Κοινή πρόταση από Μέρκελ - Μακρόν για Ταμείο Ανάκαμψης 500 δισ. ευρώ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κοινή πρόταση από Μέρκελ - Μακρόν για Ταμείο Ανάκαμψης 500 δισ. ευρώ
Μέσω επιχορηγήσεων και όχι μέσω δανείων η στήριξη από το Ταμείο για τις χώρες της ΕΕ που έχουν πληγεί από την πανδημία.

Στη δημιουργία ενός Ταμείου Ανάκαμψης ύψους 500 δισ. ευρώ για τις χώρες της ΕΕ που έχουν πληγεί από την πανδημία του κορονοϊού κατέληξαν η Άνγκελα Μέρκελ και ο Εμανουέλ Μακρόν τη Δευτέρα.

Ο σχεδιασμός του Ταμείου Ανάκαμψης θα στηρίζεται στο πλαίσιο των επιχορηγήσεων και όχι σε νέα δάνεια προς τα κράτη μέλη. Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ τόνισε πως «οι πόροι για το Ταμείο θα αντληθούν μέσω κοινής έκδοσης χρέους και θα διανεμηθούν κατά προτεραιότητα στις χώρες που έχουν υποφέρει περισσότερο από την πανδημία».

Παράλληλα θα υπάρξουν δεσμεύσεις από τα κράτη μέλη ώστε οι πόροι αυτοί να χρησιμοποιηθούν σε προγράμματα μεταρρυθμίσεων και σε υγιείς οικονομικές πολιτικές.

Από τη μεριά του ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανέφερε πως ήταν «στρατηγικό λάθος» που υποχρέωθηκαν χώρες της ΕΕ στο πλαίσιο των μνημονίων να πουλήσουν εταιρείες υποδομών και μεταφορών σε εταιρείες τρίτων χωρών.

Οι δύο ηγέτες επεσήμανα ότι χρειάζεται ακόμα δουλειά «για να συνασπιστούν όλα τα κράτη μέλη», καθώς η πρόταση αναμένεται να δημιουργήσει αντιδράσεις σε χώρες, μεταξύ των οποίων η Ολλανδία και η Δανία.

Την πρόταση που εισηγούνται η Γερμανία και η Γαλλία χαιρέτησε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, κάνοντας λόγο για ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.

«Χαιρετίζω τις προσπάθειες της Γερμανίας και της Γαλλίας να βρουν κοινό έδαφος για το ταμείο ανάκαμψης. Αυτό είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία, θα πρέπει να συμμετάσχουν όλα τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ» έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter o Σαρλ Μισέλ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider