Κλιμακώνονται τα «διπλωματικά πυρά» Ρωσίας-Τουρκίας

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κλιμακώνονται τα «διπλωματικά πυρά» Ρωσίας-Τουρκίας

Κλιμακώνεται περαιτέρω η ένταση στις ήδη ταραγμένες σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας, μετά την οδηγία που εξέδωσε το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών για ματαίωση των ταξιδιών στη Ρωσία.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Mevlut Cavusoglu, συνέστησε στους τούρκους πολίτες να αναβάλουν όλες τις μη επείγουσες μετακινήσεις τους στη Ρωσία. Την Παρασκευή, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Sergei Lavrov, είχε αποκαλύψει ότι η Μόσχα εξετάζει την αναστολή του καθεστώτος μετακίνησης των τούρκων πολιτών χωρίς βίζα στη Ρωσία.

Αιχμές κατά των Ηνωμένων Πολιτειών άφησε το βράδυ της Παρασκευής ο Vladimir Putin, κατηγορώντας την αμερικανική κυβέρνηση ότι διέρρευσε στην Άγκυρα το σχέδιο πτήσης του ρωσικού μαχητικού που κατερρίφθη, ισχυρισμούς που διαψεύδουν δύο Αμερικανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι στο Reuters. Ο Ρώσος πρόεδρος άφησε να εννοηθεί ότι οι ΗΠΑ ευθύνονται ως έναν βαθμό μετά την κατάρριψη του Σουχόι Su-24, υπονοώντας ότι οι Αμερικανοί ενδέχεται να είχαν δώσει τα λεπτομερή ρωσικά επιχειρησιακά σχέδια στην τουρκική πολεμική αεροπορία εκ των προτέρων.

Η Ρωσία δεν είχε δώσει στον στρατό των ΗΠΑ το σχέδιο πτήσης του βομβαρδιστικού της πριν το καταρρίψει καταδιωκτικό της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας, δήλωσαν στο διεθνές πρακτορείο δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους.

Σε δηλώσεις του προς δημοσιογράφους στη Μόσχα, ο Putin είχε τονίσει πως «πληροφορήσαμε τους Αμερικανούς εταίρους μας» για το πότε και το πού θα επιχειρούσαν τα ρωσικά μαχητικά. Ήταν «ακριβώς» τότε που ένα καταδιωκτικό της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας κατέρριψε το ρωσικό αεροσκάφος, πρόσθεσε.

«Εγείρεται το ερώτημα: Γιατί δώσαμε αυτές τις πληροφορίες στους Αμερικανούς;» είπε ο ρώσος πρόεδρος. Προς το παρόν, το Πεντάγωνο δεν έχει σχολιάσει επίσημα τις παραπάνω αναφορές του Putin. Στο παρελθόν είχε αναγνωρίσει πως η Ρωσία δίνει βασικές ειδοποιήσεις στον διεθνή συνασπισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ σχετικά με ορισμένες επιχειρήσεις, όπως για παράδειγμα πριν από την εκτόξευση πυραύλων Κρουζ την 17η Νοεμβρίου.

Αυτού του είδους η ενημέρωση έχει στόχο την αποφυγή μιας σύγκρουσης από ατύχημα ανάμεσα στους άλλοτε ψυχροπολεμικούς αντιπάλους που διεξάγουν παράλληλες εκστρατείες αεροπορικών πληγμάτων εντός της επικράτειας της Συρίας.

Οι δύο Αμερικανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι επισήμαναν ωστόσο ότι η Μόσχα δεν είχε διαβιβάσει στο Πεντάγωνο αναλυτικά δεδομένα για τις ρωσικές επιχειρήσεις, όπως άφησε να εννοηθεί ο Putin. Το εύρος της επικοινωνίας ανάμεσα στους στρατούς των ΗΠΑ και της Ρωσίας πριν από το επεισόδιο και μετά από αυτό δεν είναι γνωστό.

Διαδήλωση κατά της Ρωσίας πραγματοποίησαν την Πέμπτη ισλαμιστές στην Κωνσταντινούπολη, φωνάζοντας συνθήκατα κατά της Ρωσίας και κρατώντας φωτογραφίες του ρώσου προέδρου, Vladimir Putin.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider