Praet (ΕΚΤ): Κίνδυνος χαθεί ο στόχος για πληθωρισμό 2%

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Praet (ΕΚΤ): Κίνδυνος χαθεί ο στόχος για πληθωρισμό 2%

Toν κώδωνα του κινδύνου ότι οι επενδυτές και οι καταναλωτές θα χάσουν την εμπιστοσύνης τους προς τους τους φορείς χάραξης πολιτικής, για την ανάκαμψη του πληθωρισμού, έκρουσε το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Peter Praet.

Όπως ανέφερε ο κ. Praet οι πτωτικοί κίνδυνοι ελλοχεύουν και μπορεί να έχουν αυξηθεί εξαιτίας των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι.

Η ΕΚΤ, ανέφερε, έχει ενδείξεις ότι οι πληθωριστικές προσδοκίες είναι ακόμη εύθραυστες ενώ πρόσθεσε ότι η επιστροφή του πληθωρισμού στο 2% κινδυνεύει να αναβληθεί.

Η Ευρωζώνη παραμένει σε ένα περιβάλλον αδύναμων πιέσεων στις τιμές μεσοπρόθεσμα, επισήμανε ο Peter Praet και συμπλήρωσε ότι μια πιθανή αποσταθεροποίηση των προσδοκιών για τον πληθωρισμό σε συνδυασμό με πολύ χαλαρή πολιτική αποτελούν ένα επικίνδυνο κοκτέιλ.

Στελέχη της ΕΚΤ έχουν δηλώσει ότι αν υπάρξει ανάγκη για περαιτέρω τόνωσης της οικονομίας, θα μπορούσε να παρατηθεί η διάρκεια της ποσοτικής χαλάρωσης η οποία λήγει το Σεπτέμβριο του 2016, αλλά και να διευρυνθεί το πρόγραμμα της και σε άλλες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων. Θα μπορούσε επίσης να μειωθεί το επιτόκιο καταθέσεων, το οποίο βρίσκεται σήμερα στο - 0,2%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider