Την παροχή προσωρινά ενός βασικού επιδόματος στα 2,7 δισ. των πιο φτωχών του πλανήτη προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού, προτείνει στην τελευταία του έκθεση ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ).

Όπως υποστηρίζει ο ΟΗΕ, η παροχή προσωρινά ενός βασικού εισοδήματος στους 2,7 δισεκατομμύρια φτωχότερους του πλανήτη σε 132 αναπτυσσόμενες χώρες θα μπορούσε να περιορίσει την εξάπλωση του κορονοϊού επιτρέποντάς τους να μείνουν σπίτι και να μην εργάζονται, ανέφερε σε έκθεσή του σήμερα το Πρόγραμμα του ΟΗΕ για την Ανάπτυξη (UNDP).

Απαραίτητα τα έκτακτα μέτρα 

«Οι πρωτόγνωροι καιροί απαιτούν πρωτόγνωρα κοινωνικά και οικονομικά μέτρα. Η υιοθέτηση ενός βασικού εισοδήματος για τους πιο φτωχούς του κόσμου εμφανίζεται ως επιλογή», δήλωσε ο επικεφαλής του UNDP Αχίμ Στάινερ. «Οι διασώσεις και τα σχέδια ανάκαμψης δεν μπορούν να επικεντρώνονται μόνο στις μεγάλες αγορές και τις επιχειρήσεις», πρόσθεσε.

Από την επιδημία covid-19 έχουν μολυνθεί τουλάχιστον 14,8 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως, ενώ έχουν πεθάνει 610.000 άνθρωποι, σύμφωνα με απολογισμό του Reuters.

Ο ΟΗΕ έχει προειδοποιήσει ότι η πανδημία και η οικονομική κρίση που προκαλεί ενδέχεται να οδηγήσουν σε αύξηση της φτώχειας παγκοσμίως για πρώτη φορά από το 1990 και να ωθήσουν 265 εκατομμύρια ανθρώπους στο χείλος του λιμού.