νομοθετεί ελεύθερα, ωστόσο δεν θέλουν να υπάρξουν διαφωνίες και προστριβές οι οποίες θα πλήξουν το επενδυτικό κλίμα και την εμπιστοσύνη.

Στη βάση αυτή θεωρούν πως η διαδικασία διαβούλευσης των βασικών πολιτικών στις οποίες θα στηριχθεί το προσχέδιο προϋπολογισμού του 2020 θα αποτελέσει ένα καλό πρώτο τεστ για το πως θα εξελιχθούν οι σχέσεις των δύο πλευρών.

Θετικό ρόλο σε αυτή διαδικασία διαδραματίζει το πρόσωπο του Χρήστου Σταϊκούρα, ο οποίος θεωρείται εξαιρετικά σοβαρός συνομιλητής από τους θεσμούς. Δεδομένου δε ότι οι νέοι υφυπουργοί Οικονομικών δεν έχουν πάρα περιφερειακό ρόλο στις μεταμνημονιακές αξιολογήσεις, οι οποίες θα συντονίζονται από το Μαξίμου, δεν αναμένεται να επηρεάσουν με οποιοδήποτε τρόπο τις συζητήσεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider