Έρχεται νέος νόμος για fast track επενδύσεις 

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έρχεται νέος νόμος για fast track επενδύσεις 
Ισχυρότερα κίνητρα, ταχύτερες διαδικασίες και μεγαλύτερη ασφάλεια δικαίου.

Τις τελευταίες λεπτομέρειες του νέου νόμου για fast track μεγάλες επενδύσεις επεξεργάζονται τα κλιμάκια του υπουργείου Οικονομίας. Στόχος είναι να δοθούν ισχυρότερα κίνητρα, ταχύτερες διαδικασίες και μεγαλύτερη ασφάλεια δικαίου για τις μεγάλες στρατηγικές επενδύσεις.

Ο νέος νόμος για τις στρατηγικές επενδύσεις θα αντικαταστήσει τον νόμο 3894/2010, ο οποίος όπως παραδέχθηκε πρόσφατα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας Γιάννης Δραγασάκης δεν είχε τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.

Σημειώνεται ότι στόχος του νόμου για τις Fast Track επενδύσεις ήταν να ελαχιστοποιηθεί η γραφειοκρατία και να περιοριστεί ο επενδυτικός ορίζοντας για μεγάλες επενδύσεις στην Ελλάδα. Για να συμπεριληφθεί στη διαδικασία Fast Track, ένα έργο πρέπει να πληρείται ένας από τους ακόλουθους όρους: Το συνολικό επενδυτικό κόστος να υπερβαίνει τα 100 εκατ. ή το συνολικό κόστος της επένδυσης να υπερβαίνει τα 40εκατ. και ταυτόχρονα να δημιουργήσει τουλάχιστον 120 νέες θέσεις απασχόλησης.

Τα αποτελέσματα όμως είναι φτωχά. Όπως αναφέρει και πρόσφατη έρευνα της PWC για τον τουρισμό στηνν Ελλάδα, τα τουριστικά έργα που έχουν συμπεριληφθεί στη διαδικασία Fast Track αφορούν μόνο ξενοδοχεία 5 αστέρων τα οποία αποτελούνται από περισσότερα από 2.600 κλίνες και 1.300 δωμάτια. Όμως, μέχρι στιγμής, 6 από τα 12 υποβληθέντα σχέδια έχουν εγκριθεί στη διαδικασία Fast Track, ενώ κανένα από αυτά δεν έχει ολοκληρωθεί ή έχει αρχίσει να λειτουργεί

Συνολικά, τα έργα Fast Track κινούνται αργά με μέσο όρο 3,7 έτη από την υποβολή τους

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider