ΗΠΑ: Προσεκτικές αναφορές Πάουελ για τις αποδόσεις των ομολόγων - Ανησυχία στους επενδυτές

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΗΠΑ: Προσεκτικές αναφορές Πάουελ για τις αποδόσεις των ομολόγων - Ανησυχία στους επενδυτές

Την πρόθεση της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ να διατηρήσει τα μέτρα στήριξης της οικονομίας λόγω της κρίσης του κορονοϊού «φωτογράφισε» ο διοικητής της Fed, Τζερόμ Πάουελ, σε ομιλία του σε ψηφιακό συνέδριο της Wall Street Journal.

Ο Πάουελ ανέφερε πως χρειάζεται περισσότερη πρόοδο στην στήριξη της αμερικανικής αγοράς εργασίας, καθώς 10 εκατ. πολίτες παραμένουν χωρίς δουλειά λόγω της πανδημίας.

Αναφερόμενος στην αύξηση των επιτοκίων στο κρατικό 10ετές ομόλογο των ΗΠΑ, ο Αμερικανός τραπεζίτης δήλωσε πως έχει υποπέσει στην αντίληψη του και ότι «θα ήμουν ανήσυχος για κινήσεις που θα μπορούσαν να θέσουν εμπόδια στις προσπάθειες μας για την ανάκαμψη της οικονομίας», ενώ απέφυγε να μιλήσει συγκεκριμένα για ενδεχόμενο νέων πολιτικών στήριξης της οικονομίας απέναντι σε μελλοντική αύξηση των επιτοκίων στα κρατικά ομόλογα.

Σημειώνεται πως στο άκουσμα των αναφορών του Πάουελ οι δείκτες του αμερικανικού χρηματιστηρίου σημειώνουν αισθητή πτώση, ενώ αναδικά κινείται η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου, όπως φαίνεται και στον παρακάτω γράφημα.

Ο Πάουελ επανέλαβε τα όσα έχει πει ξανά σχετικά με τον πληθωρισμό, καθησυχάζοντας ότι η πίεση στις τιμές δεν αναμένεται να έχει μακρά διάρκεια, τέτοια που να αναγκάζει τη Fed να τροποποιήσει τη νομισματική της πολιτική.

Αύξηση επιτοκίων θα μπορούσε να συμβεί μόνον όταν η οικονομία των ΗΠΑ επιστρέψει σε πλήρη απασχόληση και ο πληθωρισμός φτάσει σε ένα διατηρήσιμο επίπεδο 2%, με κανένα από τα δύο στοιχεία να μην αναμένονται μέσα στο 2021, σύμφωνα με τον Αμερικανό τραπεζίτη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider